Aktualno

Potencijal za razvoj hrvatskog zimskog turizma

ZIMSKI TURIZAM U HRVATSKOJ

Zimski turizam mala 1

Iako je skijanje kod nas, pa i u susjednoj Bosni, cjenovno znatno pristupačnije, začuđujuće velik broj naših državljana za svoj zimski odmor bira mondena europska odredišta. No, za tim zaista nema potrebe, budući da atraktivne domaće destinacije nude sve što je potrebno za užitak u punokrvnom zimskom odmoru. Skijališta Platak, Sljeme, Čelimbaša i Tršće kriju izuzetan potencijal za razvoj domaćeg zimskog turizma.

Tek dvadeset minuta od užeg gradskog središta Zagreba dijeli nas od skijališta Sljeme. Skijaške staze i žičare smještene su na vršnom grebenu i sjevernim obroncima Medvednice, a njihova ukupna duljina iznosi oko 4.000 metara. Osim što ima sve potrebne uvjete za rekreativno skijanje, Sljeme je već skoro desetljeće domaćin prestižnog skijaškog natjecanja, Snježne Kraljice slalomske utrke Svjetskog skijaškog kupa koja se održava od 2005. godine. Izvorni naziv utrke u njenom prvom izdanju bio je Zlatni medvjed ali je promijenjen u čast Janice Kostelić bez čijih sportskih uspjeha utrka ne bi ni bila dana Hrvatskoj na organizaciju.  Kad pričamo o hrvatskom skijanju i  o osobama koje su najviše učinile za hrvatski sport, tu je najzaslužnija obitelj Kostelić.  Ivica i Janica Kostelić osvojili su brojna natjecanja diljem svijeta. Mnogi su čuli za hrvatsku preko njihovih iznimnih sportskih rezultata.

Popularno domaće skijalište je i Platak u blizini Rijeke, koje se diči stazom od svega 9 kilometara, ali i nudi pregršt raznolikih aktivnosti. Vrh na visini od 1363 metara nagradit će posjetitelja fantastičnim pogledom na more i Kvarner, a uz školu skijanja, na raspolaganju gostiju su i snowboard te noćni i dnevni safari u šumi. Uređena je staza za skijaško trčanje i hodanje u dužini od 10 kilometara te staza za motorne sanjke duga oko 1 km.

Najveće goransko skijalište Čelimbaša u mjestu Mrkopalj smatra se skijalištem sa najvećim potencijalom u Gorskom kotaru. Zahvaljujući odličnoj prometnoj signalizaciji do njega je lako stići, a raspolaže i solidnim smještajnim kapacitetima. Još su davne 1913. godine Ivo Lipovšćak, Ante Pandaković i Rikard Wickert u Mrkoplju organizirali skijaški tečaj, zbog čega je mjesto nazvano “Kolijevkom hrvatskog skijanja“, a povodom stogodišnjice od tog događaja, destinacija je živnula i zasluženo dobila novo ruho. Izuzetan potencijal ovog mjesta, sigurni smo, krije buduću hrvatsku „Madonnu di Campiglio“!

Tekst privodimo kraju sa skijalištem Rudnik u Tršću, na sjevernim obroncima istoimenog brda. Ono raspolaže dvjema stazama od 800 i 1000 m pogodnim za rekreativno i natjecateljsko skijanje u alpskim disciplinama, a za naše najmlađe, tu su i ski-lift te sanjkalište. U neposrednoj blizini su uređene staze za nordijsko skijanje dužine 3 i 5 km, a nakon sportskih aktivnosti, posjetiteljima će goditi tradicionalna goranska jela i specijaliteti od divljači, koji se mogu kušati u ugostiteljskim objektima u podnožju rudnika.