Lifestyle

Pučko kulturno naslijeđe dalmacije

This post is also available in: English

[nivo effect=”fade” directionNav=”button” controlNav=”true” width=”720px” height=”360px”]
[image caption=”Večer Folklora: ples Smokvica”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/03/Smokvica_ples2.jpg[/image]
[image caption=”Večer Folklora: ples Smokvica”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/03/Smokvica_ples.jpg[/image]
[image caption=”Večer Folklora: ples Smokvica”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/03/Vecer-folklora.jpg[/image]
[/nivo]

Pučko kulturno naslijeđe Dalmacije je , slobodno možemo reći, najbogatije i najraznolikije u Hrvatskoj i svijetu. Na ovom, ne tako zemljopisno velikom prostoru nastali su brojni zanimljivi folklorni izričaji koji su na svjetskoj listi nematerijalnog kulturnog naslijeđa.

Dalmacija je u svojoj dugoj povijesti bila otvorena prema svima pa su brojni kulturni utjecaji dijelom obilježili folklor Dalmacije. No isto tako kao poznati pomorci Dalmatinci su donosili pojedine zanimljive folklorne elemente s bližnjih i daljnjih putovanja ali su ih svojom visokom kreativnošću prilagođavali hrvatskom kulturnom izričaju ovoga kraja.

Brojni pučki umjetnici stvarali su i kreirali svekoliko bogatstvo dalmatinskog folklora, koje je poznato u domovini i šire. Ono se može svrstati u dvije kategorije : seoski folklor, kojemu pripada dalmatinsko zaleđe i obilježen je dinarskim značajkama i gradski folklor, jadranskog obilježja, kome pripada najveći dio starih naselja na obali i otocima. No, zbog višestoljetne migracije na ovo područje, ova dva folklorna obilježja tu i tamo se prožimaju, negdje više negdje manje.

Posjetitelj ovoga kraja u svakom će mjestu vidjeti posebnosti sredine u kojoj boravi, a ljepotom i raznolikošću na tako malenom prostoru bit će oduševljen.U zaleđu uz robusno ojkanje i plesove-kola snažnih skokova domorodci ovog brdskog kraja prikazat će svoje nošnje koje su urešene višebojnim vunenim vezom i srebrnim nakitom. Uzmorje i otoci oduševit će elegancijom svojih starih pučkih nošnji u kojima prevladavaju lagani štofovi i svila te zlatni nakit.

Stanovnici Dalmacije zaljubljeni su u svoju tradiciju , zbog toga su sačuvali sve što je kroz povijest vrijedni puk stvarao: stare plesove – kola ( šestodjelna kola uz pjesmu ili bez glazbene pratnje), plesove u parovima(kontradance,šotiće,polke ,tance, bale,četvorke, monfrine, mažurke, valcere…),plesove od boja(morešku, kumpaniju…).

Posebnost Dalmacije su „klape“- skupine pjevača ili pjevačica, a ponegdje i pjevačica i pjevača zajedno, od pet do devet sudionika koji svojim višeglasjem pjevaju stare balade, bez glazbene pratnje ili uz gitare i mandoline. Takav primjer folklornog glazbenog izričaja jedinstven je u svijetu.Zbog svega ovoga treba doći u Dalmaciju uživati u starim običajima, pjesmama, plesovima, a uz sjetnu klapsku pjesmu navečer uživati uz domaće jelo i dobro vino.

Piše: Nenad Milin

This post is also available in: English