Aktivni odmor

SUPETAR 201(4) TEMATSKE STAZE Osjetite čudesne vibracije ovog predivnog gradića

03a

Priča o gastronomskoj ljepoti, kulturi i tradiciji življenja

Od prenatrpanog rasporeda i obveza, lijepo je na trenutak prepustiti se zdravoj, opuštenoj šetnji. Krenimo ovaj put tematskim stazama nevjerojatno lijepog Supetra. Supetar je poznat po mnogim zanimljivostima i predivnim lokalitetima (plaže, spomenici i crkve poput župne crkve Navještenja Marijina te brojnim djelima kipara Ivana Rendića, ranoromanička crkvica sv. Luke iznad Supetra…).

04a

No u ovom tekstu šećemo po Supetarskim tematskim stazama i uhvatimo oku nevidljivo – čudesnu vibraciju ovog gradića koji kao da je ispao iz neke majstorski ilustrirane slikovnice.

01a

1.
TEMATSKA STAZA „HERKULES“ (ROAD TO HERKULES)

Povrh Splitske nalaze se kamenolomi u kojima se vadio kamen za izgradnju Dioklecijanove palače u Splitu. Danas se ta ista palača nalazi na listi svjetske baštine.

04a

Do kamenoloma Vas iz centra Splitske vodi tematska staza „Herkules“ za koju svakako preporučamo da je posjetite. Staza je markirana planinarskom markacijom, na istoj se nalaze putokazi i interpretacijske ploče.

05a

U kamenolomu Rasohe očekuju Vas odmor, mir i spokoj prirode, priča o povijesti i reljef Herkulesa u stijeni. Uživajte!

01a

 2. PJEŠAČKA & GOURMET STAZA „DOLČEVITA“

Pješačka staza „Dolčevita“ vodi Vas u šetnju prekrasnom prirodom otoka Brača i donosi Vam priču o njegovoj gastronomskoj ljepoti, kulturi i tradiciji življenja.

03a

Na stazi koja započinje u blizini agroturizma „RANJAK“ povrh Supetra nalazi se 5 restorana, konoba i agrodmoaćinstava, 2 umjetničke galerije i obiteljska vinarija. Staza ukupne dužine nešto više od 6 km vodi Vas u Donji Humac i Dračevicu – još neotkrivene dragulje bračke arhitekture i načina življenja.
10a

Svaki od objekata na ovoj stazi nudi nešto autohtono, 100 % lokalno i svoje (maslinovo ulje, sir, rakije i likere, kamene suvenire, janjetinu, vino, slatke delicije).

07a

Prošećite se i usput iskoristite šetnju za upoznavanje s gastro čarima ovog kraja. Dobar tek!

04a

3. KULTURNI ĐIR „DAN S RANDIĆEM“

Kulturni đir „Dan s Rendićem“ vodi Vas u šetnju kroz najljepše i najstarije dijelove povijesne jezgre Grada Supetra i do mjesta na kojima je Ivan Rendić (1849. – 1932.) nestor hrvatskog kiparstva, rođeni Supetranin ostavio svoj trag.

05a

Đir započnite na supetarskoj rivi, ispred spomenika našem velikanu a nakon toga krenite u obilazak ulice kipara Rendića, Župne crkve, crkvenog muzeja, Leroja, ranokršćanskog mozaika, obiteljske kuće Rendić, parka Vrdolca, predjela Gustirne, ulice Ignjata Joba, galerije „Ivan Rendić“, alegorijskog spomenika „Um“, supetarske rive, gradske plaže „Banj“, a svoju šetnju završite na prekrasnom supetarskom groblju gdje možete vidjeti posljednje počivalište I. Rendića i nekolicinu njegovih radova. Uživajte u spokojnoj šetnji, mirisu soli i kamena.

03a

4. PJEŠAČKA STAZA „MASLINOVI PUTI“

Pješačka staza „Maslinovi puti“ započinje u malom pitoresknom mjestu Mirca, koja su oduvijek bila zavičaj maslinarstva na otoku Braču..

05a

Naučite nešto o maslinama i našem maslinovom ulju. Ova pješačka staza kružnog oblika, dužine oko 6 km vodi Vas u šetnju maslinicima povrh naselja, do Prihoda – starog sustava za navodnjavanje, upoznaje s tradicijom proizvodnje maslinovog ulja, vrstama maslina koje rastu na Braču i vrijednosti maslinovog ulja u svakodnevnoj upotrebi, te se odmorite u hladu maslinika.

02a

Čekamo vas na našim šetnicama! Dobro nam došli.

Za više informacija slobodno nazovite Turistički – informativni centar u Supetru na tel 021/630 551021/630 551

Sponzorirani članak
Foto: Tz grada Supetra