Aktualno

Kreativne ideje u turizmu – otporne na recesiju

Priredbe (2)TRADICIJA KAO USPJEŠNA PODUZETNIČKA IDEJA

Da su tradicionalna hrana i piće ponajbolja „podloga“ za druženje i razgovor, shvatili su mnogi kreativni poduzetnici, pa tako i u ovim ekonomski izuzetno neizvjesnim vremenima, niču uspješni wine&cheese barovi, pršut barovi, voćni barovi, oyster barovi, chocolate barovi

kruh 1 - kopija

Ponuda ovakvih objekata iznimno je istančana i zadovoljit će i najzahtjevnija nepca. Uzmimo, primjerice, wine bar na Hvaru koji nudi obilan izbor vina karakterističnih za otočko podneblje, koja se po želji mogu spariti sa pršutom, sirom, kulenom ili pak paštetom od vepra ili jelena! A sudeći po internetskim recenzijama, hrvatski wine&cheese barovi osvojili su simpatije gostiju zbog ugodnog, opuštajućeg ambijenta i izvrsnog izbora vina na čaše.

koktel 2a

Iznimno popularni su i brojni rakija barovi diljem zemlje, poput onog u samoj jezgri našeg srednjovjekovnog dragulja, grada Šibenika. Dva su iskusna barmena došla na ideju da na sebi svojstven način osvježe turističku ponudu grada, pa su tako razradili meni od čak 30 raznih vrsta rakije proizvedene u malim obiteljskim gospodarstvima, a u ponudi su i osebujne autohtone vrste poput skradinske žižule ili divljeg šipka. Za ovakve pothvate potrebno je zbilja imati mašte, pa su tako u ponudu ovog objekta uvršteni i brojni kokteli na bazi rakije te kvalitetne Arabica kave.

kamenica1

DOMAĆE DELICIJE OTPORNE NA RECESIJU
U ovom kontekstu ne smijemo izostaviti ni poznatog barmena i školovanog miksologa Marina Nekića, koji je osmislio „Crocktail“ – prvi pravi hrvatski koktel na bazi Maraschina, soka od limuna i višnje maraske, te osoblje jelšanskog cocktail bara „Mojito“, kreatore autohtonog hvarskog koktela „Il Forita“ koji objedinjuje raskošne okuse otoka Hvara – od likera od smokava i ljekovite kadulje, pa do domaćeg meda i sirupa od lavande!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kada je u pitanju spoj tradicije i poduzetništva, ključne riječi su raznolikost i originalnost, a posebno onim stranim gostima je najbitnije da je proizvod domaćeg porijekla. Oni su uvijek u potrazi za onim autohtonim, izvornim, a ako je k tome još i ukusno, njihovu zadovoljstvu nema kraja! Nedostaje li Vam inspiracije, prisjetite se svijetlih primjera domaće turističke ponude, i možda se već iduće sezone nađete na nekoj od top lista najpoželjnijih domaćih odredišta, koja će navući širok osmijeh na lica čak i onih najzahtjevnijih, gurmanski nastrojenih gostiju!

Foto: Arhiv turističkih zajednica