Hot Spots destinacije

Lumbarda – nekadašnje ladanjsko odredište korčulanske vlastele i biskupa

This post is also available in: English

IDEALN MJESTO ZA OBITELJSKI ODMOR I GASTRO UŽITAK

Lumbarda je malo mjesto na istočnom rtu šumovitog otoka Korčule, sa 1200 žitelja, živopisnog netaknutog krajolika, razvedene obale i kristalno čistog mora, pješčanih plaža, bogate povijesti sačuvane u pisanim dokumentima starim više od dva tisućljeća, sjenovitih maslinika, izvrsnog vina, sačuvanih narodnih običaja, gastronomskih specijaliteta domaće kuhinje…..ali nadasve – gostoljubivih domaćina.

Lumbarda je u prošlosti bila ladanjsko odredište korčulanskih biskupa i vlastele, a i danas odiše ladanjskim ugođajem. Do nje se stiže iz šest kilometara udaljene Korčule. Idealna je destinacija gostima koji ljeti traže miran, siguran i osobit odmor.

Kupače privlače pješčane plaže i arhipelag od dvadesetak otočića nadomak mjesta. Krajolik je prepun mirisa mediteranskog aromatičnog bilja, borova i soli, a bojama dominira paleta boje mora od tirkizne do tamnomodre, bjelina pijeska i kamena, zelenilo borova i srebrnozelena boja agava.

O svojim običajima, plesovima, pjesmama, zanatima, umjetnicima, jelima i vinu domaćini svoje goste upoznavaju kroz ”Lumbarajske užance”, splet priredbi i događaja koje večeri u Lumbardi čine nezaboravnima.

2. GASTRO

Lumbarda nudi veliki izbor restorana, konoba i seoskih domaćinstava sa ponudom tradicionalnih jela domaće kuhinje. Bogat izbor specijaliteta dopunjava vino iz Lumbarajskih konoba.

GRK

Lumbarda je poznata po tom vrhunskom vinu od istoimene autohtone sorte grožđa što jedino uspijeva u pješčanim vinogradima lumbarajskog polja. Nije poznato da li je ime dobilo radi profinjenog gorkastog okusa ili po Grcima koji su početkom 3. stoljeća prije Krista ovdje osnovali svoju naseobinu. O potonjem svjedoči Lumbardska psefizma, arheološki spomenik iz tog doba govori o podjeli zemlje kolonistima, spominje ”zemlja pogodna za uzgoj vinove loze”, što dokazuje da se vinova loza ovdje uzgaja najmanje 2300 godina.

Grk prije svega ”voli” sve ono najbolje što se lovi u moru, dobro se ”slaže” i s najboljim jelima od bijelog mesa, a može se poslužiti i kao aperitiv.

Turistička zajednica općine Lumbarda
Lumbarda
Telefon: +385(0)20 712 005
www.lumbarda.hr
tz-lumbarda@du.t-com.hr

This post is also available in: English