Aktualno

Manifestacija tragom prošlosti Dalmacije oduševila turiste

This post is also available in: English

Tragom prošlosti Dalmacije – Dalmacija od antike do danas

Unatoč vremenskim neprilikama koje su iznenadile brojne Splićane i njihove goste, u petak 7.06.2013. na Prokurativama je održana kulturno-zabavna manifestacija ,,Tragom prošlosti Dalmacije – Dalmacija od antike do danas”.

[nivo effect=”fade” directionNav=”button” width=”720 px” height=”400 px”]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/06/studiopapaja_hotspots_016.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/06/studiopapaja_hotspots_015.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/06/studiopapaja_hotspots_014.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/06/studiopapaja_hotspots_010.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/06/studiopapaja_hotspots_009.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/06/studiopapaja_hotspots_007.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/06/studiopapaja_hotspots_006.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/06/studiopapaja_hotspots_004.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/06/studiopapaja_hotspots_003.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/06/KUD-Vrgoračka-krajina1.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/06/BCP_4946.jpg[/image]
[/nivo]

U ovom izuzetnom ambijentu jednog od najljepših hrvatskih trgova na trenutak smo se vratili u prošlost te doživjeli zvukove, okuse, mirise i duh minulih vremena.
Publika, među kojom su bili i dožupan Splitsko-dalmatinski Ante Šošić, direktor županijske turističke zajednice Joško Stella te savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, imala je priliku uživati u bogatom zabavnom programu.

Program je obuhvaćao sedam kratkih nastupa kulturno-povijesnog karaktera koji su prenijeli najupečatljivije događaje iz povijesti i kulture Dalmacije, njezinih otoka i obale, te Dalmatinske zagore.

Organizator manifestacije bio je Dalmatian Hot Spots magazin i udruga Dalmatia Event.
Manifestacija je započela povorkom svih sudionika preko grada koju su pratili ugodno iznenađeni turisti.
Svaka grupa izvođača imala je štand na kojem su predstavili proizvođače i stare zanate svoga kraja.
Uvodni nastup imalo je folklorno društvo Kumpanija iz Vele Luke koji su izveli Ples od boja, stari viteški ples koji se pleše u spomen pobjede narodne vojske otoka Korčule nad turskim osvajačima.
Na radost i ovacije brojne publike pojavio se car i Dioklecijan sa svojom ženom Priskom, vojskom i gladijatorima. Ovaj nastup nam je duhovito prikazao carev život i borbe gladijatora, a osobito su upečatljivi bili autentični kostimi svih sudionika, od vojničkih oklopa do raskošne toge cara Dioklecijana.
U kratkom nastupu Sinjsko amatersko kazalište uprizorilo je slavnu obranu Sinja od osmanlijske najezde, posebno ističući legendu prema kojoj je za tu pobjedu zaslužna Majka od Milosti.
Natrag u 1537. god vratila nas je povijesna postrojba Kliški uskoci i pokazala nam dio povijesne bitke za Klis između Klišana i Turaka.
Stare zanate i običaje Dalmatinske zagore pokazali su nam članovi kulturno umjetničkog društva Vrgoračka krajina. Njihov nastup okarakterizirala je snažna izvedba i ojkanje – poseban način pjevanja podrijetlom iz Dalmatinske zagore, uvršteno na UNESCO-ov popis ugrožene nematerijalne baštine 2010. godine.
Šoltansko amatersko kazalište Sulet izvelo je mali igrokaz o vječnom rivalstvo između Bračana i Šoltana oko vlasništva nad otočićem Mrduja. Naime, upriličili su slavno potezanje Mrduje – nadmetanje tko će je konopima potegnuti bliže svome kraju.

Ovaj projekt je oživljavanjem povijesnih i tradicijskih događaja predstavio kulturno-turističku ponudu Splitsko-dalmatinske županije. Uprizorenjima povijesnih priča, bitki i legendi vrhunski glumci i izvrsna scenografija prenijeli su publiku u trenutke mistične povijesti, a ples i zabava produžili su druženje svih sudionika do kasno u noć.

This post is also available in: English