Hot Spots destinacije

Grad kulture i festivala

This post is also available in: English

ŠIBENIK
Šibenik je povijesni grad, prebogat kulturnim naslijeđem, pa se posjetitelji mogu s užitkom prepustiti razgledavanju arhitekture iz prošlosti.
Budući da je smješten na Jadranu, raspolaže svim sportskim i relaksacijskim sadržajima koje donosi blizina mora, a posjeduje i obilje prirodnih ljepota koje možete istražiti. Ovo je područje Nacionalnih parkova, a neki od najpopularnijih, kao što su Kornati i čuveni slapovi Krke – ovdje su na dohvat ruke. Šibenik je prije svega povijesni grad, prebogat kulturnim naslijeđem, pa se posjetitelji mogu s užitkom prepustiti razgledavanju arhitekture iz prošlosti.

Među 24 gradske crkve počasno mjesto pripada impozantnoj katedrali Sv. Jakova, današnjem UNESCO-vom spomeniku, izgrađenoj isključivo od kamena, između 1431. i 1535. godine. Ujedno je to i grad tvrđava, što je dokaz njegove važnosti kroz povijest na dalmatinskoj obali. Gradske su tvrđave odigrale značajnu ulogu u odbijanju napada turske vojske, a danas su zanimljiva znamenitost za  razgledavanje. Odaberite između onih na uzvisinama, poput tvrđave Sv. Ivana, Sv. Mihovila i Šubićevca, a potom posjetite jedno od najimpresivnijih zdanja – trokutasto formiranu tvrđavu Sv. Nikole, smještenu na lijevoj strani južnog ulaza u Kanal Sv. Ante.

Šibenik je također i grad festivala, a u 2013. ima širok dijapazon događanja, uključujući svjetski poznat Međunarodni dječji festival (Lipanj., www.mdf-sibenik.com), Orguljašku ljetnu školu (Kolovoz., www.organum.hr), Šibenske klapske večeri (svakog četvrtka u srpnju i kolovozu), Šibenski plesni festival (Srpanj/Kolovoz), Terraneo glazbeni festival (Kolovoz., www. terraneofestival.com), Večeri dalmatinske šansone Kolovoz, www.sansona-sibenik.com) te Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku (Rujan.). Ugled Dalmacije kao gastronomske destinacije još je više porastao zahvaljujući putopiscu Anthony Bourdainu i njegovoj emisiji No Reservations prikazanoj u udarnom terminu na američkoj televiziji prošle godine.

[nivo effect=”fade” directionNav=”button” controlNav=”true” width=”600px” height=”360px”]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/klapske-večeri-Fortica.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/Night1.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/Ples.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/Sajam-u-srednjovjekovnom-Šibeniku-8.jpg[/image]
[/nivo]
Grad Šibenik ima zavidan izbor vrhunskih restorana, konoba i vinoteka. Vina Šibenskog kraja također privlače međunarodnu pozornost. Grad nudi i širok spektar sportskih aktivnosti, ovisno o željenoj razini adrenalina. Na raspolaganju gostiju su bungee-jumping, jedrenje, ronjenje, jahanje, paintball, penjanje, pješačke i biciklističke aktivnosti – velik izbor za cijelu obitelj. Šibenik je udaljen samo sat vremena vožnje od splitskog aerodroma, koji je ove godine povezan s više od 80 destinacija. Ima li boljeg trenutka da otkrijete jedan od najfascinantnijih gradova Dalmacije.

Turistička zajednica grada Šibenika
Fausta Vrančića 18
22000 Šibenik
Tel: 022/212-075
www.sibenik-tourism.hr
Foto: Arhiv TZ grada Šibenika
Tekst: Paul Bradbury

This post is also available in: English