Hot Spots destinacije

Šibenik – grad koji čuva tajne prošlosti

This post is also available in: English

[nivo effect=”fade” directionNav=”button” controlNav=”true” width=”720px” height=”360px”]
[image caption=”Šibenik”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/04/Sibenik.jpg[/image]
[image caption=”Šibenska katedrala”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/04/Sibenik2.jpg[/image]
[image caption=”Šibenik”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/04/Sibenik3.jpg[/image]
[image caption=”Stara jezgra Šibenika”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/04/Sibenik-stara-jezgra.jpg[/image]
[image caption=”Katedrala sv. Jakova”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/04/katedrala-sv-Jakova.jpg[/image]
[/nivo]

Grad koji stoljećima čuva osebujne tajne prošlosti, onaj koji će vas zasigurno općiniti svojim neodoljivim šarmom. Jedna šetnja šibenskim “kalama”, jedan pogled s fortice…i dobrodošli u grad koji će vam osvojiti dušu, dobrodošli u Šibenik.
Šibenik je grad bogat kulturom. Vjekovima je kulturno središte u kojem se mnogi skrbe o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Grad ima bogatu knjižničarsku i nakladničku djelatnost, festival, smotre, izložbe, glazbene i pozorničke priredbe. Šibenik je 2003. godine proglašen prvim hrvatskim gradom kulture.

Kulturno povijesna baština Šibenika seže od čudesne pretpovijesne Venere s Pokrovnika i misterioznog ritona iz Danila. Najveća umjetnička i graditeljska blaga Šibenika potječu iz njegovog zlatnog doba koje je trajalo od kraja 14. do sredine 17. stoljeća kada je postao riznicom umjetničke i graditeljske baštine. Osim brojnim sakralnim građevinama, katedralom sv. Jakova ( UNESCO), palačama ( Rossini, Divinić, Gotička palača, Pellegrini i dr.) portalima, butama i sl. stara šibenska jezgra se ističe ljepotom središnjeg gradskog trga ( Trga Republike Hrvatske) s Gradskom Vijećnicom i Kneževom palačom…

Najveći dio šibenskog blaga moguće je vidjeti i doživjeti dok se šeće drevnim ulicama, a vrijedi i zaći u njegove muzeje, crkve, povijesne zbirke i galerije u kojim se kriju neočekivana iznenađenja.
Muzej grada Šibenika je muzej kompleksnog tipa, a sastoji se od arheološkog , kulturno- povijesnog i etnografskog odjela. Njegova djelatnost je prikupljanje, čuvanje, obrada i prezentacija kulturno- povijesne baštine šibenskog kraja.
U svojim zbirkama čuva brojne predmete muzejske vrijednosti značajne za proučavanje šibenske prošlosti od najstarijih vremena do današnjih dana.
Po broju povijesnih orgulja Šibenik je na prvom mjestu u Hrvatskoj. Ta činjenica je 1993. godine dala poticaj skupini entuzijasta da u ovom gradu orgulja organizira susrete zaljubljenika u orgulje, da kroz stručne seminare izmjenjuju i proširuju znanja , potiču praktična i teorijska istraživanja vezana uz glazbu u sakralnim prostorima.

U okolici Šibenika svakako treba razgledati bizantsku utvrdu Gradinu na otoku Žirju, ostatke rimskih gradova Scardone, Ridera, Burnuma i Varvarie, arheološki perivoj Danilo, dvojnu ranokršćansku crkvu iz 6. ili 7. stoljeća na Srimi te ostatke grada Bribira na Bribirskoj glavici u kojem su u 13. stoljeću stolovali vladari prvih hrvatskih državnih tvorevina.
Danju i noću u Šibeniku možete uživati, provoditi vrijeme u gradskoj knjižnici, obilaziti sakralne spomenike, izložbe ili biti sudionik mnogih zbivanja i atrakcija.

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA ŠIBENIKA

Fausta Vrančića 18
HR- 22000 Šibenik
Tel. 022 / 212 075
Fax. 022 / 200 183
[email_link email=”tz-sibenik@si.t-com.hr” variation=”slategrey”]tz-sibenik@si.t-com.hr[/email_link]

Izvor i foto: Tz grada Šibenika

This post is also available in: English