Aktualno

Što je Englezima čaj, to je kava u Hrvata

ispijanje kave 3

“VIDJETI I BITI VIĐEN”

Uz kavu se smije i plače, prepričavaju najnovije dogodovštine i novosti, dijele tajne, pa i sklapaju poslovni ugovori

Svi znamo za omiljen britanski običaj ispijanja popodnevnog čaja, dok u našoj zemlji primat najpopularnijeg toplog napitka bez sumnje ima dobra stara kava. I strani gosti zamijetili su simpatičnu kulturu ispijanja kave kod nas, te joj se, očigledno se vodeći popularnom poslovicom, kada si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin, s užitkom priključuju!

Rado se sjećamo kadrova iz Smojinog „Malog mista“, kada došljak iz Sjedinjenih Američkih Država, Domenico, začuđeno pita brata Galilea što će toliki narod usred radnog vremena na štekatima na splitskoj rivi. Poznata šetnica i dan danas je nezaobilazno mjesto za kavicu u ugodnom društvu (i za pokazati kakvu finu odjevnu kombinaciju!).

ispijanje kave

Čitajući strane blogove otkrili smo da turisti itekako vole upijati opušten dalmatinski stil života, pa tako jednako uživaju u bijeloj kavi i pogledu na povijesnu arhitekturu Narodnog trga u Zadru, papreno skupom cappuccinu na Stradunu ili pak macchiatu na osunčanoj hvarskoj pjaci! No, ni kontitentalni dio zemlje ne zaostaje u prakticiranju ovog popularnog običaja. Sjetimo se samo zagrebačke „špice“: Tkalčićevu ulicu i Cvjetni trg, posebno u jutarnjim satima subote, posjećuje svatko tko želi „vidjeti i biti viđen“, te brojne domaće estradne i sportske zvijezde.

Uz kavu se kod nas i smije i plače, prepričavaju najnovije dogodovštine i novosti, dijele tajne, pa i sklapaju poslovni ugovori! Osim što je ovaj topli napitak zapravo izgovor za druženje, on ujedno i razbuđuje, poboljšava koncentraciju i ima niz blagotvornih učinaka na organizam. Na vama je samo da odaberete dobro društvo, te vaš omiljeni okus. Ako se između brojnih vrsta – poput espressa, macchiata, latte-a (espressa s dvostrukom količinom mlijeka) ili pak moccha (kave s dodatkom čokolade), kojim slučajem odlučite za cappuccino, pazite da nije prošlo 11 sati – naime, u Italiji, domovini njegova nastanka, pije se isključivo kroz jutro!

Foto: thecenterforfamilies.com, torontosun.com