Hot Spots destinacije

Svijet se divi ovim tvrđavama! Drevna ostavština u novom ruhu

This post is also available in: English

Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku a

Posjetite Šibenik – grad tvrđava

Ljepotu i vrijednost hrvatske kulturne baštine, te kulturno bogastvo grada Šibenika svijet je već odavno prepoznao. No ono što posebno izaziva pažnju javnosti, je ljepota i veličina šibenskih tvrđava.  Tvrđava Sv. Nikole jedna je od 4 tvrđave koje dominiraju Šibenikom (Sv. Nikola, Sv. Mihovil, Sv. Ivan i Šubićevac). Sve tvrđave stavljene su u svrhu promocije kulturnog turizma čitave šibenske regije.

sibenik-8a

Tvrđava Sv. Nikole
 se nalazi na ulazu u kanal Sv. Ante, na mjestu gdje se nekoć nalazio samostan Sv. Nikole. Tvrđava je sagrađena tijekom 16. stoljeća za vrijeme Mletačke vladavine, u svrhu obrane od turskih napada s mora.

003_1_1a

Tvrđava Sveti Mihovil svojesvrsni je centar Šibenika, mjesto na kojem su pronađeni najstariji dokazi postojanja civilizacije na šibenskom prostoru. Dugo je bila pod vojnom upravom te je nedavno otvorena za javnost. Mnogi je Šibenčani i danas zovu tvrđava Svete Ane, po groblju na podnožju zidina.

tvrdjava_sv_mihovil_maketaa

Trenutno se završava obnova sredstvima iz EU fondova i Grada Šibenika te će prema najavama gradskih vlasti na ljeto 2014. zaživjeti kao otvorena pozornica.

tvrđava 1aa

Projekt uključuje uređenje ljetne pozornice na otvorenom te podzemnog dijela tvrđave gdje će se nalaziti polivalentna dvorana i popratne prostorije.

IMG_7194a

Tvrđava Sv. Ivana se nalazi na brdu visokom 115 m, iznad stare gradske jezgre. Podignuta je u zvjezdolikom obliku 1646. godine prema projektu mletačkog vojnog inženjera Antonija Lenija s ciljem zaštite grada od turskih napada iz zaleđa. Zanimljivo je da je tvrđava sagrađena u samo mjesec i pol dana.

baronea

Jedna šibenska tvrđava  također uskoro postaje iznimna turistička atrakcija čiju je vrijednost prepoznala i europska unija koja financira projekt obnove tvrđave Barone (Šubićevac) sa milijun eura bespovratnih sredstava.
Tvrđava Barone Šubićevac1a

Projekt uređenja tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje tog spomenika kulturne baštine.

fortress of Sta

U korak s novim potrebama modernog kulturnog turizma

Trđava će svojim sadržajima biti pretvorena u svojevrsni visokotehnološki muzej koji će koristiti tzv. augmented reality tehnologiju (tehnologiju „proširene stvarnosti“) za prezentaciju „postava“. Zamislite samo da možete koristeći se tzv. Pametnim telefonima  (smartphonea), dlanovnicima (tabletima) i/ili u budućnosti AR naočala, promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti, a prvenstveno iz razdoblja Kandijskog rata (obrana od Turaka).  Moći ćete gledati panoramu s vidikovca  onog davnog Šibenika iz 17. stoljeću, pomoću posebnih elektronsko-optičkih naprava. Najmlađe će razveseliti predviđeno igralište za djecu, amfiteatar za manje priredbe, koncerte ili filmske projekcije, te nova ulazna vrata i urbana oprema (klupe, svjetiljke, koševi) čije smjernice izrade će se poštovati u smislu najviših estetskih i funkcionalnih kriterija.

Šibenska šansona

Ova inovativna ideja će pozicionirati grad Šibenik kao jedinstveni grad tvrđava, te nakon projekta virtualnog Jurja Dalmatinca i katedrale uvrštene na listu UNESCO, i šibenske tvrđave zauzimaju visok prioritet u vhunskoj ponudi hrvatskog kulturnog turizma i blaga nediteranske baštine.

Kanal_sv

Prošećite gradom tvrđava

Uzmite kratak predah i odvojite malo vremena za šetnju šibenskim tvrđavama. Pokušajte dočarati ljepotu sunčanog dana kao i ljepotu nadolazeće oluje na nekom od ovih ponosnih bedema gdje se mali čovjek suočava s vječnošću  kamena i prolaznošću svojeg  vremena.

Bogata povijest ispisala je nezamislivo lijepe reljefe na licu ovog grada kroz tvrđave i utvrde  kojima se dive turisti i putnici cijelog svijeta. Onaj stari ponosni i gospodski Mediteran, još postoji u gradu tvrđava, kula i bedema, neizrecivo lijepom gradu starina, bijelih kamenih puteva, palača i  profinjene aristokratske arhitekture.

SONY DSC

Mediteran kakav je nekad bio, će ostati isti takav Mediteran kakav ćemo ponosno ostaviti u naslijeđe zalažući se bespogovorno za očuvanje naše tradicije, vrijednosti i kulture..

Posjetite Šibensko kninsku županiju i njeno srce, grad Šibenik.

sibenikregion.com

VIDEO YOU TUBE
Facebook page

Foto: Tz grada Šibenika, Tz Šibensko – kninske županije

This post is also available in: English