Hot Spots destinacije

Benkovac – prava turistička atrakcija u dalmatinskom zaleđu

This post is also available in: English

[nivo effect=”fade” directionNav=”button” controlNav=”true” width=”720px” height=”360px”]
[image caption=”Benkovačka straža”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/03/Benkovac.jpg[/image]
[image caption=”Benkovac “]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/03/Benkovac_2.jpg[/image]
[image caption=”Bukara”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/04/bukara.jpg[/image]
[image caption=”Bedemi Asseria”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/04/Bedemi-Asseria1.jpg[/image]
[/nivo]

Grad Benkovac je nastao na spoju plodnih polja Ravnih kotara i škrtog krša Bukovice, u okružju čak 5 Nacionalnih parkova i 3 Parka prirode.
Ovdje još uvijek žive stari običaji i način života kao i narodne nošnje koje nerijetko i danas nose stariji stanovnici

Benkovac je grad bogate kulturno-povijesne baštine, idilične ruralne atmosfere i slikovitih raznovrsnih pejzaža.Na samo 15 km udaljenosti od mora Benkovac i njegova okolica skrivaju brojne bisere prirodne ljepote, kulturne i povijesne spomenike. U pitoresknim selima u okolici imat ćete osjećaj kao da je vrijeme stalo, sačuvana je autentična ruralna arhitektura. Davno prije dolaska Hrvata drevni su narodi ovdje gradili svoja naselja i podizali spomenike. Najpoznatije takvo nalazište neprocjenjive vrijednosti je Asseria, gdje su nađeni ostaci liburnskih naselja u blizini Podgrađa. Najuočljiviji kulturno-povijesni spomenik u Benkovcu je Kaštel Benković iz 15 st. Izgradnjom ove utvrde na brežuljku koji dominira čitavom benkovačkom ravnicom počinje i povijest samog grada.
Poseban doživljaj stvara benkovački sajam koji se već preko sto godina održava svakog 10-og u mjesecu, a koji će Vam ponuditi istinski doživljaj ljudi i običaja ovog kraja, autentične proizvode i hranu koja se još uvijek stvara ručno i na prirodan način.

Zanimljivost iz prošlosti

Prilikom posjete Kistanjama, car Franjio Josip i carica Sissy oduševili su se Manojlovačkim slapovima i rijekom Krkom. Stanovnici Kistanja priredili su caru pučki, ali zaista carski ručak. Pri tome su mislili i na caricu Sissy. Znali su da ona pazi na svoj izgled i da jede vrlo malo, ali da voli – sladoled. Zbog toga su s Velebita donijeli deset blokova leda, a iz Benkovca je dovezen sladoled od limuna što su ga na kraju ručka ponudili Benkovčani. Na odlasku carice, žene iz Kistanja poklonile su joj 100 najfinije vezenih maramica. Legendi da su u ovim krajevima postojale vile i danas svjedoči i zadržana tradicija da mlade djevojke u „kitice“ beru cvijeće , pa pletu vijenac kojeg nose na „vilinsko guvno“ , slijepo vjerujući da će ih vile učiniti sretnima, te da će se udati za koga požele.

Turistička zajednica grada Benkovca

Šetalište kneza Branimira 12
23420 Benkovac
Tel: 023/684-880
[styled_link link=”http://www.tz-benkovac.hr” variation=”slategrey” target=”blank”]www.tz-benkovac.hr[/styled_link]
Foto: Arhiv TZ Grada Benkovca

This post is also available in: English

shares