Aktivni odmor

Skriveni Hvar

This post is also available in: English

[nivo effect=”fade” slices=”3″ directionNav=”button” controlNav=”true” width=”720px” height=”360px”]
[image caption=”Hvar”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/04/Hvar.jpg[/image]
[image caption=”Hvar”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/04/Hvar2.jpg[/image]
[image caption=”Hvarska lavanda”]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2012/04/Hvar3.jpg[/image]
[/nivo]

Grad Hvar

Zahvaljujući svom položaju u središtu pomorskih i trgovačkih putova od samih početaka civilizacije Hvar je bio utočište i inspiracija raznim kulturama koje započinju u ranom neolitiku i nastavljaju se preko helenističke i rimske kulture do renesanse i baroka.

Dok je nekad Hvar bio glavna venecijanska luka na istočnoj strani Jadrana, danas je omiljeno odredište svjetskih jet-settera koji tamo dolaze sa svojim luksuznim jahtama. Na brdu iznad grada nalazi se tvrđava sa koje spuštaju gradske zidine koje su nekad štitile plemićke palače od nasrtaja raznih osvajača. Danas se u tim istim palačama nalaze najbolji hvarski restorani i barovi u kojima hedonisti uživaju u bogatoj otočkoj gastronomiji.

Skriveni Hvar

Na samo desetak minuta vožnje od grada Hvara postoji jedan totalno drugačiji Hvar, spreman otkriti svoje tajne tek pokojem slučajnom prolazniku ili avanturistu u potrazi za novim uzbuđenjima i saznanjima. Hvar je prekriven bujnom mediteranskom vegetacijom, vinogradima plavca, stablima maslina, poljima lavande, beskrajnim suhozidima. Ovaj Hvar je skriven od turista željnih samo dobre zabave.

Na otoku postoji nekoliko napuštenih starih sela koje turisti željni istraživanja uspijevaju trgnuti iz sna.

Malo Grablje skriveno je u kanjonu kroz koji je nekad prolazio Općinski put, Via communis, koji je povezivao antičko naselje na mjestu današnjeg Hvara i grčki Pharos, odnosno rimsku Phariu. Selom dominira crkva Svetog Tudora iz 19. stoljeća, koja se otvara samo 2 puta u godini—prve nedjelje u svibnju i prve nedjelje u listopadu.

Samo dva kilometra uzbrdo smješteno je Velo Grablje, osnovano u 15. stoljeću. Područje oko Velog Grablja bilo je naseljeno od neolitika o čemu svjedoče nalazi u Babinoj špilji. Nakon što je filoksera uništila vinograde, mnogi stanovnici Velog Grablja kao i ostalih gradova i sela bolji život potražili su u Amerikama i Australiji. Oni koji su ostali u selu počeli su sa proizvodnjom eteričnih ulja ružmarina i lavande. Već 1892. osnovana je “Ružmarinska zadruga”, prva takva zadruga u Hrvatskoj.

Stari Grad smatra se najstarijim gradom u Hrvatskoj. Osnovali su ga Grci 385. prije Krista i dali mu ime Pharos. Iza grada nalazi se najplodnije i najveće polje na jadranskim otocima koje je do današnjih dana sačuvalo grčku parcelizaciju te je od 2008. godine pod zaštitom UNESCO-a.

Put omeđen ružmarinom, kaduljom, vrijesom, lavandom i ostalim mediteranskim raslinjem vodi do najvišeg vrha otoka, Svetog Nikole. Podno Svetog Nikole smještena je Sveta Nedija, malo selo koje se proslavilo proizvodnjom najboljeg crnog vina – Plavca.

Vrboska je malo ribarsko naselje koje su u 15. stoljeću osnovali ribari iz obližnjeg sela Vrbanj. Radi kanala koji zalazi duboko u kopno i nekoliko malih mostova koji povezuju dvije obale, Vrboska je poznata kao Mala Venecija.

Nakon lutanja po skrivenim mjestima otoka Hvara, najbolje se odmoriti u napuštenom, ali dobro očuvanom selu Humac osnovanom u 17. stoljeću koje se smatra etnografskim spomenikom. Nad selom je crkva Svetog Ivana i Pavla iz 1897. koja je danas otvorena samo jednom godišnje, 26. lipnja.

This post is also available in: English