Aktualno

Ako razvijate novi proizvod ili poslovnu ideju – kontaktirajte Razvojnu agenciju grada Zagreba

Razvojna agencija grada Zagreba – prva adresa poduzetnika inovatora i novih tehnologija!

TURIZAM U KORAK S NOVIM TRENDOVIMA

Sa 433 održana poslovna  seminara i predavanja, sa preko 8500 polaznika , kandidiranim natječajima za projekte Europske unije ove godine, te vođenjem Tehnološkog parka koji je proglašen najboljim tehnološkim parkom i inkubatorom u 2012,  uspješno održanom međunarodnom konferencijom Zagreb forum 2013, Razvojna agencija Zagreb profilirala se kao stručna i profesionalna platforma za razvoj poduzetništva.

Temeljni cilj agencije je kontinuirano i cjelovito pružanje svakog oblika podrške poduzetnicima iz Tehnološkog parka, te pomoć  pri rastu poslovnom razvoju i konačnoj ekspanziji na izvozna tržišta. Kako današnji turistički trendovi sve više idu u korak s modernim inovacijama i rješenjima, sve je veći broj mladih poduzetnika koji uspješno razvijaju nove modele poslovanja uz brojne aplikacije kojima se značajno može unaprijediti turistička ponuda pojedine destinacije ili grada.

Stoga smo zamolili direktora Razvojne agencije Zagreb  Franu Šesnića, da nam se ukratko predstavi i pokuša čitateljima približiti djelovanje agencije, ne bi li novi poduzetnici koji tek planiraju razvijati inovativne turističke proizvode, pronašli svoje mjesto u Tehnološkom parku Zagreb.
Možete li nam u kratkim crtama predstaviti djelovanje Razvojne agencije?
Razvojna agencija Zagreb djeluje kao jedinstvena platforma edukacija, pripreme, savjetovanja i pomoći malim poduzetnicima kojima je naglasak u radu na razvijanju inovativnih procesa i tehnologija. Drugim riječima –svaki inovativan proizvod i ideja koja bi imala dobar potencijal na tržištima EU i svijeta, svaki novi patent ili tehnološki superioran proizvod i projekt – razvijate li takve proizvode i projekte te trebate pomoć – kontaktirajte nas.

U sklopu Tehnološkog parka, nudimo infrastrukturnu logističku i mentorsku pomoć mladim poduzetnicima i start up poduzetnicima. Agencija je u 100% vlasništvu grada Zagreba, a naš Tehnološki park je proglašen najboljim tehnološkim parkom za 2012. godinu. O našem ostalom djelovanju čiji je raspon dosta širok, možda bi najbolje bilo informirati se na našem web portalu www.raza.hr.

Na koji način mogu mladi poduzetnici koristiti Vaše resurse i stručnu te savjetodavnu pomoć?
Prvi korak je prijava na našu web stranicu gdje nam se kratko predstavite sa svojom ponudom/idejom proizvodom i opisom djelatnosti. Potom se mora obaviti provjera zadovoljenja uvjeta od strane našeg stručnog tima, i potom kandidat dolazi na razgovor. Ukoliko  kandidat ispunjava kriterije prima ga se u naš tehnološki park gdje  dalje razvija svoj proizvod te priprema za tržište.

Temeljni set našeg djelovanja uključuje savjetodavnu i mentorsku podršku, poduzetničku edukaciju, pomoć kod pisanja projekata za natječaje, marketinško strateških savjetovanja, pomoć oko izlaska na strana tržišta. Pokretanje neke poduzetničke ideje, inovativne ili ne, sigurno može djelovati komplicirano i zbunjujuće pa zato u Agenciji nudimo širok spektar usluga koje će im olakšati početak i daljnji razvoj poslovanja.

To mogu biti seminari i radionice s temama vezanim za početak poslovanja, savjetodavni razgovori na kojima razrađujemo poduzetničku ili inovatorsku ideju, upoznavanje s aktualnim programima potpore na nacionalnoj ili gradskoj razini, mogućnostima financiranja projekata i sl.
Ako se ideja uklapa u neke od aktualnih programa i projekata koji se provode u našoj Agenciji tada se poduzetnici i konkretno mogu uključiti (mogućnost predinkubacije i inkubacije, HP Demo Lab, BizSpark i sl.).

Koji sve partneri potpomažu rad RAZA-e
Bliski su kontakti i redovna je suradnja s nadležnim gradskim uredima (za gospodarstvo, za programe i projekte EU i sl.) te  sa svim institucijama na državnom nivou kojima je zadatak potpora i promicanje poduzetništva. Od Ministarstva poduzetništva i obrta nadalje. Tako s Poslovno inovacijskom agencijom RH – BICRO sudjelujemo u programu PoC (Proof of Concept / Dokazivanje inovativnog koncepta) kroz kojeg je kroz 2 ciklusa financirano petnaestak inovativnih projekata u vrijednosti gotovo 4 milijuna kuna. Surađujemo s HAMAG Investom, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Obrtničkom i gospodarskom komorom i drugim razvojnim agencijama u RH.

