Aktivni odmor

Zašto je Dugopolje idealno za rekreaciju i aktivni turizam

Planinarenje

Dugopolje – neobičan raj avanturističkog i aktivnog turizma

Obišli bi špilje, penjali se malo se po Mosoru, vozili bi se biciklima, dugo i zdravo pješačili ili samo uživali o ozračju dobrog nogometa? Prošećimo malo Dugopoljem, interesantnim mjestom na kojem predah nije opcija, jer skoro na svakom koraku imate neki sportski sadržaj.

Foto Dugopolje

Uz špilju Vranjaču, zaštićeni geomorfološki spomenik prirode u naselju Kotlenice te ljepote sjevernih padina planine Mosor i krškog Dugopoljskog polja aktivni i sportski turizam nametnuo se kao okosnica razvoja turizma u ovom dijelu Dalmatinske zagore. Uz mrežu planinarskih staza u podnožju Mosora, kroz Dugopoljsko polje, proteže se pješačka staza Mali put, a naselje Dugopolje obiluje i brojnim makadamskim putovima idealnim za biciklizam.

Dugopolje planinarske staze

Planina Mosor – ljepotica dalmatinskog krša
Naselje Dugopolje smjestilo se uz istoimeno polje ispod sjevernih padina planine Mosor. Planinarske staze od lokaliteta Plitača u Dugopoljskom polju vode prema vrhu Ljubljan (1262 m) dok prema vrhu Vickov stup (1325 m) vode planinarske staze iz zaseoka Punde u naselju Kotlenice, nedaleko špilje Vranjače.

Špilja Vranjaca 08

Na putu prema vrhu Ljubljan na lokalitetu Šatorak (na oko 700 m nadmorske visine) nedavno je izgrađena Kapelica hrvatskih mučenika. Sjeverne padine Mosora bogate su škrapama, ponikvama i kraškim jamama, a planina obiluje i biljnim i životinjskim endemičnim vrstama. Upravljanjem i održavanjem planinarskih staza bavi se  Hrvatsko planinarsko društvo ‘‘Ljubljan” iz Dugopolja.

Dugoplje

Sportski centar ”Hrvatski vitezovi” – nogometni stadion. Stadion je izgrađen 2009. godine za potrebe drugoligaškog Nogometnog kluba Dugopolje, ali i kao temelj za razvoj sporta i rekreacije na području općine. Stadion kapaciteta 5200 sjedećih mjesta izgrađen je u skladu sa svim propisima HNS-a i UEFA-e, pa je tako Dugopolje postalo domaćinom međunarodnih utakmica UEFA Europske lige i kvalifikacijskih utakmica mlađih selekcija hrvatske reprezentacije. U sklopu sportskog centra izgrađeno je i pomoćno igralište s ugrađenom rasvjetom i podlogom od umjetne trave.

 

Općinska komunalna tvrtka Podi Dugopolje d.o.o. upravlja nogometnim stadionom i bavi se komercijalizacijom glavnog i pomoćnog igrališta te organizacijom nogometnih priprema i turnira. Svake godine brojni domaći i strani nogometni klubovi za svoje zimske i ljetne pripreme odabiru upravo stadion SC ”Hrvatski vitezovi” i smještaj u obližnjem hotelu Katarina**** u gospodarskoj zoni Podi-Dugopolje.

Dugoplje 1

Blizina grada Splita, skriva mnoge zanimljive dragulje obgrljene ljepotama vrleti,krša, crkvica, nekad surove ali iskonske prirode koja oplakuje Dugopolje i njegove stanovnike. A njih obzirom na trud i ulaganja  te mladost i napredak koja krasi ovu općinu, u nadolazećim vremenima čeka još mnogo lijepih priča koje će tek biti napisane, kako o gospodarskom ulaganju tako i turističkom.

Dugoplje crkvica

Turistička zajednica općine Dugopolje
info@tzo.dugopolje.hr
Tel.: +385 21 656 189+385 21 656 189

SPONZORIRANI ČLANAK

Fotografije: Zoran Alajbeg i arhiv TZO Dugopolje