Hot Spots destinacije

Kolan – srce otoka Paga

This post is also available in: English

U samom srcu otoka Paga, okružen mirnim pašnjacima, stoljetnim suhozidima, smjestio se Kolan, otočko mjesto poznato kao kolijevka paškog sira, janjetine, pršuta, dobrog domaćeg vina i nadasve dobrih, vrijednih i gostoljubivih domaćih ljudi otvorenog srca. U malim gastronomskim restoranima i konobama mogu se kušati domaća autohtona jela za koju su Kolanjci pravi majstori.
Kolan ima svoju kulturno-povijesnu baštinu koju brižljivo čuva i ponosno pokazuje . U Etnografskom muzeju može se vidjeti zbirka starih predmeta od kojih svaki priča svoju staru priču, a znatiželjnici će rado razgledati stare bunare, crkve Sv. Luke, Sv. Jeronima, Sv. Marije i Sv. Vida.
U Kolanjskom polju su vidljivi ostaci starih ugljenokopa iz kojih se ugljen nekada prugom vozio prema talijanskim gradovima, a slike tog vremena se mogu vidjeti u Etnografskom muzeju.
Obližnje Kolanjsko polje je prava Kalifornija jer je izuzetno povoljno za uzgoj vinove loze i maslina, a kameno okruženje s aromatičnim travama je stvoreno za ispašu ovaca za proizvodnju izvrsnog paškog sira.
Kolanjsko blato je zaštićena zona ornitološkog rezervata čije se močvarno stanište ističe bogatstvom i raznolikošću ptičjeg svijeta sa čak 163 ptičje vrste. Rezervat ima promatračnice za ptice, staze za šetnje ili vožnju biciklom, a uz cestu su postavljene informativne table.
Uz guste nasade crnike se uvuklo naselje Mandre, kolanjska rivijera, idealno za miran odmor. Uređeno šetalište uz samo more s nizom kafe barova i malim restoranima s domaćom spizom, igralište, boćalište i ljubaznost domaćina pružit će svakom gostu nezaboravno ljetovanje. Iz Mandri se pruža čaroban pogled na otočiće Maun i Škrdu koje skrivaju uvale i prekrasne plaže.
U uvali pored Kolanjskog polja smjestio se Kolanjski Gajac, moderno turističko naselje kojeg su blizina Novalje i plaže Zrće učinili vrlo atraktivnim. Tu su i prelijepe plaže – Sv. Duh, Čista, Prnjica i Rogoze s čistim morem, pjeskovitim uvalama uz pogled na otok protkan suhozidima i kamenom. Plaža Katarelac je za one koji vole aktivniji odmor – ski lift i zabavu uz blizinu plaže Zrće.

.
Turistička Zajednica Općine Kolan
Trg kralja Tomislava
23251 Kolan, otok Pag

Turistički ured Kolan:
Tel/Fax: 00385 (0)23 698 290

Turistički ured Mandre:
Tel/Fax: 00385 (0)23 697 203

Turistički ured Kolanjski Gajac:
Tel/Fax: 00385 (0)53 684 107

URL: www.tzkolan-mandre.com
Email: tz.kolan-mandre@zd.t-com.hr

.
[nivo effect=”fade” directionNav=”button” width=”720 px” height=”360 px”]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/04/vesna-karavanic-suton-u-mandrama.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/04/mandre8_b.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/04/KUDKolan2461.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/04/kolanjskigajac4_b.jpg[/image]
[/nivo]

This post is also available in: English