Aktualno

Kako do EU sredstava, kredita i poticaja za malo i srednje poduzetništvo?

This post is also available in: English

cedra

PREDSTAVLJANJE PROGRAMA TRENINGA I SAVJETOVANJA U SKLOPU PROJEKTA „RAZVOJ POSLOVNE INFRASTRUKTURE U PODUZETNIČKOJ ZONI KOSA“

Programom besplatnih treninga i savjetovanja želi se unaprijediti društveno-gospodarski razvoj i malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo na području grada Skradina, Šibensko-kninske županije i gravitirajuće regije, te se želi potaknuti zapošljavanje, ali i veća razina gospodarske uspješnosti.

Skradin, 29.04.2014.

U sklopu Projekta „Razvoj poslovne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Kosa“ financiranog sredstvima Europske unije, održava se serija treninga i savjetovanja za zainteresirane sadašnje i potencijalne buduće poduzetnike, obrtnike, obiteljska poljoprivredna i turistička gospodarstva, zadrugare, udruge i druge zainteresirane za poslovanje na području Šibensko-kninske županije.

Programom besplatnih treninga i savjetovanja želi se unaprijediti društveno-gospodarski razvoj i malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo na području grada Skradina, Šibensko-kninske županije i gravitirajuće regije, te se želi potaknuti zapošljavanje, ali i veća razina gospodarske uspješnosti.

Treninzi s uglednim predavačima iz cijele Hrvatske će se održavati na području grada Skradina, grada Drniša te u Poduzetničkoj zoni PODI u Šibeniku tijekom travnja i svibnja, a namijenjeni su malim i srednjim poduzećima i obrtnicima sa područja Šibensko-kninske županije. Teme treninga su sljedeće:

EU sredstva za mala i srednja poduzeća, zadruge i udruge

Cilj treninga je informirati polaznike o mogućnostima financiranja njihovih postojećih i potencijalnih projekata koristeći dostupna sredstva iz EU fondova. Prikazat će se glavni uvjeti, potrebni preduvjeti i know-how za pripremu i prijavu te uspješnu provedbu i zatvaranje projekata sufinanciranih iz EU fondova.

Klasteri, zadruge, lanci vrijednosti i ekonomija obujma u malim zajednicama

Cilj treninga je predstaviti mogućnosti i potencijale za poslovno umrežavanje i suradnju na lokalnoj i regionalnoj razini kroz modele poslovnih klastera i zadrugarstva na području poljoprivrede, proizvodnje i turizma. Također, prikazat će se načini i prednosti stvaranja lanaca vrijednosti pri pružanju proizvoda i usluga te prednosti ekonomije obujma u suvremenim globaliziranim tržištima.

Osnove poduzetništva

Seminarom će se tijekom 4 dana predavanja pokriti sljedeće teme:

1. dan: Uvod u motive za ulazak u poduzetništvo, vezane rizike, tipove poslovnih subjekata (pravni oblici), poreze te osnove računovodstva; 2. dan: Kako napisati ugovor, međunarodni sporazumi, zakoni i regulative; 3. dan: Osnovne vještine marketinga i menadžmenta, izvori financiranja, uvod u kreditne programe EBRD (Europska banka za obnovu i razvoj); 4. dan: Izrada poslovnog plana.

Po završetku seminara polaznici će dobiti Certifikat prisustvovanja na seminaru za poduzetnike, što je jedan od preduvjeta za kredit HBOR-a.

Zeleno poduzetništvo

Svrha treninga je prikazati aktualne trendove u zelenom poduzetništvu na globalnom tržištu, prilike koje ova rastuća tržišta otvaraju lokalnim „zelenim“ proizvođačima i pružateljima usluga, mogućnosti koje zeleni poduzetnici imaju u EU kontekstu (uključujući nacionalne i EU fondove) i slično. Također, predstavit će se specifična oruđa za marketing i prodaju zelenih proizvoda i usluga te mogućnosti zelenog investiranja u Poduzetničku zonu Kosa.

EU standardi i prilagodba, sigurnost hrane

Opći cilj predavanja je upoznati polaznike treninga s važnošću brige o „higijeni“ hrane, s naglaskom na usklađivanju regulativa i procesa vezanih uz proizvodnju, preradu i distribuciju prehrambenih proizvoda u Republici Hrvatskoj s istima u Europskoj uniji. Obraditi će se mikrobiološki kriteriji za hranu, kriteriji sigurnosti hrane i kriteriji higijene procesa.

Krediti i poticaji za poduzetnike; otvaranje poduzeća u poduzetničkoj zoni

Opći cilj treninga je upoznati sudionike o mogućnostima pokretanja poslovanja u zoni za mješovite poslovne inicijative, upoznati ih sa mogućnostima, prednostima i postupcima ulaganja u poslovnu zonu, te im pojasniti potencijal ulaganja u Zonu. Tijekom treninga polaznici će imati priliku naučiti kako prepoznati i pripremiti zahtjeve za financiranje projekta koji se financiraju putem komercijalnih i nekomercijalnih (javnih nacionalnih i EU) financijskih institucija. Treningom će se polaznicima pružiti i osnovna znanja potrebna za otvaranje poduzeća ali i elementi izrade poslovnog plana.

 Nakon treninga, polaznici obuke će moći dogovoriti individualna savjetovanja. Osim treninga i savjetovanja, ovim Projektom će se dovršiti infrastruktura poduzetničke zone Kosa kraj Ićeva, te će omogućiti podrška inovativnim poduzetničkim idejama i projektima posebice onima koji uključuju lokalno stanovništvo, ili su na načelima zelenog/ekološkog poduzetništva i održivog turizma.

Ukupna vrijednost odobrenog projekta 1.124.581,11 EUR, od čega je udio EU sredstava u ukupnoj vrijednosti 74,67% dok preostalih 25,33% sufinancira grad Skradin. Podršku u provedbi Projekta pruža Poduzetnička zona PODI iz Šibenika, a program treninga i savjetovanja provodi Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split u suradnji sa stručnjacima iz nacionalne mreže CEDRA HR.

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje na treninzima i savjetovanjima popunite prijavnicu i dostavite je na adresu ivana.antisic@cedra.hr. Za više informacija o pojedinoj temi treninga slobodno nas kontaktirajte na ranko.milic@cedra.hr i mob: 098 1701 533 i ivana.antisic@cedra.hr i mob: 091 3529 078.

This post is also available in: English