Lifestyle

Put u srce Dalmacije

This post is also available in: English

KLIS

[nivo effect=”fade” directionNav=”button” controlNav=”true” width=”600px” height=”360px”]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/Klis-1.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/Klis-3.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/Klis-2.jpg[/image]
[/nivo]

Putujete li splitskim zaleđem, izvjesno je da ćete svjedočiti prekrasnom, nezaboravnom pogledu koji puca upravo na kamena vrata Dalmacije – Klis. Naselje je nastalo podno srednjovjekovne tvrđave, čiji je strateški položaj prepoznat još od davnina. Turci, Mlečani, Austrijanci, Francuzi, stoljećima su se otimali za Klišku tvrđavu kao za kakav kameni dragulj, a najslavnije ime koje vežemo za njenu obranu pripada kapetanu Petru Kružiću koji je sa svojim Uskocima 25 godina odolijevao turskim napadima.

Posjetite li tu znamenitu građevinu, oduševit će vas organizirani doček od strane ratnika u živopisnim povijesnim odorama, te njihove vještine koje će demonstrirati u posebno pripremljenim nastupima. Mnoštvo očuvanih povijesnih ostataka u unutrašnjosti utvrde, prava su poslastica za ljubitelje kulturnih znamenitosti, a skladan krajolik i predivan pogled na Split i srednju Dalmaciju, zasigurno će obradovati zaljubljenike u prirodu. Posebno preporučamo posjet crkvi Sv. Vida.Nakon obilaska tvrđave i uživanja u pogledu sa 330 m nadmorske visine, kušajte neku od izvornih delicija, koje će vam ponuditi stara kliška domaćinstva i konobe. Okrijepite se čašom kvalitetnog domaćeg vina ili rakije, te se počastite ukusnim pršutom i sirom, ili pak nadaleko poznatim specijalitetom – čuvenom kliškom janjetinom!

Uskočki boj za Klis 27.07. – 29.07.
Uživajte u uprizorenjima povijesnih bitki, turniru streličarstva, nastupima najrazličitijih izvođača – od pučkih pjevača pa do žonglera vatrom, te u izvornim jelima, pićima i suvenirima na sajmu starih obrta i zanata!

Turistička zajednica općine Klis
Megdan 57, 21231, Klis
Tel/fax: 021/240-578
www.tzo-klis.hr
tzo-klis@email.t-com.hr
Foto: Arhiv TZO Klis

This post is also available in: English