Aktualno

Održana Eko-etno večer Dalmacije u Galeriji Meštrović

This post is also available in: English

PROMOCIJA DALMATIAN HOT SPOTS MAGAZINA

Povratak u prošlost, njegovanje tradicije, kulture i običaja – rezime je Eko-etno večer Dalmacije koja je održana u splitskoj Galeriji Meštrović organizaciji Dalmatian hot spots magazina. Obiteljska kuća s atelijerom, bolje reći palača, najpoznatijeg hrvatskog umjetnika 20. stoljeća kipara Ivana Meštrovića, na trenutak je postala pozornica manifestacije koja se organizira u cilju promocije i očuvanja kulturnog i enološkog bogastva, kao i promocija hrvatskih proizvođača i čuvara starih zanata.

Publika je, a među njima i dožupan Splitsko-dalmatinski Visko Haladić, kao i Joško Stella, direktor županijske Turističke zajednice, tako imala priliku uživati u bogatom programu koji je obuhvaćao i modne revije, i prezentacije obrta i samih proizvoda, kao i zabavni dio. Krenulo se gromoglasno i to onako u ratničkom ritmu i borbom s mačevima koju su upriličili članovi Viteške udruge Kumpanjija iz Smokvica sa otoka Korčule. Predstavila se i muška klapa Donjaci-Martinci sa Šolte, te ženski sastav KUD-a Salone iz Solina, pa na kraju i KUD Vrgorska krajina iz Vrgorca.

Uživalo se i u izlascima manekenki koje su nosile odjeću Modne kuće Uzor, ali i predivan nakit i to novu kolekciju s morskim motivima autorice Vinke Mitrović, inače sutkinje splitskog Trgovačkog suda.

U ovom spoju tradicije i kvalitete s ljubavlju, publici je svakako bio najzanimljiviji izložbeni dio gdje su mali hrvatski proizvođači iz Vela Luke, Imotskoga, Hvara, ali i drugi dalmatinskih destinacija, omogućili degustaciju prirodnih džemova, likera, rafiola, mediteranskog bilja, maslinovog ulja, paprenjaka, vina i prošeka, kao i izložbu ukrasnih predmeta i suvenira, sve ručna radinost i inspiracije starih alata.

No najviše pljeska dobile su, moramo priznati, novinarke i urednice Slobodne Dalmacije koje su se našle u ulozi manekenki i predstavile su narodne nošnje. U reviji su pokazale splitsku, vrgoračku, sinjsku, konavalsku, pašku, velalušku i nošnju Linđo, i to šest gracija sedme sile redom: Nataša Bakotić, Nives Bašić-Dorotka, Silvana Uzinić, Jasenka Leskur-Staničić, Olgica Ivić-Grizelj i Duška Čolović.

Tekst izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr

Foto: Studio Papaja

Eko etno večer Dalmacije

This post is also available in: English