Hot Spots destinacije

Metković – bogastvo na ušću Neretve

This post is also available in: English

[nivo effect=”fade” directionNav=”button” controlNav=”true” width=”720px” height=”360px”]
[image caption=”Čamac na Neretvi”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/04/Camac-na-Neretvi.jpg[/image]
[image caption=”Jegulja na ražnju”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/04/Jegulja-na-raznju.jpg[/image]
[image caption=”Duga iznad Metkovića”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/04/Metkovic-duga.jpg[/image]
[image caption=”Metković iz zraka – autor Boris Kragić”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/04/Metkovic-iz-zraka-Boris-Kragic.jpg[/image]
[image caption=”Artefakti u zidu kuće”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/04/Artefakti-u-zidu-kuce.jpg[/image]
[image caption=”Gradsko kulturno središte”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/04/Gradsko-kulturno-srediste.jpg[/image]
[image caption=”Božićni koncert zbora Sv. Ilije”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/04/Bozicni-koncert-zbora-sv.Ilije_.jpg[/image]
[/nivo]

Gostoprimstvo za pamćenje

Metković je grad kulturne raznolikosti, poljoprivredne šarolikosti, no uvijek domaćinski raspoložen za svoje posjetitelje.
Nastanak Metkovića započeo je na brdu Predolac, koje je svojim južnim padinama osiguravalo stanovništvu dobar zaklon od bure i cjelodnevnu izloženost suncu. Tijekom stoljeća se naselje polagano razvijalo, postajući središte poljodjelstva, stočarstva, lova i ribolova, no tek tijekom francuske uprave došlo je do gradnje tzv. Napoleonove ceste čime je poraslo strateško i trgovačko značenje grada. Ipak, pravi razvoj počinje izgradnjom cesta, a potom i željezničke pruge ka Mostaru i Sarajevu, pa se grad širi i na desnoj obali Neretve.

Bogata prošlost neretvanske doline ostavila je za sobom brojne spomenike, pa je Metković oduvijek odredište zaljubljenika u kulturne dragocjenosti. Tu su vrednote iz pred-antičkog perioda, potom nalaz ukrasne figure jelena, vjerojatno iz željeznog doba, koji se danas čuva u muzeju u Oxfordu. Uz grčke reljefe, vidljivi su ostaci rimske vlasti, a bogata je i ranokršćanska sakralna baština. Naime, iskopani su ostaci čak pet ranokršćanskih bazilika u Naroni, među kojima i bazilika ispod današnje crkve Sv. Vida, uz koju se nalazi i krstionica iz 5 st. I iz vremena Neretvanske kneževine ostale su brojne tvrđave, kao i kameni nadgrobni spomenici. Kuriozitet je kako zbog čestih ratova i blizine granice nije preostao ni jedan značajniji građevni spomenik iz doba Venecije.

Današnji grad sa preko 15.000 stanovnika predstavlja središnje naselje doline Neretve. Kako je geografski u srcu doline, tako je tradicionalno okrenut poljoprivredi, no u zadnje vrijeme otkrivaju se i njegovi turistički potencijali.

Odlučite li se za posjet ovom znamenitom mjestu, nipošto nemojte propustiti Ornitološku zbirku, jednu od najvećih u Europi. Uživajte u priči kustosice o svim tim prekrasnim pticama, koje su pohodile ili pak živjele u dolini Neretve, no isušivanjem močvare – izumrle.

Ako svoj dolazak tempirate u kolovozu, svakako budite makar promatrač tradicionalnog Maratona lađa, kojim se u žižu zbivanja vraćaju drevni drveni brodovi na vesla kojima su Neretljani krotili brojne rukavce i močvare ove moćne rijeke.

Metković se diči i kazalištem na dvije scene, sa 480 sjedećih mjesta u zatvorenom prostoru i 800 sjedećih mjesta uz samu Neretvu. Odgledajte smotru folklora “Na Neretvu misečina padne”, za koju se uvijek traži karta više.

Narona

Tijekom iskapanja 1995-1996. u Vidu kod Metkovića naišlo se na senzacionalna otkrića koja su odjeknula svijetom – pronađeno je 16 kipova među kojima je dominirala statua cara Augusta prikazanog kao imperatora. Naime, u 1. st. pr. Kr. ovo naselje postaje COLONIA IULIA NARONA – rimska kolonija Narona, te vojno, upravno, sudsko i kulturno središte Naronitanskog okruga. U takvu okružju raslo je i bogatstvo pa je logično da su se u Naroni mogle graditi luksuzne građevine, podizati skupocjeni kipovi.

No nažalost, nama je ostalo samo ono što je porušeno i što je s vremenom zatrpala zemlja nošena vodom sa brežuljka.

Arheološki Muzej Narona sagrađen je 2007. iznad hrama što je podignut oko 10. pr. Kr. u čast cara Augusta i predstavlja prvi muzej in situ u Hrvatskoj. Na površini od oko 1000 m2 nalazi se 900 eksponata pronađenih u hramu, na forumu ispred njega te na cijelom lokalitetu antičke Narone.

Ako želite aktivno provesti svoj odmor, Metković je pravo mjesto za Vas. Lov i ribolov na Neretvi dovodi mnoge u ovaj kraj…a nakon ribolova i lova jegulja, možete se okušati i u spravljanju te delicije, tipične za ovo područje.
Metković je mjesto koje svakako trebate posjetiti, kako bi osjetili prošlost, vratili se u drevna vremena i uživali u ljepoti i radu ondašnjih žitelja uz obale Neretve!

Turistička zajednica grada Metkovića

Stjepana Radića 1
20350 Metković
Tel/fax: 020/681-899
[styled_link link=”http://www.neretva.info” variation=”slategrey”]www.neretva.info[/styled_link]

Foto: Arhiv TZ grada Metkovića

This post is also available in: English