Aktualno

Kalendar događanja u Šibensko-kninskoj županiji 2013.

This post is also available in: English

BOGATA MANIFESTACIJSKA PONUDA ŠIBENSKOG PODRUČJA
Teritorijalno najmanja među svim dalmatinskim regijama, Šibensko-kninska županija je ipak u svjetskim razmjerima poznata po svom manifestacijskom karakteru i dugogodišnjim tradicijama.

MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL
Kao centar regije, grad Šibenik je u tim okvirima posebno zanimljiv. Iako najstariji hrvatski grad na obali, ipak je Šibenik zadržao svoju dječju, zaigranu notu, koja do posebnog izražaja dolazi svakog ljeta iznova kada stara gradska jezgra postaje otvorena pozornica, a njeni glavni akteri sama djeca. „Dječji” grad, kako Šibenik od milja mnogi zovu, je domaćin jedine dječje manifestacije u Republici Hrvatskoj međunarodnog karaktera – Međunarodnog Dječjeg Festivala, koji svake godine uvijek iznova posljednjeg tjedna u lipnju i prvog tjedna u srpnju mami osmjehe djece i odraslih, te ih poziva, ne samo da uživaju u predstavama, koncertima ili izložbama inozemnih ili domaćih dječjih i odraslih umjetnika, već da i sami daju svoj doprinos Festivalu u vidu različitih radionica tijekom tih 15ak dana.

Za vrijeme Festivala jedan mali gradić, što Šibenik jest, poprima sasvim drugačije dimenzije – postaje mjesto susreta, centar umjetnika, kazališnih skupina, muzičara i znanstvenika, kako punoljetnih, tako i maloljetnih sa zajedničkim ciljem – da se dobro igraju, da se dobro opuste, da se dobro zabave!

MEĐUNARODNI SREDNJOVJEKOVNI SAJAM U ŠIBENIKU
Osim međunarodne manifestacije za djecu, Šibenik je poznat po još jednoj manifestaciji međunarodnog karaktera – Međunarodnom Srednjovjekovnom sajmu u Šibeniku. Prvi put održan 2005.-te godine, Grad Šibenik svake godine krajem rujna povodom dana zaštitnika Grada – Sv. Mihovila vraća duh prošlosti, te oživljava svoja srednjovjekovna vremena. Tijekom tri dana gradom dominiraju šetači u tradicionalnim nošnjama i odorama, žongleri, klaunovi, fanfare, streličari, vitezovi, gudači, orguljaši, a istovremeno šibenski obrtnici demonstriraju tradicionalne načine obrade drva, kovina, šiblja i kamenja.

GLAZBENE VEČERI
Nadaleko poznati kao najbolji pjevači u Dalmaciji, Šibenčani se posebno ponose Večerima dalmatinskih šansona, koje se tradicionalno održavaju krajem kolovoza, a nude poseban doživljaj dalmatinske klapske pjesme. Da raspjevani u Šibenskoj regiji nisu samo Šibenčani, dokazuje i Jazz Festival u Vodicama, koji svake godine tijekom srpnja nudi dvije večeri nezaboravnog jazz ugođaja uz samu obalu uz eminentne domaće i strane jazz glazbenike.
Tradicionalna Vodička fešta je međutim već čitav niz godina jedna od najposjećenijih i najvećih pučkih fešti u Dalmaciji, poznata po svom bogatom glazbenom programu i nezaobilaznom ponoćnom vatrometu.
Nova lokacija je neotkriveni muzički raj, mjesto nastalo na tjesnacu, dijelom na otoku Murteru, a dijelom na kopnu, pa se u mjestu nalazi I pokretni most koji Murter povezuje s kopnom.
Najveće promjene se odnose na klub Barbarellas koji će sada biti dostupan svim gostima festivala I opet će biti domaćin svjetski poznatim promotorima klupske glazbe, na kompletno novoj lokaciji koja se nalazi na otvorenom as punom većim kapacitetom nego dosad. Također blizu obale I udaljen svega 10 minuta do Garden Village omogućit će DA svi dožive poznate barbarellas after partyje.

GARDEN FESTIVAL TISNO
Nova lokacija je neotkriveni muzički raj, mjesto nastalo na tjesnacu, dijelom na otoku Murteru, a dijelom na kopnu, pa se u mjestu nalazi I pokretni most koji Murter povezuje s kopnom. Najveće promjene se odnose na klub Barbarellas koji će sada biti dostupan svim gostima festivala I opet će biti domaćin svjetski poznatim promotorima klupske glazbe, na kompletno novoj lokaciji koja se nalazi na otvorenom as punom većim kapacitetom nego dosad. Također blizu obale I udaljen svega 10 minuta do Garden Village omogućit će DA svi dožive poznate barbarellas after partyje.

MANIFESTACIJE U OKVIRIMA NAUTIČKOG TURIZMA
Za nautičare tu je posebno važan i Adriatic Boat Show u Šibeniku, koji se održava tijekom rujna svake godine, s naglaskom na promociji male brodogradnje, što ga čini jedinstvenim. Također, za sve ljubitelje mora i pomorskih aktivnosti, tu je i Big Game Fishing u Jezerima na otoku Murteru, a nezaobilazna je i regata Latinsko idro, svojevrsni simbol otoka Murtera.

UŽANCE ŠIBENSKOG KRAJA
Ljubiteljima starih seoskih običaja i dobre „spize” poseban ugođaj nude Eko-etno sajam u najmanjem gradu Šibenske regije – Gradu Skradinu, Festival ruralne kulture u Kninu, Večer domaće kužine u Pirovcu, te Primoštenske užance područja poznatog po proizvodnji jednog od najkvalitetnijih crnih vina u Hrvatskoj – crnog vina „Babić”. Tu su također i Tradicionalne magareće trke u Tribunju, koje mame osmijehe, kako onih najmanjih, tako i onih velikih.

KALENDAR
Dani od poklad / Murter / veljača
Sajam agroturizma / Skradin / 01. – 02. svibnja
Regata Kornati Cup / Murter / Travanj
Sajam cvijeća / Tisno / 08. svibnja
Adriatic Boat Show / Šibenik / 09.-12. svibnja
Međunarodni dječji festival / Šibenik / 22. lipnja – 06. srpnja
Garden festival / Tisno / 03.-10. srpnja
Gospa O`Tarca / Murter / 04. srpnja
Jaz festival Vodice / Vodice / 29.-30. srpnja
Tradicionalne magareće trke / Tribunj / 01.kolovoza
Krapljanska fešta / Krapanj-Brodarica / 02. kolovoza
Vodička fešta / Vodice / 04. kolovoza
Terraneo / Šibenik / 07.-09. kolovoza
Večeri dalmatinske šansone / Šibenik / 23.-24. kolovoza
Murterski pir / Murter / kolovoz
Festival ruralne kulture / Knin / kolovoz
Večer domaće kužine / Pirovac / kolovoz
Primoštenske užance / Primošten / kolovoz
Međunarodni sajam u srednjovjekovnom Šibeniku / Šibenik / 07.-09. rujna
Big game fishing / Jezera / krajem rujna
Regata Latinsko idro / Murter / rujan

Foto i tekst: www.sibenikregion.com

This post is also available in: English