Aktualno

Zbog njih svi znaju za nas

MALA ZEMLJA VELIKIH SPORTAŠA

Hrvatski sportaši najbolji su ambasadori Hrvatske u svijetu, radi njihovih postignuća cijeli svijet zna za Hrvatsku. Njihovi rezultati nas ispunjavaju radošću i ponosom. No postati vrhunski sportaš i uspeti se na pijedestal  zahtijeva puno rada, odricanja, volje, i tek su rijetki uspjeli u tome.

Iako je poprilično nemali broja osoba koje bi ovim tekstom trebali spomenuti, mi ćemo ukratko predstaviti  nekoliko njih, nama srcu najbližih.

drazen-petrovic 1a
Foto: NBA

Oni su naš ponos i rado se sjećamo njihovih uspjeha

Dražen Petrović
Veliki sportaš, istinski velikan svog vremena  svojim preranim  odlaskom, slomio je srce čitavom svijetu koji ga je slavio kao jednog od najvećih košarkaša svog vremena. Sa 15 godina započeo je svoju blistavu karijeru u klubu Šibenik. Teško je u ovo malo redaka pobrojati sve uspjehe hrvatskog košarkaškog Mozarta pa ćemo samo nabrojati klubove koji su imali čast imati ga u svojim redovima. Zagrebačka Cibona sa dva  europska osvojena trona, Real Madrid, Portland Trail Brasers, New Yersey Netsi. Vodio je hrvatsku reprezentaciju 1989. kada je osvojena zlatna medalja na Europskom prvenstvu u Zagrebu  i kad su 1990.  pobjedili na Svjetskom prvenstvu u Argentini.  Raskošni talent isticao se u New Yersey Netsima do te mjere da je proglašen najboljim europljaninom koji je ikada igrao u NBA ligi. 1992. bio je najbolji šuter momčadi. Osvojeno srebro na Olimpijadi u Barceloni, 1992. i to u srazu sa Dream Teamom za kojeg su igrali najbolji predstavnici NBA ikada, te neki od najboljih košarkaša u povijesti – Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson, Scottie Pippen i drugi. Neprežaljeni velikan ostati će upisan u našu povijest zlatnim slovima kao najveći košarkaš  jedne malene zemlje.

ivanisevic jutarnji hr 1a
Foto: Jutarnji.hr

Goran Ivanišević
Najpoznatiji hrvatski tenisač svih vremena, Goran Ivanišević, legendarne 2001. osvojio je najprestižniji svjetski teniski turnir Wimbeldon. Nitko tada nije vjerovao u njegov uspjeh s tim više što je pozivnicu za ovaj turnir dobio kao 125. Igrač svijeta od All England cluba. Ponos i sreću zbog tog uspjeha ovjekovječili su brojni članci, pohvale, izdane publikacije, čak su  se i pokoji ugostiteljski objekti ponosno nazvali turnirom u kome je Goran Ivanišević osvojio pobjedu života.

Janica Kostelić
Po mnogima najbolja hrvatska sportašica svih vremena, Janica Kostelić, u svojoj karijeri oprostila se od skijanja sa svega 25 godina, ostvarila je nevjerovatne rezultate; tri puta je bila pobjednica svjetskog kupa, osvojila je 5 zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima i 6 medalja na Olimpijskim igrama.

KOSTELIC
Foto: Jutarnji.hr

Hrvatska rukometna reprezentacija
Hrvatska rukometna reprezentacija, popularni kauboji, bili su svjetski prvaci 2003., 2005. godine osvojili su Olimpijsko zlato na SP-u u Tunisu. Uspjehe su nastavili nizati i godinama poslije.

