Hot Spots destinacije

Nin – najstariji hrvatski kraljevski grad

This post is also available in: English

 

Povijest s okusom soli

Prva prijestolnica hrvatskih kraljeva iz 9. stoljeća, osim bogatom kulturnom baštinom – koja uključuje i najmanju katedralu na svijetu – nudi vam i zdravstveni turizam, kao i uživanje u tradicionalnom načinu proizvodnje soli, još iz rimskog doba

Sve tajne hrvatskog naroda, mnogi ističu, kriju se u zidinama Nina, grada udaljenog tek 14 km od Zadra.

Najstariji je to hrvatski kraljevski grad, prva prijestolnica hrvatskih kraljeva iz 9. stoljeća. Smješten na otočiću promjera tek 500 metara, s kopnom povezanim s dva višestoljetna kamena mosta, svjedočio je mnogim povijesnim događanjima.
Uživajte u povratku u prošlost uz izuzetno dobro očuvane spomenike kulture – od starih hrvatskih crkvi sagrađenih između 9. i 12. stoljeća, pa do crkve Sv. Križa nazvane najmanjom katedralom na svijetu. Razgledajte i Muzej ninskih starina te originalne hrvatske drvene brodove iz 11. stoljeća (Condura Croatica).

No Nin nije samo povijesni gradić – zahvaljujući ljekovitom blatu koje se krije na zapadnom dijelu ninskog zaljeva, diči se i zdravstvenim turizmom. Već 40 godina Medicinski centar iz Zadra koristi blato peloid u liječenju reumatskih oboljenja, problema sa kralježnicom i bolesti kože, dok jedinstveni zemljopisni položaj lagune nudi idealne vremenske uvjete za ublažavanje udisajnih tegoba.
Nin tako pruža idealne uvjete za odmor (stanište raznih vrsta ptica, prekrasne duge pješčane plaže, očuvana priroda) i rekreaciju (surfanje zahvaljujući buri i maestralu), uživanje u kulturnoj baštini, no i u jedinstvenom muzeju, prvom takvom u Lijepoj našoj – Muzeju soli.
Naime, Ninjani još uvijek na tradicionalan način njeguju proizvodnju soli, pa ćete na području gdje se danas nalazi solana naći ostatke rimske kamene ploče koja je korištena za uklanjanje morske vode. Danas se sol sakuplja na isti način, a posebno vrijedna je cvjetna sol obogaćena kalcijem i magnezijem.

Stoga Nin treba posjetiti – samo odaberite jedan od događaja koji vam se nude: hodočašće na blagdan Gospe od Zečeva, projekt “Nin – najstariji hrvatski kraljevski grad”, predstava Hrvatska kruna, festivala Ninski šokol, projekt “Putevima Petra Zoranića Ninjanina”, kao i manifestacije Dani soli u kraljevskom Ninu, Festival Sunca i svjetla u crkvi Sv. Križa i druge.

U Ninu ćete otkriti bezbroj razloga za užitak, od razgleda kulturne baštine raspršene diljem jezgre starog grada Nina do jedinstvenih manifestacija, a posebno do uživanja u prirodnim bogatstvima grada Nina: soli, ljekovitom blatu, čarobnim pješčanim plažama i bogatom ptičjem svijetu.

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NINA

TRG BRAĆE RADIĆA 3
23232 Nin

This post is also available in: English