Blog

Pučki svadbeni običaji Dalmacije

This post is also available in: English

[nivo effect=”fade” directionNav=”button” controlNav=”true” width=”720px” height=”360px”]
[image caption=”Svadbeni običaji”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/04/Svadbeni-obicaji.jpg[/image]
[/nivo]

Koloplet ljubavi, plesa, zabave i domaće trpeze

Scenarij za vječnu ljubav

Običaji uoči vjenčanja širom Dalmacije su slični, prvo prezentiraju igru nadmudrivanja pri “kupnji” mlade, dok darovi koje ona donosi u novu kuću simboliziraju budućnost bogatu ljubavlju, obiljem i srećom.Tradicija puka podrazumijeva i svadbene običaje, čiji se scenarij godinama nije mijenjao, tek prilagođavao modernijim vremenima. Spoznajom kako je očuvanje kulturne baštine, danak za budućnost, sve više se njeguju sami običaji te njihov značaj. U tom se duhu u sklopu murterskoga ljeta, održava kulturna manifestacija „Murterski pir“, baš kako bi se privuklo mlade iz Hrvatske, pa i širom svijeta, da se u doglednoj budućnosti požele vjenčati upravo na način starih Murterina.

I Kulturno društvo iz Crivaca u zaleđu Splita, ovog je ljeta nanovo oživjelo sam običaj vjenčanja i snimku odaslalo širom svijeta, pa se već rade i pribilješke domaćih ljudi, čak i stranaca, koji bi također sudjelovali u starinskoj ceremoniji vjenčanja.

Ceremonija ponajprije obuhvaća prosidbu divojke. Naime, mladićev otac uz pratnju muškog dijela obitelji (mladoženja bi ostao ispred kuće) došao bi u kuću mlade, te od njenog oca i majke zatražio ruku njihove kćerke za svog sina. Tijekom obilne večere, koju je posluživala buduća mladenka, bi se razgovaralo o uobičajenim, svakodnevnim događajima. Tek pred kraj večere bi mladićev otac izvadio maramicu (koju je djevojka dala svom izabraniku) i kazao:

– Moj je sin našao ovu maramicu, pa neka je uzme ona čija je!
Djevojka bi na to morala upitati svog oca:
– Ćaća, smin li je uzeti?
Na što bi otac, ako se slaže s tim brakom, odgovorio:
– Uzmi ćeri, sritno ti bilo!
To je značilo da je divojka isprošena i onda bi i budući mladoženja mogao ući u kuću nazdraviti uz rakiju i pršut, te bi mladenku simbolično darivali – bičvama (vunenim čarapama), peškirima, rupcima.

No uoči same ceremonije vjenčanja, još par dogovora su imale obje obitelji, gdje bi se mladenka darivala i jabukom. Prvo bi svatovi mladoženje došli pred kuću, a pred cijelom kolonom bio je barjaktar. Tada bi slijedilo kupovanje mlade. Kum bi tražio njihovu prelijepu djevojku, no iz kuće bi najstariji muški član nudio druge djevojke, od onih najstarijih, pa do najmlađih. Nikako do prave. Kako bi kum davao više novca – a cjenkalo se s pravim žarom – tako bi predstavnik mladenke tražio – više. Tek kada bi svi bili zadovoljni postignutom cijenom je pred svatove izlazila mlada! Svatovi bi mlade pred crkvom dočekivali pjesmom, ali i bacanjem riže, koja je simbol plodnosti, no konkretno taj je običaj došao u Dalmaciju iz okolice Zagreba.
Naime, u dalmatinskim obiteljima se protiv uroka i zla svakom svatu stavljalo po tri zrna soli, dva lista masline te komadić blagoslovljene svijeće.

Tijekom same večere, osim blagoslova hrane, prvo bi sve pozdravio kum uz zdravicu, a tijekom večeri pokušala bi se mladoj i cipela ukrasti, te nanovo otkupiti. Sam dolazak u novu kuću za mladu je tražio još jednu provjeru – uzimanje jabuke s vrha barjaka te prebacivanje preko njene nove kuće pred svekrvom. Naravno, mladoženja bi je trebao prenijeti preko praga, a u sobi novog bračnog para čekala bi – škrinja! Radilo bi se tu o darovima koje je mladenka donijela u novu obitelj, ali i stvarima koje je mladenka pribavila za zajednički život. Nikako se nije smjelo zaboraviti raspelo i očenaši.
Sve za što bolji, novi život za mladu obitelj…

Foto: Turistička zajednica općine Murter – Kornati

This post is also available in: English