Hot Spots destinacije

Kulturna ponuda Dalmacije sve traženija

This post is also available in: English

KULTURNI TURIZAM DALMACIJE
Starine u novom ruhu

SONY DSC
Šibenik, Foto Tz grada Šibenika

Područje Dalmacije obiluje izuzetnim kulturnim znamenitostima, godinama skrivenim pod ruševinama, ili pak s nedovoljno promocije za turiste, no u novije doba počinje se cijeniti činjenica da živimo u gradovima pod zaštitom UNESCO-a, pa sve više osim pukog razgledavanja “kamenih gromada” nudimo i raznolike manifestacije vraćanja u prošlost, obnavljanja običaja i prezentiranja kako je to nekada bilo.

Kada na tako malom području imate gradove pod zaštitom UNESCO-a, kraljevske i antičke gradove, onda samo možete reći – koje li ljepote! Reljefe koje je povijest ispisala na licu Dalmacije nigdje u svijetu nema.

Dubrovnik Summer Festival photos
Dubrovnik, Foto Tz grada Dubrovnika

Ako krenemo s krajnjeg dijela Dalmacije – juga, odmah ćemo započeti s pričom o svjetskom biseru, gradu nezamjenjive ljepote– Dubrovniku! Duždeva palača, centralni gradski trg Stradun, crkvice i samostani iz svih doba, predstave Dubrovačkih ljetnih igara, filmski Libertas festival, predavanja o izumima Ruđera Boškovića, vrsnog znanstvenika, fešte sv. Vlaha, zaštitnika grada…mnogo je toga zbog čega bi trebali baš Dubrovnik uvrstiti u svoj plan putovanja.

Putovanje nastavljamo prema sjeveru pa stižemo do poluotoka Pelješca kojega krase solane, a na južnim padinama vinogradi. Rezultat svega toga je vrhunsko vino, sa svjetskim pedigreom. Možete se popeti i razgledati i mali Kineski zid, kako od milja stanovnici zovu utvrdu koja ih je štitila od najezde Turaka.

panorama stona
Stonske zidine, Foto Tz Ston

Šetnju nastavljamo posljednjom deltom u Europi, deltom Neretve, gdje morate posjetiti Naronu, antički grad i tadašnje trgovačko središte, koje se diči jedinim muzejom u Hrvatskoj izgrađenom na ostacima grada, sa brojnim sačuvanim spomenicima i kipovima toga doba.

Narona
Narona, Foto: TZ Metković

Slijede biseri hrvatskog turizma – Makarska rivijera, gdje će vam svakako dah “zalediti” ljepota borovima uokvirenih šljunčanih plaža, no imate i mogućnost upoznavanja s vjerskim turizmom putem svetišta u Vepricu.

Raskoš prirodnih okruženja koje pruža cijela Jadranska obala, itekako je vidljiva u gradu gusara u Omišu, gdje su se nad ušćem rijeke Cetine nagnule planinske gromade čineći spoj ljepote i nadmoći prirode koju su ipak cijelo vrijeme krotile ljudske ruke.

Split će vas osvojiti na prvu, Dioklecijanovom palačom, koja je starija od 1700 godina. Zvonik sv. Duje, crkva sv. Frane, gradski trg Prokurative kao čipkom su uvezani novom Rivom, a okrunjeni brdom Marjan na zapadnoj strani. Grad je to pod zaštitom UNESCO-a, a uz sam centar imate plažu Bačvice koja već desetljeće vije Plavu zastavu.

split dioklecijan

Na samom izlazu iz Dioklecijanovog grada dočekat će vas antička Salona, grčko-ilirska naseobina koja se godinama širila, oplemenjivala pa je bila i biskupova rezidencija. A nad ovim antičkim gradom nadvila se Kliška tvrđava, spomenik na hrabre dane u borbi protiv Turaka.

Solin 1
Salona, Foto: Tz Solin

Vožnja prema zapadu vodi vas kroz Trogir, još jedan kameni grad pod zaštitom UNESCO-a, pa je sama činjenica kako se nalaze na popisu Svjetske baštine, dovoljna pozivnica da ih posjetite.

I Šibenik priča zanimljive pripovijetke. Dobrodošlicu će vam poželjeti bedem i crkva sv. Nikole. Oduševit će vas svojim uskim kalama, crkvicama iz svih razdoblja, a moći ćete biti i sudionik Festivala djeteta, manifestacije koja već skoro pola stoljeća okuplja djecu iz cijelog svijeta.

Zadar je na samom kraju našeg putovanja. Crkva sv. Donata je “točka na i” jedne povijesti, dok se za moderna doba vežu zadarske orgulje, koje sviraju u ritmu morskih struja.

Nažalost, premalo je ovo prostora za opis iskonske ljepote stvarane prirodom, poviješću i vrijednim rukama Dalmatinaca.

This post is also available in: English