Hot Spots destinacije

City break turizam u stalnom porastu

This post is also available in: English

ODMAK OD FRENETIČNE SVAKODNEVNICE KOJI GODI SVIMA

Termin „City break“ u turističkoj djelatnosti označava kratak boravak u drugom gradu, najčešće u nekoj od svjetski poznatih metropola, bilo u vlastitoj režiji, bilo u sklopu paket aranžmana koje nude putničke agencije. Logični su razlozi popularnosti ovog oblika odmora – ne zahtijeva suviše novca i vremena, a nudi predah od užurbane dnevne rutine. Prava ekspanzija potražnje za vikend odmorom zabilježena je i u našim najvećim gradovima!
[nivo effect=”fade” directionNav=”button” controlNav=”true” width=”600px” height=”360px”]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/ZADAR-glavna-panorama-by-Velid-Jakupovic.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/0201.jpg[/image]
[/nivo]

Uz megapopularne svjetske metropole, i naši gradovi isprofilirali su se kao iznimno atraktivna odredišta city break turizma, koji je u stalnom porastu.

Znajući da su sažetost i efikasnost ključne riječi kod ovog oblika odmora, grad Zagreb je cjelokupnu ponudu 35 turističkih agencija, koja se bazira na trodnevnim i četverodnevnim odmorima, kvalitetno i pregledno predstavio na atraktivnoj poveznici (http://citybreak.zagreb-touristinfo.hr/). Tako će, primjerice, gurmanski nastrojeni gosti upoznati ukusnu stranu naše metropole kroz vrhunske delicije i domaća vina, a ljubitelji kulturnih znamenitosti odlučit će se za upoznavanje s dvorcima Hrvatskog zagorja. Nudi se ponešto za svačiji ukus, a oni koji žele vidjeti još više, u sklopu raznih tura mogu „skoknuti“ do Zadra, Plitvica…ili pak do svega sat vremena udaljenog Varaždina te uživati u razgledu njegove povijesne jezgre ili ondje veoma popularnoj vožnji biciklom!

„Ča je pusta Londra kontra Splita grada“, čulo se ove godine na svakom uglu i svim jezicima, jer je naš cvit Mediterana vrvio inozemnim gostima. Osim što je u srpnju trodnevni festival Ultra Europe polučio nezapamćen interes mladih koji su se u grad sliijevali sa svih strana svijeta, uvedeni su izravni letovi iz osam europskih metropola, te su se nudili aranžmani po vrlo povoljnim cijenama leta i hotelskog smještaja, kao i takozvani „Split card“ za besplatan ulaz u gradske muzeje i galerije te vodstvo stručnog turističkog vodiča.

Svojom energijom i živom atmosferom, turiste su jednako privukli i Šibenik i Zadar koji su ovdje nadohvat ruke. Sudeći prema stranim internet portalima, inozemne goste posebno su oduševili katedrala Sv. Jakova, očaravajući pogled sa tvrđave Sv. Ane, vrt Sv. Lovre, te ručkovi na otvorenom na terasama šibenskih restorana gdje su uživali u ribljim specijalitetima, janjetini i posebno ukusnom tiramisu kolaču! Tek sat vremena vožnje udaljen Zadar, osvojio ih je spojem urbane kulture, monumentalne arhitekture, zabave i noćnog života – impozantna Kopnena vrata na ulazu u staru gradsku jezgru izazvala su pravo divljenje, a kavana na glavnom gradskom trgu proglašena je idealnom za simpatičnu kulturu ispijanja kave te upijanje opuštenog mediteranskog stila života! Turiste su oduševile i crkva Sv. Donata, morske orgulje te svjetlosna instalacija Pozdrav suncu.

Dubrovnik se zbog svoje raskošne arhitekture istaknuo kao ultimativna city break destinacija. Neizostavna je šetnja legendarnim Stradunom te gradskim zidinama, a lista znamenitosti za obilazak je poduža – od Palače Sponza koja ponajbolje oslikava fascinantan dubrovački spoj gotičke i renesansne arhitekture, pa do Rektorove palače, Franjevačkog samostana, katedrale Uznesenja Marijina, Onofrijeve fontane…gostima su posebno šarmantni restorani u staroj gradskoj jezgri koji nude riblje delicije, a rado svrate i do otočića Lokruma.

 

Foto: Tz grada Splita, Tz grada Zadra

This post is also available in: English