Aktualno

1. susret tradicionalnih brodova Dalmacije – Fešta Forske Pulene

This post is also available in: English

[nivo effect=”fade” directionNav=”button” controlNav=”true” width=”720px” height=”360px”]
[image caption=”Fešta Forske Pulene”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/03/Festa-Forske-Pulene.jpg[/image]
[image caption=”Fešta Forske Pulene”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/03/Festa-Forske-Pulene3.jpg[/image]
[image caption=”Fešta Forske Pulene”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/03/Festa-Forske-Pulene2.jpg[/image]
[/nivo]

Hvar – metropola mora

Grad koji se diči epitetom jednog od najstarijih centara bavljenja organiziranim turizmom, uz Opatiju i Kaštela, ne živi na staroj slavi – kreće u nove izazove pa je u listopadu bio domaćin susreta starih brodova, te starta s gradnjom hvarske galije.

Udruga Hvar-metropola mora, te Grad Hvar i Jedriličarski klub Zvir – zajedno su krenuli u novi projekt.

Osim što su organizirali 1. susret tradicionalnih brodova Dalmacije imena Fešta forske pulene održanom u listopadu, ne posustaju već su pred začetkom realizacije još jedne odlične ideje, a sve u svrhu promicanja hvarskog turizma. Oni, naime, žele onu legendarnu galiju Sv. Jerolim, s koje je jedina na svijetu sačuvana pulena iz tog doba (pramčani ukras broda, u ovom slučaju zmaj imena Zvir) napraviti – nanovo!
– Već godinama upravo Lepantskom bitkom i sudionicima, među kojima je i hvarska galija, predmet su istraživanja dr.sc. Tonča Tadića i prema njegovim nacrtima, sakupljamo dokumentaciju kako bi izgradili pravu galiju, onu drvenu iz 16. stoljeća. Radi se o brodu, izuzetno plitkom, dugom 42 i širokom 5 metara, sa 26 klupa na kojima su bila po tri veslača, znači 138 veslača glumilo je pogon galiji, uz vojnike i topovsko naoružanje koje je tada bilo neophodno za bitku. Naša ideja, uz podršku Grada Hvara i gradonačelnika Pjerina Bebića, je da napravimo galiju za turističke potrebe, no i pravu atrakciju na našem Jadranu – doznajemo detalje jednog sna od tajnika Udruge Tonča Buzolića Lojka.
Jer grad koji se diči epitetom jednog od najstarijih centara bavljenja organiziranim turizmom, uz Opatiju i Kaštela, ne živi na staroj slavi – kreće u nove izazove pa je jedan od njih svakako bio i susret tradicijskih brodova.

Hvarani su udomili posade onih drvenih ljepotica od koje svaka broji minimalno pedeset godina u svom životnom kalendaru, pa su tako u hvarskom mandraču bili vezani leuti (iz Splita je doplovio leut start jedno stoljeće), pa kaići, gajete, trabakuli, batane, pasare, bracere…
– Ovim povratkom u prošlost čuvamo našu bogatu pomorsku baštinu, pa dogodine očekujemo i dolazak falkuša i svih drvenih jedrenjaka, za koje vrijedi samo jedno pravilo – da budu što vjerniji originalu, bez puno nadogradnje – nastavlja priču Darko Šoša, predsjednik Udruge Hvar-Metropola mora.

Smotra je tako na tren vratila u prošlost i same Hvarane ali i njihove goste, koji obožavaju boraviti na najsunčanijem otoku na Jadranu, no novi programi, novi izazovi koji se mogu ponuditi turistima, svakako nisu naodmet što se odmah vidjelo i reakcijom na ovaj događaj gdje su svi imali samo riječi hvale.

Smotra je naime oduševila sve – pravi pogodak bilo je to predstavljanje drvenih ljepotica, koje po godinama u životnom kalendaru baš i nisu u cvijetu mladosti, no njihova ljepota utkana vrijednim rukama naših kalafata, pomoraca i ribara nikada neće izblijediti.

Izvor: TZ grada Hvara
Foto: Boris Kragić

This post is also available in: English