Gastro

Održani Dani kamenica u Stonu Oduševljeni ljubitelji stonske kamenice

Dani kamenica 1

Usprkos kiši i južini, u Stonu su se okupili ljubitelji stonske kamenice. Od Dubrovnika, Neretve pa do Japana skupili su se kako bi probali kamenice koje su upravo oko blagdana sv. Josipa najbolje. Urodom su ove godine zadovoljni i školjkari, a bez obzira na tmurno vrijeme ovaj afrodizijak izmamio je mnogima osmijehe na sita lica.
Kamenice od davnina sa sobom nose brojne legende, pa se tako kaže kako kamenica ima čarobnjačka svojstva, a često se nalazila na jelovnicima čak i austrijskih careva… Kamenice su jeli i najsiromašniji, častili bi se mesom ove cijenjene školjke… Cijela Europa znala je za njih! Najukusnija na svijetu je kamenica iz Malostonskog zaljeva, najčišćeg i najbistrijeg mora na svijetu. Za one koji ne znaju gastro stručnjaci spominju da je kamenice najbolje služiti svježe otvorene i začinjene limunovim sokom.

Dani kamenica 2

Freške kamenice otvorimo i složimo na veliki pjat oko njih složimo limun koji smo izrezali u četiri dijela. Može se na pjat staviti kockice leda. Uz njih se obavezno jede skuri kruh. Kamenice se najbolje čuvaju tako da ih stavimo u veliku teću ali ispod njih krpu koju smo dobro smočili i na vrh teće stavimo istu takvu krpu. Tako kamenice mogu stati do sutra dan ali obavezno u hladu.

Izvor, foto: DULIST


 

shares