Aktualno

Imotski – Mistična ljepota drevnih vremena

ImotaPogled na tvrđavu Topanu

«Hodočašće po Zagori» Tin Ujević

… ovdje su raskošne boje,
slike se nude kistu.
Život treperi u listu
Sad grlim prirodu čistu
i mirno je srce moje.

Ljepotu ovoga kraja kroz stihove poezije opisao je i pjesnik Tin Ujević.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Modro jezero

Šarmatni stari grad  Imotski, smješten na jugu Republike Hrvatske, na raskrižju Dalmatinske Zagore i Bosne i Hercegovine. Prvi put ga se spominje 950. godine u djelu De administrando imperio bizantskog cara i povjesničara Konstantina Porfirogeneta.

Grad je to upečatljive starinske vizure koji posjeduje i sva obilježja primorskog grada, zahvaljujući ponajviše klimi i urbanoj arhitekturi stare gradske jezgre. Jezgro mu sačinjavaju autentične kamene kuće i strme uske ulice s kamentitim stepenicama koji su svjedoci nekadašnjeg izgleda ovog mjesta čija je stara jezgra zaštićena. Nekoliko zgrada sa lijepim pročeljima i okovnim ogradama iz doba secesije, govore o stilskim strujanjima koja nisu mimoišla ni ovu sredinu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUlica Ante Starčevića

Gradom dominira tvrđava Topana, nastala u 10. stoljeću, koja je kroz povijest imala izuzetno strateško značenje, a danas je zanimljiva posjetiteljima zbog sačuvanog izgleda i vidikovaca na grad, stadion „Gospin dolac“ i Modro jezero. U sklopu tvrđave nalazi se i zavjetna crkvica posvećena Gospi od Anđela, zaštitnici Imotskog. U okružju zidina ljeti se odvija i nekoliko manifestacija, a ispod same tvrđave nalazi se i spomenik hrvatskim braniteljima, rad akademskog kipara Krune Bošnjaka.  S Topane, spuštajući se niz 92 kamene Imotske skaline, izgrađene u 18. stoljeću, dolazimo do Imotskog trga na kojemu je i spomenik velikom pjesniku, Imoćaninu Tinu Ujeviću.

OLYMPUS DIGITAL CAMERALjetno kupalište na Modrom jezeru

Ispod Topane je i Modro jezero, omiljeno šetalište, a u ljetnim mjesecima i glavno kupalište u Imotskom. Dimenzije su mu 800 x 400 metara, a dubina varira pa je tako u zimi i u proljeće oko sto metara, a početkom jeseni zna i presušiti. Do njegove bistre površine vode kamene serpentine koje su sagrađene 1907. godine.

U neposrednoj blizini (1,5 km) nalazi se i Crveno jezero, najdublje kraško jezero u Europi čija je dubina depresije 528 metara, a dubina vode doseže i više od 300 metara s dnom koje je ispod morske razine.

Imotski rafioli i imotska torta
Najpoznatije delicije ovoga kraja: Imotska torta i Imotski rafioli

Uz ova jezera kao i ostala u Imotskoj krajini nastala urušavanjem podvodnih špilja vežu se mnoge legende i priče, kao o oholom Gavanu ili Asanaginici koja je opjevana u narodnoj baladi te prevedena na većinu svjetskih jezika. Prema toj priči i grob Asanaginice nalazi se na rubu Modrog jezera, upravo na mjestu gdje je danas tematski park posvećen ovoj baladi.

Povijesni artefakti od prapovijesti do danas čuvaju se u Zavičajnom muzeju i muzejskoj zbirci Franjevačkog samostana te svjedoče o dugoj i burnoj prošlosti ovoga područja koje je oduvijek bilo na vjetrometini povijesnih previranja.

Imotski je zanimljiv i zbog položaja i prometne povezanosti koja ga čini idealnom bazom za godišnji odmor. Jedan sat vožnje automobilom udaljeni ste od Međugorja i Mostara u susjednoj Bosni i Hercegovini, sat od turističkog centra Splita, a zahvaljujući tunelu Sv. Ilija, samo pola sata od Makarske, svetišta Vepric i ostalih mjesta Makarske rivijere.

Imotski
Crveno jezero

Također, i u cijeloj Imotskoj krajini ima lokacija vrijednih pažnje i divljenja, kao npr. tri jezera u Lokvičićima, Prološko blato, Badnjevice, Zeleno jezero,  stećci, bunari i obilježeni arheološki lokalitet Crkvine u Cisti, bazilika u Zmijavcima, planina Biokovo i u podnožju nje Zagvozd, rijeka Vrljika sa svojim izvorima i ponorima itd.

Imotski kraj poznat je po svojoj tradiciji i kulturi kao i po gangi – tradicionalnom pjevanju.

Osim prirodnih i kulturnih ljepota i raznolikosti, u Imotskom je danas moguće  naći kvalitetan hotelski i apartmanski smještaj, desetak kuća za odmor s bazenima te odličnu gastronomsku ponudu. Tu su i  vinske ceste pomoću kojih možete uživati u degustaciji kvalitetnih i nagrađivanih  vina ili  kušati prvi dalmatinski pjenušac. Oni koji se žele približiti nekadašnjem životu mogu posjetiti naša eko sela. Tijekom godine, a posebno ljeti, u Imotskom, Zagvozdu  te drugim mjestima održava se veliki broj manifestacija koje vrijedi posjetiti.

Nadamo se da smo Vam dočarali  dio naše ponude unutar koje se spojila tradicija i budućnost, mistična priroda i njene ljepote sa kulturnim sadržajima. Ti sadržaji su turistima dostupni čitave godine.Čak je kratak izlet dovoljan za upoznati  taj smiraj i ljepotu tajanstvenih krajolika koji stoljećima šapće svoju priču.

Turistička zajednica grada Imotskog
www.visit-imotski.com
www.tz-imotski.hr
info@tz-imotski.hr
Jezeranska bb, 21260 Imotski
Tel 021 842 221021 842 221
Foto: Tz grada Imotskog

Sponzorirani članak