Hot Spots destinacije

Regija bajkovitih krajolika

This post is also available in: English

DOBRODOŠLI U ŠIBENSKO KNINSKU ŽUPANIJU!
Ovo je vrlo značajno vrijeme za hrvatski turizam, osobito s obzirom na ulazak Hrvatske u Europsku uniju u 2013. godini. Zbog značajnog povećanja broja letova prema dalmatinskim zračnim lukama, posebice Zadru i Splitu, pristupačnost regije je vidno poboljšana, što omogućuje posjetiteljima da istraže neke od manje poznatih destinacija.

Šibensko-Kninska županija, na primjer, idealno je smještena između dvije navedene zračne luke. Ovo je predio Dalmacije koji zaista ima sve, a da istovremeno nije prerastao u masovni turizam, već nudi rijetku kombinaciju kvalitete neotkrivenog turističkog potencijala na sofisticiranoj i pristupačnoj lokaciji.

Obala netaknutih plaža koje neprestano oplakuje plavo Jadransko more raj su za jedriličare, bilo početnike u jedriličarskim školama ili napredne koji sudjeluju u brojnim regatama. Simboli raznovrsnosti kulture su možda najbolje utjelovljeni u jedinoj katedrali u Europi sagrađenoj isključivo od kamena (velebna katedrala sv. Jakova u Šibeniku pod zaštitom UNESCO-a) i Međunarodnom Dječjem Festivalu koji se ove godine održava 53. put.
Prava blaga Šibensko-Kninske županije kriju se u prirodnim bogatstvima i potencijalu za avanturistički turizam. Izaberite iz niza nacionalnih parkova i parkova prirode koji su zbilja među onom najboljem što Hrvatska turistički nudi. Park prirode izvanredne ljepote Vransko jezero sa svojim ornitološkim rezervatom posebna atrakcija za zaljubljenike u ptice. Veličanstveni nacionalni parkovi Kornati i Krka su među najvećim atrakcijama u Hrvatskoj, s tim da su se slapovi Krke čak pokazali kao jedan od najpopularnijih dnevnih izletišta iz destinacija poput Splita. Osamdeset i devet otoka, otočića i hridi koji sačinjavaju nacionalni park Kornate jedan su od najspektakularnijih pejzaža u Dalmaciji.

Mnogobrojne su i geološke atrakcije, s posebnim naglaskom na dvije lokacije-vidljivi valovi na mjestu Stara straža u blizini Knina na putu prema Gračacu (zaštićeno od 1961.) te Vrelo Cetine (zaštićeno 1971.) koje sadrži niz kraških vrela.  Hrana i vina regije su dobro dokumentirani, možda najbolje u emisiji “No Reservations” Anthony Bourdain-a na Travel Channel-u prošle godine, no puno manje promovirana atrakcija je potencijal avanturističkog turizma Šibensko-Kninske županije. To je područje bogato vodom, rijekama kao i morem, sa sjajnim mogućnostima za kajaking, rafting, ronjenje i jedrenje. Ni na kopnu ne nedostaje opcija za zabavu; od relativno rijetkih regionalnih aktivnosti poput bungee jumpinga ili sokolarenja, do sportskog ribolova, jahanja, biciklizma i planinarenja.

Uz glavne atrakcije UNESCO-a, za ljubitelje povijesnih zanimljivosti tu je 600 arheoloških lokaliteta, 11 srednjovjekovnih utvrda i 230 kulturnih spomenika. Dakle, regija prepuna kulturnih blaga, prirodnih ljepota, slikovitih otoka, spektakularnih plaža, kvalitetne gastronomske ponude i izvanrednih aktivnosti! Idilično mjesto, ali da li je lako dostupno? Ovo je možda najbolja vijest od svega, jako je jednostavno! Split je povezan s više od 80 destinacija a Ryanair je otvorio stalnu bazu u Zadru (obje zračne luke su na manje od sat vremena vožnje od grada), što znači da pristup regiji nikada nije bio lakši, a s ulaskom u široku Europsku obitelj sada je najbolje vrijeme za otkrivanje Šibensko- kninske županije!

Turistička zajednica Šibensko-kninske županije
Fra Nikole Ružića bb, 22 000 Šibenik
Tel: 022/219 072, 022/212 346
info@sibenikregion.com
www.sibenikregion.com
Foto: Arhiv TZ Šibensko-kninske županije
Tekst: Paul Bradbury

This post is also available in: English