Hot Spots destinacije

Nerežišća – kameni dragulj u srcu Brača

This post is also available in: English

 

U samom srcu Brača, sa površinom od 90 kilometara kvadratnih i sa 25 kilometara nedirnute obale, smjestila se Općina Nerežišća, fascinantan i začudan spoj prirodnog bogatstva, istinskih kulturno-povijesnih dragocjenosti i iznimnog razvojnog potencijala. Pregled povijesnih dokumenata otkriva nam da su Nerežišća, ustoličena 1000. godine od strane mletačkog dužda Petra II. Orseola, sve do 1827. godine bila upravno, crkveno i gospodarsko središte Brača. Danas broje oko tisuću stanovnika koji se bave gospodarstvom, stočarstvom i kamenoklesarstvom, a od tri pripadajuća im naselja – Nerežišća, Donji Humac i Dračevica, niti jedno nije smješteno na obali.

Ova otočka općina diči se brojnim prirodnim ljepotama, među kojima svakako valja istaknuti najveću nastambu alepskog bora u čitavom Sredozemlju, smještenu na zapadnim padinama Vidove gore, s koje se zahvaljujući nadmorskoj visini od 778 metara, svi srednjodalmatinski, ali i najudaljeniji pučinski otoci, vide kao na dlanu. Vidova Gora, najviši otočni gorski vrh na cijelom Jadranu, omiljena je izletnička destinacija, koja osim čarobnog pogleda nudi i autohtone gastronomske delicije koje se služe u autentičnom ambijentu konobi te će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Neizostavan je i obilazak pustinje Blaca, nekadašnjeg svećeničkog utočišta u bijegu pred turskom najezdom, a danas muzejske ustanove, koja je zahvaljujući stoljetnoj duhovnoj i materijalnoj nadogradnji, prerasla u pravi kameni dragulj neprocjenjive kulturno-povijesne vrijednosti.

Od osobitog su značaja i pitoreskne nerežiške crkvice sagrađene u razdoblju od 11. do 18. stoljeća, među kojima je svakako najmonumentalnija Župna crkva, koja se, zahvaljujući prekrasnom baroknom pročelju i raskošnoj nutrini, diči nazivom bračke katedrale. No, poseban je kuriozitet i prava dragocjenost za povjesničare i znalce glasovita Zmajeva špilja, čiji klesani reljefi, kao i njihova interpretacija, i najvještijima predstavljaju izazov. Naime, znanstvenici još uvijek ne uspijevaju kronološki odrediti njihov nastanak, kao ni sa sigurnošću objasniti simboliku interesantnih i mističnih reljefa, za koje se čini da ujedinjuju slavenske mitove sa ranokršćanskim simbolima.

Oaza prirodnih ljepota i blistave budućnosti

Kada se neizmjernom kulturno-povijesnom bogatstvu i netaknutoj prirodi pridruže kreativni potencijali žitelja koji istinski vole svoja Nerežišća, ne začuđuje činjenica da pred ovom otočkom općinom stoji svijetla budućnost. U tom duhu od osobitog je značaja predan angažman općinskog načelnika Lovre Kušćevića u dogovaranju vrijednih investicija, koje će u narednim godinama Nerežišća učiniti nezaobilaznom turističkom destinacijom sa širokim dijapazonom usluga, ali i poželjnim mjestom za život domaćeg stanovništva.

Među brojnim i ambicioznim projektima valja istaknuti razvoj medicinskog i ekskluzivnog turizma, kroz koje bi se omogućilo otvaranje više od tisuću radnih mjesta, čime bi se neizravno spriječio odljev stanovništva, društveni fenomen koji, nažalost, nerijetko pogađa otočke sredine u kojima žitelji ne vide kvalitetnu životnu perspektivu. No, to s Nerežišćima nije slučaj – u sklopu hvalevrijednog projekta zdravstvenog turizma za koji se zauzeo švicarski investitor Verica Trust, biti će otvoreno oko 700 radnih mjesta, uključujući ona za visokoobrazovano stanovništvo. Planira se gradnja četiriju specijalističkih klinika za kirurgiju, te internističke klinike za žene i djecu s poteškoćama u razvoju uz pripadajući dijagnostički centar, a na raspolaganju će biti i dva vodena zabavna parka za najmlađe te wellness i spa sadržaji.

Osim sporim prometnicama, zone će biti povezane i šetnicama kroz prirodu, a upravo su opuštajući krajolik, obilje ljekovitog bilja te blagotvorna otočka klima, potaknuli investitore da prepoznaju golem potencijal ovog područja. Očekuje se da će projekt početi s radom za tri do četiri godine, a kontinuitet poslovanja planira se održavati tijekom čitave godine, što bi bio prvi primjer cjelogodišnjeg turizma na našoj obali. Načelnik Kuščević ističe da je pri realizaciji ovih projekata iznimna pozornost posvećena i očuvanju okoliša – izvođenje radova se planira uz strogo poštivanje ekoloških normi.

Drugi veliki projekt je razvoj ekskluzivnog turizma – gradnja hotelskih kompleksa, vila, podizanje marine, sportskih terena i brojnih drugih sadržaja, a u ponudi će biti oko 5000 kreveta na 35 tisuća kvadrata. Za njegovu realizaciju odabrana je kanadska grupacija Dalmi Resort International, a zahvaljujući otvaranju oko 500 novih radnih mjesta, očekuje se porast i grananje gospodarskih aktivnosti. Uz proširenje i poboljšanje turističke ponude Nerežišća, cilj spomenutog projekta je zadržavanje stanovništva, pa i poticanje povratka iseljenih Bračana. U tom smislu osobit je uspjeh zapošljavanje 150 ljudi u poslovnoj zoni Balun-Vrpovlje, a sklopljeni su predugovori s još deset ulagača. Završena je i izgradnja stanova poticane stanogradnje koji su već postali domom nekoliko nerežiških obitelji.

Općina Nerežišća ima sve preduvjete za razvoj i valorizaciju svojih planova i projekata. Osim težnji ka kvalitetnijoj i raznovrsnijoj turističkoj ponudi, iza ovih inicijativa stoji plemenita namjera – vratiti život na naše otoke. Stoga se svim srcem nadamo da će primjer Nerežišća postati pozitivan trend koji će kvalitetnim radom na vlastitom razvoju slijediti i ostale otočke općine.

Općina Nerežišća

21423 Nerežišća
Tel.: 021 637 059
Tel.: 021 637 186
Tel.: 021 637 300
Fax.: 021 637 058

This post is also available in: English