Hot Spots destinacije

Posjetite koljevku paškog sira

This post is also available in: English

KOLAN – OTOK PAG

[nivo effect=”fade” directionNav=”button” controlNav=”true” width=”600px” height=”360px”]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/suhozidi1_b.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/Kolan-1.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/04/KUDKolan2461.jpg[/image]
[/nivo]

U središtu Paga, na krševitome tlu, zaštićeno od jake velebitske bure, smjestilo se malo mjesto Kolan. Kroz povijest poznato kao težačko mjesto gdje se stanovništvo bavilo gotovo isključivo poljoprivredom i ovčarstvom, Kolan svake godine ostvaruje sve više svog turističkog potencijala. Gastronomski, povijesni i prirodni sadržaji koji ovdje možete pronaći neće ostaviti vrijeme vašeg odmora neispunjeno.

Ostaci zidina na brdima Gornji Gradac i vrhu Sv. Vid, ostaci rimskih vila rustika te brojni suhozidi svjedoče o kontinuitetu života na ovom kamenu još od daleke prošlosti. Kako se život ovdje odvijao kroz povijest možete vidjeti u impozantnoj Etnografskoj zbirci mjesta Kolan koja sadržava predmete iz svakodnevnog života, korištene u domaćinstvu i poljoprivredi. Zbirka čuva i najstariji kalup za pravljenje sira na ovim područjima, još jednu potvrdu da se ovo mjesto opravdano naziva kolijevkom paškog sira. Pri samom procesu pravljenja sira dobija se skuta- ukusan topljivi sir koji također morate probati. I janjetina ovdje slovi za najbolju na otoku te se, osim na ražnju, spravlja i na brojne druge načine.

Uživati u morskim radostima možete na jednoj od brojnih šljunčanih i pješčanih plaža u obližnjem mjestu Mandre iz kojega se pruža divan pogled na otoke Silbu i Olib, na području Svetog Duha i u Kolanjskom Gajcu. Svoj boravak svakako upotpunite posjetom ornitološkom rezervatu Kolanjsko blato u kojemu obitavaju 163 ptičje vrste. Da se Kolan nije oslonio samo na prirodom data bogatstva govore i manifestacije na kojima možete pronaći dodatni izvor zabave: Susret otočnih klapa – 16.07., Dječja plesna radionica (03.-10.08.) te fešta od Gospe Snježne (05.08.). Kao podsjetnik na ugodno proveden odmor ponesite bočicu nekog od domaćih likera, meda i naravno, kolut Paškog sira.

Turistička Zajednica Općine Kolan
Trg kralja Tomislava
23251 Kolan, otok Pag
Tel/Fax: 023 / 698 290
Foto: Arhiv TZO Kolan
tz.kolan-mandre@zd.t-com.hr
www.tzkolan-mandre.com

This post is also available in: English