Aktualno

Hrvatski gradovi među svjetskim top destinacijama koje ljudi najviše fotografiraju

Sightsmap 1

Ako ste se ikada pitali koja su najfotografiranija mjesta na planetu, postoji web stranica koja dijelom može utažiti vašu znatiželju. Sightsmap.com nudi interaktivnu kartu na kojoj se u bojama može vidjeti koje su lokacije najpopularnije među ljudima koji vole fotografirati.

Rezultat, naravno, nije u potpunosti reprezentativan, s obzirom da se boje na karti formiraju na temelju podataka Googleovog fotoservisa Panoramio, na kojemu korisnici dijele slike navodeći i lokaciju koju prikazuju.

Žuta boja prikazuje mjesta na kojima je zabilježeno najviše fotografija, a kako se boja mijenja u narančastu, roza i ljubičastu tako pada i broj fotografija s pojedine lokacije.

Prema Sightsmapu, najfotografiraniji je grad New York, a slijede ga Rim, Barcelona, Pariz, Istanbul, Venecija, Monte Carlo, Firenca, Buenos Aires te Budimpešta.

Najbolje plasirani hrvatski grad je Rovinj, koji se smjestio na 59. mjestu, a slijedi ga Split na 71. poziciji. Najrazvikaniji hrvatski turistički grad Dubrovnik nije ušao među prvih 100 – našao se na 137. mjestu, iza Plitvičkih jezera, koja zauzimaju 123. poziciju.

Na karti je moguće vidjeti i što posjetitelje pojedinih destinacija u njima najviše zanima. Dovoljno je u vašem browseru utipkati adresu sightsmap.com, a nakon nje naziv željene lokacije. Primjerice, za Rovinj: sightsmap.com/rovinj.

Kartu, koju je prije nekoliko godina osmislio jedan estonski profesor informatike, možete detaljno pregledati OVDJE .

Izvor: jutarnji.hr