Imate li konkretan primjer djelovanja neke uspješne tvrtke iz tehnološkog parka koja je svoju tržišnu nišu pronašla kroz razvoj turističke ponude?

Sed panorama i Pinecone su primjeri mladih uspješnih tvrtki sa inovativnim konceptima i prozvodima koje je prepoznalo tržište. Konkretno, Sed panorama d.o.o. je dobitnik — ZLATNA MEDALJA za inovaciju PLAYER ZA IZRADU VIRTUALNIH SLIKA I PANORAMA, 37. hrvatski salon inovacija INOVA / BUDI UZOR 2012, Šibenik, studeni 2012.

Pinecone d.o.o.  je dobitnik  SREBRNA MEDALJA za inovaciju PINECONE HOSPITALITY, 38. hrvatski salon inovacija INOVA / BUDI UZOR 2013, Zagreb, studeni 2013.

Grad Zagreb je turističkim rezultatima nadmašio sve svoje rezultate u zadnjih nekoliko godina. Proglašen je drugom najboljom turističkom destinacijom u Europi ove godine, prema portalu European best destinations.  Vidite li u tim optimističnim i jako dobrim rezultatima grada, priliku za mlade poduzetnike i inovatore koji bi razvijali isključivo proizvode vezane za poboljšanje i usavršavanje turističke ponude i sadržaja?

Trendovi se mijenjaju nabolje, pa tako i kontinentalni turizam polako jača  i razvijaju se ponude i  usluge što je jako dobro, jer sezona kontinenta nije ovisna o ljetnim mjesecima.
Grad Zagreb i Zagrebačka županija pružaju podršku i potporu kroz naše razvojne projekte svim mladim projektima i poduzetnicima, ovo su godine prilika i dobrih mogućnosti za sve tvrtke koje imaju kvalitetne i inovativne proizvode za turističke usluge. Od razvijanja mobilnih aplikacija, do konkretnih softverskih proizvoda kojima se olakšava rad turističkim djelatnicima, do dobrih portala i inovativnih rješenja za primjerice hotelske usluge.
Turizam je djelatna grana koja izraženo mora ići u korak s trendovima i tehnologijama. U vremenu  globalizacije kada je tržište cijeli svijet – svi proizvodi koji se po kvaliteti sadržaja i brzini prijenosa informacija izdvajaju od ostalih, puno bolje se poziciniraju na tržištu.

Možete nam reći nešto više o projektu ECOFUNDING i tko mu je ciljna skupina?
Razvojna agencija Zagreb je partner na projektu.  U projektu sudjeluje 8 država: Španjolska, Portugal, Cipar, Grčka, Francuska, Slovenija, Italija, Hrvatska i ukupno 11 partnera. Projekt ECOFUNDING sufinanciran je kroz MED Programme. Ukupni proračun projekta je 1.478.143,56 Eur od čega je za aktivnosti u Hrvatskoj namijenjeno ukupno 139.800,00 Eur

Cilj projekta je stvoriti cjelovitu platformu financijskih izvora koja će povezati investitore s poduzetnicima i koja će uključiti sve mehanizme financijskog inženjeringa te u isto vrijeme pružiti inovativna rješenja u vezi financiranja rizičnog kapitala, privatnog ulaganja i stvaranje javno- privatne strukturne suradnje.

Ciljna skupina su mikro, mala i srednja poduzeća registrirana na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije koja posluju na područjima ekoinovacija, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Projekt omogućava izradu poslovnog plana za 10 najbolje predstavljenih investicijskih projekata od kojih će se za 3 najbolja izraditi financijski plan.  Svoje zelene projektne ideje poduzetnici će uskoro moći prijaviti putem online platforme.

Za kraj, imate li u najavi kakve radionice/seminare koji bi bili korisni našim čitateljima i poduzetnicima?
Volio bih najaviti iznimno zanimljivu radionicu za male i srednje poduzetnike “ Identifikacija i generacija ideja kao temelj razvoja inovativnog proizvoda ili usluge i mogućnosti zelenog financiranja”.
Radionica je besplatna, a održat će se 29.04.2014 u dvorani Hrvatske gospodarske komore, Nova cesta 7.
Organizator je Razvojna agencija Zagreb i projekt ECOFOUNDING zajedno sa partnerom NOVAMINA Centar Inovativnih Tehnologija.