Gastro

Recepti za prste polizat

This post is also available in: English

DUBROVAČKA KUŽINA
Kako danas, tako i u prošlosti – naš kameni biser, grad Dubrovnik, oduvijek je bio živo i posjećeno središte Mediterana. Zajedno sa trgovcima i putnicima namjernicima, pristizali su ovdje i novi začini i tehnike obrade i spremanja jela, od kojih se neka, poput čuvene zelene menestre, spominju još u pisanim dokumentima iz 14. i 15. stoljeća!

Interesantno da je utjecaj na dubrovačku kužinu  imao i sam senat, koji je inzistirao na umjerenosti pri jelu te jednostavnosti, što je rezultiralo jednom od najzdravijih kuhinja koje poznajemo. Na radost svih naših gurmanski nastrojenih čitatelja, donosimo neke od recepata koji osim što su pravi užitak za nepca, nose sa sobom i dašak tradicije…

[nivo effect=”fade” directionNav=”button” controlNav=”true” width=”600px” height=”360px”]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/Rožada.jpg[/image]
[image]http://hotspots.net.hr/wp-content/uploads/2013/11/Dubrovacka-kuzina.jpg[/image]
[/nivo]

ORANCINI su slastica od narančine kore, te je jako bitno da naranče budu poznatog porijekla. Naranču je potrebno oguliti i izrezati na dugačke rezance ili okrugle komade, koji se namaču  u vodi nekoliko dana. Potom se stave cijediti i prokuhaju. U vodu se dodaje šećer u jednakoj količini kao i korice i kuha dok tekućina ne ispari. Nakon kuhanja, korice se cijede, uvaljaju u šećer, te se ostavljaju da se suše na zraku 2-3 dana.

Prekrasan mjesec svibanj idealan je za berbu NEŠPULA, od čijeg blagotovornog ploda se sprema izvrstan liker. Nešpule (1 kg) je potrebno izrezati i dobro izmiješati sa jednakom količinom šećera. Smjesa se ostavi na suncu 40 dana uz povremeno miješanje, nakon čega se u nju dolije 1 l rakije i ostavi još 5 dana na suncu. Nakon toga se procijedi.

Aromatična i bogata DUBROVAČKA TORTA od badema i naranči, prema pojedinim pisanim dokumentima nastala je davne 1585. godine u jednom dubrovačkom samostanu. Žumanjke od 9 jaja, 1 vrećicu vanilija šećera i oko 150 grama običnog šećera izmiješajte u pjenastu smjesu. Bjelanjke s oko 70 grama šećera istucite u čvrsti snijeg. Snijeg dodajte žumanjcima uz lagano miješanje tako da smjesa ostane pjenasta. Uz miješanje dodati mljevene bademe (350 g), krušne mrvice (80 g), narančinu koricu i sok (1 dl). Smjesu ujednačeno izmiješati, te istresti u kalup promjera 26 cm obložen pek papirom, te peći oko 35 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 stupnjeva.

Ljubitelje morskih delicija oduševit će LIGNJE PUNJENE NA DUBROVAČKI NAČIN. Očistite 1 kg liganja te ih sitno nasjeckajte. 1 glavicu luka nasjeckati i blago popržiti na ulju te dodati glave i krakove lignji, pa ostaviti da se prži. Dodati sol, papar, sitno sjeckani česan, malo vina i zgnječenu rajčicu, a na kraju rižu (4 žlice). Čim stavite rižu, maknuti sa vatre. Dobivenom smjesom napuniti lignje i zatvoriti ih čačkalicom. Tako nadjevene lignje pržiti na vrućem ulju a pri samom kraju dodati ostatak vina od 4 žlice i kratko kuhati u tako dobivenom umaku. Osim ovih delicija, svakako probajte zelenu menestru, crnu juhu od sipe, pecenu kozletinu s krumpirima i puževe!

This post is also available in: English