Aktualno

Aloa – najljepši ukras u vrtu obitelji Meneghello

This post is also available in: English

Aloe Vera – omiljena biljka Aleksandra Velikog i Kleopatre

Jedno od najvećih i najljepših iznenađenja na Paklenim otocima, je fascinanantan  botanički vrt obitelji  Meneghello, pravi blago egzotičnog biljnog života, sa stotine različitih vrsta biljaka iz cijelog svijeta.

aloe 3

ALOE VERA – srce majke prirode
Vrtovi u Dalmaciji su zeleni, posebice u južnijim djelovima Hrvatske, točnije na Hvaru.
U vrtu obitelji Meneghello nalaze se brojne egzotične vrste bilja. Unatoč hladnoj buri neke tropske biljke uspješno su se prilagodile klimatskim uvjetima i stalno cvjetaju u ritmu njihove daleke domovine .
Jedna od najljepših svakako je ljekovita biljka Aloe Vera. Ovaj drevni lijek odavna se u svijetu koristi u medicinskoj i farmaceutskoj proizvodnji .

Najraniji dokumentirani dokazi o ljekovitosti Aloe Vere dolazi od starih Egipćana. Prema priči, Kleopatrina tajna ljepote proizlazila je iz svakodnevnog korištenja Aloe Vere. Različite civilizacije prenosile su priču o ljekovitoj Aloe Veri stoljećima od usta do usta. Još u Bibliji spominje se uklanjanje Krista s križa i omatanje njegovo tijelo u Aloe Veru. Evanđelje / Ivan 19:39.

aloe 4

Najveći i najstariji Aloe vrt u Hrvatskoj je u Arboretum Meneghello na Palmižani na otoku St. Klement.

PRIČA DAGHMAR MENEHGELLO

Kad sam stigla na Palmižanu prije gotovo 50 godina, zatekla sam prekrasan vrt iz 1906,  vrlo zapušten. Moj muž George Toto Meneghello vodio je obiteljski posao baveći se turizmom, poljoprivredom i stočarstvom. Za biljke nije bilo vremena .

aloe 2

Kaktusi, palme, borovi i druga mediteranska stabala bez ikakve njege preživjeli su i razvili se u nevjerojatnim divovskim oblicima . Cvijeće  i ukrasno grmlje doslovce su nestali.

Krajem šezdesetih godina vidjela sam u jednoj otmjenoj vili na Hvaru nekoliko predivnih ukrasnih biljaka . Upitao sam vlasnicu vile da li bi mi mogla dati komadiće biljaka za sadnju. Tako je krenulo. Godinama smo skupljali biljke od prijatelja, poznanika, “krijumičarili” sjemenje iz različitih djelova svijeta.

Tako smo dobili i Aloe Veru, muž mi ju je kupio za 25. rođendan. Bila sam presretna darom. Bilo je upitno hoće li se biljka održati na Palmižani. Bavili smo se turizmom, tokom ljeta nismo imali dovoljno vode za nas i goste, a gdje za cvijeće i biljke.

Uskoro smo vidjeli da Aloe Vera i u  vrućim ljetima može dugo bez vode, uživajući u polusjeni borova. Aloa je rasla i širila se.

aloe

U kasnim sedamdesetima, posjetili su nas jedni dragi gosti iz Njemačke. Gospođa nas je upitala je da li imamo Aloe Veru stariju od sedam godina. Bila je teški bolesnik od karcinoma i samo ju je lijek od Aloe održavo na životu. Ona i suprug nastavili su dolaziti godinama kasnije, tražeći lijek iz našeg vrta.

Tada sam počela proučavati biljku. Kada su moji najbliži članovi obitelji i prijatelji dobili karcinom, pripremala sam im sviježu Aloe Veru, u obliku želatine, bez konzervansa. Velikom broju njih je ova čudotvorna biljka i pomogla.

Ova čarobna biljka najljepši je ukras Palmižane. Naša inspiracija. Ovaj otok bez ikakvih zagađenja može biti rasadnik Aloe. Možda ćemo pokrenuti i vlastitu liniju kozmetike od Aloe na Palmižani. Nikad se nezna. A do tada živjet ćemo sa njom…

BLOG BY PAUL BRADBURY
total-hvar.com

This post is also available in: English