Aktivni odmor

Ispratimo zimu iz Šibensko – kninske županije

skradinski-buk

Put pod noge, vrijeme je za posjetu NP Krke

Proljeće se stidljivo budi, u redovnoj izmjeni doba stižu polako ljepši dani a mi vam ovaj put donosimo nekoliko prijedloga kako najbolje provesti vikende u prekrasnoj županiji i gdje na svega 2 h vožnje od Zagreba, možete izgubiti dah od ljepote i ostaviti srce u zagrljaju nevjerojatnih prirodnih ljepota.

Pogledajte video u nastavku http://www.youtube.com/watch?v=y0_L38Fm9wI, riječi su u ovom slučaju doista suvišne.

etno-kovac

Nacionalni park „Krka” obuhvaća područje uz rijeku Krku, koja teče kroz dubok i živopisan kanjon dug 75 km, tvoreći bučne slapove: Bilušića buk, Miljacku, Brljan, Rošnjak, Manojlovački slap, Roški slap i znameniti Skradinski buk (Slapovi Krke – 46 m), koji je najveća sedrena barijera u Europi.

Oni koji su žedni naše sakralno povijesne baštine doći će na svoje posjetom Franjevačkom  samostanu na otoku Visovcu i Manastir Krka. Visovac je smješten ured proširenja Krke, gdje je zelena voda rastvorila kršku visoravan iznjedrivši harmoničan spoj prirodne i povijesne baštine.

roski-slap

Neodoljiva, šarmantna hrid u obilju prirode, koju su redovnici stoljećima marljivim radom pretvorili u otok pun stabala, šarenog cvijeća, voća i povrća, neodoljivo privlači turiste. Njegov postanak  datira već od 14og stoljeća.

Za one željne zdravog pješačenja, tu je pješačka staza Stinice- Roški slap, oziđana pećina, njena ukupna dužina je 8,5 km,predviđeno vrijeme šetnje iznosi 2,5 – 3h a bogato je opremljena edukativnim panelima s detaljnim informacijama o biljnim i životinjskim vrstama. Idealno za mladje ljude i umirovljenike, kao i one koji na trenutke žele zaboraviti stres i utopiti se u čarobnom spoju modrog i zelenog. Čista meditacija srca tijela i duše!

turisticka-zajednica_grada-skradina023

Želite li NP Krku obići brodom, ni to nije problem. Sve što trebate je dogovoriti se unaprijed u upravi NP Krke, a do Skradinskog Buka može se dogovoriti u Skradinu zakup broda uz pratnju djelatnika NP parka. Vožnja čudesnim predjelima je nezaboravna i svakako puni baterije za povratak u svakodnevnicu.

Za najmlađe su dostupne  bogate edukativne radionice, koje obuhvaćaju brojna predavanja, terenske radionice, terensku nastavu i brojne sportske aktivnosti. Svi programi održavaju se tokom cijele godine na otvorenom području NP parka Krka, a za stanovnike ŠK županije se uvela pogodnost godišnje ulaznice za posjetu Parku, koja iznosi 99 kn za odrasle i 40 kn za djecu.

skradinski-buk-slap

Podrazumijeva neograničen broj ulaza tijekom cijele 2014 godine,  a sve što vam treba pri ulazu je predočenje osobne iskaznice. Može se kupiti u upravi NP JU Krka, na svim recepcijama parka ili u ispostavama JU Nacionalni park Krka u Skradinu Drnišu i Kninu.

skradin

Svi dodatni sadržaji vezani za NP Krku su dostupni tokom cijele godine i spremno iščekuju posjetitelje koji mapu svih svojih tura unutar NP parka, obavezno pohrane u obvezi  za još koji izlet. Jer nije dovoljno sve te ljepote obići samo jednom, doista se ima što vidjeti i razgledati iznova.

Spremite ruksak, zrno dobre volje , udahnite i krenite na nezaboravan predah od svega i svih.

sibenikregion.com

VIDEO YOU TUBE
Facebook page

Foto Np Krka, arhiv Tz Šibensko kninske županije