Hrvatski proizvodi

Omiljeni hrvatski proizvod kraljice Marije Terezije

This post is also available in: English

PAŠKA ČIPKA
[nivo effect=”fade” directionNav=”button” controlNav=”true” width=”600px” height=”360px”]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/P3030073.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/paska-cipka.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/paška-čipka.jpg[/image]
[/nivo]
Paška čipka je jedinstveni ručni rad vrijednih i vještih ruku žena iz grada Paga. Smatra se da je korijen paške čipke u Mikeni, a u gradu Pagu se počela izrađivati potkraj 15.st. za potrebe crkvenog ruha. Proizašla je iz Benediktinskog samostana svete Margarite gdje je radila škola šivanja paške čipke. Ministarstvo kulture RH je proglasilo kulturnim dobrom kolekciju koju časne sestre ovog samostana čuvaju i sakupljaju više od 150 godina. Povijest pamti vrijeme kada su Paškinje odlazile na dvor Marije Terezije kako bi specijalno za nju šile pašku čipku.
S vremenom je čipka postala samostalan dekorativan predmet, ukras na namještajima, uokvirena na zidovima, urezivana ili „ušivana” u odjevne predmete, ukras plahtama, jastucima, zastorima, stolnjacima te kao ukras na crkvenom ruhu.
Posebnost paške čipke je i to da prije nisu postojale šablone ili nacrti za izradu već se način izrade i njihov uzorak prenosio usmenom predajom i praktičnim radom s naraštaja na naraštaj.
Glas o njenoj ljepoti i savršenstvu pročuo se nadaleko, a njena proizvodnja i samostalno obilaženje svijetom pojačava se nakon osnivanja „Čipkarske škole” u Pagu. Škola je osnovana 1906 . godine i kontinuirano je radila do 1945. godine.
U sklopu Srednje škole „ Bartola Kašića” 1994.godine organizirano je obučavanje žena za zvanje paške čipkarice kako bi se spriječilo izumiranje stvaranja paške čipke, Uz školu, važnu ulogu u očuvanju paške čipke ima Udruga paških čipkarica „Frane Budak”. Danas se paške čipkarice mogu vidjeti na gradskim ulicama kako stvaraju ovu najljepšu rukotvorinu ženskih ruku. U samom središtu grada na Trgu Petra Krešimira IV uređena je Galerija paške čipke.

Foto: Vesna Karavanić
Tekst: Tz grada Paga

This post is also available in: English