Lifestyle

Opsada Sinja 1715.

This post is also available in: English

SINJ – DRAMSKA PREDSTAVA
U spomen na slavnu obranu Sinja od osmanlijske najezde, na divni trenutak u kojem je Majka od Milosti zaštitila svoj puk od neprijateljskog zuluma, tradicionalno svake godine uprizoruje se bitka i događaji koji su joj prethodili. Trenutak je to koji je odredio sinjsku povijest i identitet, trenutak koji se oživljava junačkom Alkom i štovanjem Čudotvorne Gospe Sinjske, pobjede vjere i složnosti sinjskih vitezova, ufanja i nade u pomoć nebeske zaštitnice. Pod okriljem kolovoške noći, koja tek nakratko donese osvježenje od dnevne omare, radnja se odvija u dva čina.
[nivo effect=”fade” directionNav=”button” controlNav=”true” width=”600px” height=”360px”]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/Opsada-Sinja-2.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/Opsada-Sinja-3.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/Opsada-Sinja-4.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/Opsada-Sinja.jpg[/image]
[/nivo]

Prvi čin počinje na Pijaci, glavnom sinjskom trgu, kada Osmanlije osvajaju sinjsku varoš, pale crkvu i odvode narod u roblje. Vrlo su efektni nastupi članova HGSS-a koji se, kostimirani u osmanlijske odore, spuštaju s krovova okolnih zgrada, vjerno dočaravajući paniku koju su Sinjani mogli osjetiti pred strašnim neprijateljem. Mustafa-paša Čelić slavodobitno prolazi u kočiji bahato najavljujući lako osvajanje sinjske Tvrđave, gdje se sklonio puk sa šačicom branitelja i slikom Majke Božje.

Drugi čin se odvija na Tvrđavi, gdje Vijeće obrane odlučuje braniti svoj grad od mnogostruko nadmoćnijeg i snažnijeg neprijatelja. Prikazan je i pašin čador, razuzdane zabave i bijes nakon što se Sinjani  odbijaju predati. Osmanlije u više navrata jurišaju na Tvrđavu, no napadi su uspješno odbijeni. Nakon procesije s Gospinom slikom, koju predvodi fra Pavao, glasnik donosi vijest: „Turci biže!“
Oduševljenje nastupa u sinjskom taboru te zahvalni puk, branitelji, fratri i časnici pred Gospinim likom na zidu crkve pjevaju pjesmu zahvalnicu „O Gospe Sinjska, djevo sveta…

Autor dramskog predloška uprizorenja je prof. Velimir Borković, a redatelj Rade Perković . Sam spektakl broji više od stotinu sudionika iz Sinjskog pučkog kazališta, Udruge za očuvanje kulturne baštine,Kulturne udruge Marko Marulić , Baletnog studija HNK iz Splita te konjanika iz Viteškog alkarskog društva.

Turistička zajednica grada Sinja
Put Petrovca 12
21 230 Sinj
Tel: 021/826 352
Fax: + 385 (0)21 660 360
e-mail: tzg-sinja@st.t-com.hr
www.visitsinj.com
Foto: Branko Čović

This post is also available in: English