Aktualno

Bačvarstvo – ponos Zagrebačke županije

bačvarstvo mala

Jeli vam poznato da se u Jastrebarskom nalazi jedna od dvije preostale obitelji u Hrvatskoj koje se još uvijek bave bačvarstvom?

Bačvarski obrt od davnina je vrlo cijenjen u jaskanskom kraju, jer je kvalitetnu plešivičku kapljicu potrebno dobro sačuvati u hrastovoj bačvi. Ovaj tradicionalno vinogradarski kraj ponosan je na svoju tradiciju te se ovdje ulažu veliki napori u očuvanju tradicionalnih vrijednosti, zanata i obrta.

bačvarstvo 1

Nedavno je tako u gradu Jastrebarskom otvorena i prva bačvarska zbirka poznate bačvarske obitelji Golub (zbirku koja predstavlja rezime višegodišnjeg  truda, znanja i iskustva te novih naučnih spoznaja. Bačvarska zbirka sastoji se od mnogih bačvarskog pribora, barrique bačvi, brenti, vedra, lakomica, koji su izrađeni iz višegodišnjeg prirodno sušenog  drva hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka visoke kakvoće).

1965.g. Mirko Golub je utemeljio bačvarsku radionicu „Golub“ u kojoj je s bratom Franjom izrađivao novo i popravljao korišteno drveno posuđe. Danas bačvarsku radionicu vodi druga generacija obitelji, koja koristi tradicionalna znanja, nove naučne spoznaje i tehnološka dostignuća u izradi kvalitetnog drvenog posuđa sa svrhom dobivanja što prirodnijih i ukusnijih vina koja u njima odležavaju.

Drveno posuđe se izrađuje iz više godina prirodno sušenog drva hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka visoke kakvoće, što uz kvalitetnu izradu, gotovom proizvodu jamči postojanost i trajnost.

Turistička zajednica Zagrebačke županije
www.tzzz.hr