Hot Spots destinacije

Selca – uspavana ljepotica

This post is also available in: English

[nivo effect=”fade” directionNav=”button” controlNav=”true” width=”720px” height=”360px”]
[image caption=”Sumartin”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/05/Sumartin.jpg[/image]
[image caption=”Selca Sumartin, panorama”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/05/Selca-Sumartin-panorama.jpg[/image]
[image caption=”Selca, pjaca”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/05/Selca-pjaca.jpg[/image]
[image caption=”Povlja, panorama”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/05/Povlja-panorama.jpg[/image]
[image caption=”Panorama Sumartin”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/05/Panorama-Sumartin.jpg[/image]
[/nivo]

Općina Selca smjestila su se 36 km od glavnog grada Supetra i 26 km od Bola, tu je i trajekt (eng. car ferry) za Makarsku. Zbog odlične prometne povezanosti i mogućnosti sigurnog sidrenja plovila, mjesto je izuzetne nautičke važnosti. Za ljubitelje veličanstvenog spoja kristalno čistog mora i netaknute prirode, ova je općina pripremila 1400 kreveta u privatnom smještaju, a bogata kulturna baština kao i kvalitetna gastronomska ponuda, neće razočarati ni one najzahtjevnije.

Ova niska od 5 dalmatinska bisera diči se trimaprimorskim mjestima (Povlja, Sumartin i Selca-Puntinak), te dvama mjestima na brdu (Novo Selo i općinski centar Selca). Duga tradicija bavljenja turizmom traje još od 1931. kada je osnovano prvo turističko društvo u Povljima.Povlja, a i Sumartin sa novom nautičkom lukom sa 30 vezova za jahte i nautičkom crpkom u blizini, sigurna su sidrišta za brodove, a nude osamljene šljunčane plaže i nebrojene skrivene uvale koje će goditi posjetiteljima željnim istinskog mira i odmora. Ni ljubitelji kulturnih zdanja neće ostati prikraćeni – svako od mjesta ponosi se prekrasnim sakralnim i spomeničkim objektima – od najstarije sačuvane isprave pisane hrvatskom ćirilicom (Povaljska listina (eng. Charta) i povaljski Prag), nađene u sklopu veoma dobro sačuvane ranokršćanske bazilike iz VI stoljeća i benediktinskog samostana, preko muzejskog objekta u sklopu franjevačkog samostana u Sumartinu koji sadrži vrijedne rukopise i umjetnine iz 18. stoljeća, pa do mjesne župne crkve u Selcima, koja se zbog svoje monumentalne raskoši i ljepote diči nazivom Bračke katedrale. Selca, životno povezana sa klesarstvom i arhitekturom bijelog bračkog kamena, imaju niz značajnih skulptura (između ostalih i spomenik Tolstoju iz 1911, te kipove poznatih hrvatskih kipara ugustinčića i Meštrovića), znamenite civilne kuće i palače, te nekoliko arheoloških lokaliteta: primjerice, rimske ville rusticae nedaleko od Povlja i Novog Sela.

Kada ste ugodno umorni od sunca, mora i razgledavanja, šetnje po 70 km staza u netaknutoj prirodi i kad se zaželite domaćih delicija, ni tu vas Selca neće razočarati – uživajte uz izvorne proizvode visoke prirodne kvalitete: morske plodove i ribu, bračku janjetinu, smokve, ljekovito bilje, kap domaćeg vina i „uja“.

Turistička zajednica Selca

[styled_link link=”http://www.touristboard-selca.com” variation=”slategrey”]www.touristboard-selca.com[/styled_link]
[styled_link link=”http://www.selca.hr” variation=”slategrey”]www.selca.hr[/styled_link]

This post is also available in: English