Ivano Balić
Ivano Balić  je naš najbolji hrvatski rukometaš, olimpijski pobjednik i svjetski prvak. Dva puta je  proglašen najboljim igračem svijeta 2003. i 2006 i  najboljim hrvatski sportašem 2007., te najboljim rukometaš Hrvatske (2004., 2006., 2007. i 2008.) godine. 2008. na Olimpijskim igrama u Pekingu nosio je zastavu Hrvatske a  zanimljiv je podatak i da je 2012. godine na Olimpijskim igrama u Londonu dobio vlastitu metro-postaju. Nije stoga čudo da imao je čast da bude među 361 velikana olimpijskog športa.

sandra_perkovic800 croatia org 1aFoto: croatia.org

Sandra Perković
Hrvatska prvakinja u bacanju diska i bacanju kugle. Drugu godinu zaredom, Sandra Perković je svojim rezultatima zaslužila priznanje za najbolju sportašicu Hrvatske u izboru Sportskih novosti. Na Europskim prvenstvima U Barceloni 2010. i 2012. Sandra je osvojila prvo mjesto, bila je pobjednica na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu, te 2013. pobjednica Mediteranskih igara i Svjetskog prvenstva u Moskvi.

Mario Mandžukić
Jedan od naših najboljih nogometaša ikada, 2013. Godine proglašen je najboljim sportašem  Hrvatske po izboru Sportskih novosti. Mandžukić je svojim pogocima pomagao momčadi tijekom kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. S Bayernom osvojio je njemačko prvenstvo i kup, na europskoj sceni sudjelovao je u dolasku do naslova u Ligi prvaka.

Mirko Filipović
Hrvatski boksač, kickboksač, K-1 borac, te borac mješovitih borilačkih vještina. Popularni Mirko “Cro Cop” bio je jedan od najpopularnijih majstora borilačkih vještina na svijetu. Njegova popularnost bila je najveća u Japanu, u rangu Holywoodskih glumaca. Za vrijeme i uoči nastupa izazvao bi masovnu euforiju. Cro Cop je jedini hrvatski sportaš kojeg je na službenu audijenciju primio premijer svjetske velesile. Bilo je to u veljači 2004. godine, kad se susreo s tadašnjim predsjednikom japanske vlade Junichirom Koizumijem. Njegova ostavština ostaje kao istinska legenda u mješovitim borilačkim vještinama.

Mirko-Cro-Cop-Photo www
Foto: Allwrestingsuperstar.com

Popularni vatreni
Hrvatski nogometaši: Davor Šuker, Dario Šimić, Zvone Boban, Aljoša Asanović, Robert Prosinečki… samo su neka od slavnih imena nogometaša koji su svojedobno briljirali u najpoznatijim europskim klubovima, osvojili brojne zlatne pehare.. Ova zlatna generacija predvođena legendarnim Miroslavom Blaževićem – Ćirom, najveći uspjeh doživjela je 1998. godine osvojivši 3. Mjesto na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj.

Ivica Kostelić
Ivica Kostelić jedan je od najuspješnijih hrvatskih skijaša ikada. Uspio se održati svih ovih godina među najboljima usprkos brojnim ozljedama. Njegovi najbolji rezultati su: zlatna medalja na SP-u u Saint Moritzu, srebrna medalja na OI u Torinu…Ivica Kostelić nalazi se u vrhu svjetskog skijanja već cijelo desetljeće.

Blanka Vlašić
Blanka Vlašić, 2010 proglašena je najbojom svjetskom atletičarkom. Dvostruka je svjetska prvakinja, koja ruši svjetske rekorde i čije je ime uklesano zlatnim slovima u povijest hrvatskog sporta.

navijači sportski net
Foto: sportski.net

Sportski uspjesi naših ljudi su naša su najbolja referenca u inozemstvu, pogotovo u malo daljim zemljama globusa. Nemalo puta se dogodilo da hrvatski državljanin objašnjava egzotičnom turistu nešto o svojoj zemlji a isti ga blijedo gleda, sve dok se ne spomene Šuker, Ivanišević, Kostelić, Balić..  Hrvatska se zahvaljujući našim sportašima promovira na najgledanijim prijenosima utakmica , teniskih mečeva, skijaških terena a kad se naniže uspjeh za uspjehom, bolje reklame nema. Nadajmo se stoga da sjaj hrvatskog sporta neće tako skoro izblijediti i da će se sportaše i dalje cijeniti i vrednovati u svakom pogledu.