Aktualno

Šibenski projekt „Virtualni Juraj Dalmatinac“ dobitnik prestižne svjetske turističke nagrade

juraj dalmatinac 2

Šibenski projekt „Virtualni Juraj Dalmatinac“ ovogodišnji je dobitnik prestižne svjetske nagrade u turizmu Ulysses koju dodjeljuje Svjetska turistička organizacija (UNWTO). Projekt „Virtualni Juraj Dalmatinac“ pobijedio je u najzahtjevnijoj kategoriji „Inovacije u istraživanju i tehnologiji“, u kojoj su se, uz hrvatski, u finalu natjecali još i projekt iz Italije i projekt iz Južne Koreje. Idejni začetnici projekta su Grad Šibenik i Turistička zajednica Grada Šibenika, a izrađivači zagrebački DSP Studio i Momentum Studio. Proglašenje pobjednika održalo se 22. siječnja na prestižnom svjetskom sajmu FITUR u Madridu.

juraj dalmatinac

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić istaknuo je kako je ovom nagradom potvrđena svjetska kvaliteta šibenskih turističkih projekata: „Ponosni smo na intelektualni i svaki drugi potencijal naših mladih Šibenčana, koji su ovim projektom dokazali kako se može živjeti u Šibeniku, a raditi svjetske stvari. Ovo je samo početak projekata kojima ćemo još više oživjeti povijest Šibenika i pozicionirati ga kao svjetsku turističku destinaciju“.

Projekt 3D AR Visual Portal oslanja se na najnoviju tehnologiju „proširene stvarnosti“ (augmented reality), koja je u svijetu tek u začecima kad je riječ o primjeni u turizmu. Uz pomoć pametnih telefona, proširena stvarnost omogućuje posjetiteljima da preko stvarne slike nekog objekta ili lokacije dobiju trodimenzionalni prikaz kreiran na računalu. Aplikacija funkcionira na način da se mobilni uređaj usmjeri prema kipu Jurja Dalmatinca koji potom na zaslonu uređaja oživi i započne s pričom o katedrali i njenoj gradnji te povede posjetitelja u šetnju navedenom lokacijom.

Šibenik je prvi grad u Europi koji je dobio virtualni vremeplov, za koji je Ministarstvo turizma izdvojilo 80 tisuća kuna, a Turistička zajednica Grada Šibenika 20 tisuća kuna.

Izvor i foto: sibenik.hr

shares