Gastro

Ljubitelji dobre kapljice posjetite Imotsku krajinu

Bačve

DALMATINSKA ZAGORA DOM VRHUNSKIH VINA

Od antike do danas – vinova loza

Na području Imotske krajine vinova loza se uzgaja od antičkih vremena i uvijek je vinogradarstvo bila jedna od najvažnijih poljoprivrednih, ali i gospodarskih grana ovog kraja.

vinograd 1

Pretpostavlja se da su vinovu lozu u Imotsku krajinu donijeli stari Rimljani koji su tu osnovali nekolicinu naselja, iako je moguće da se vinova loza uzgajala i prije dolaska Rimljana, tj. da ju je uzgajalo Ilirsko pleme Delmati koji su živjeli između ostalog i na području današnje Imotske krajine, a bili su u doticaju s Grcima koji su među prvima širili vinovu lozu po Mediteranu. Vinova loza je u to vrijeme uzgajana uz naselja od kojih je najpoznatije naselje Novae (današnja općina Runovići) te naselje Billubium (današnja općina Proložac). O utjecaju vina na život naroda Imotske krajine, svjedoči i pjesma Tina Ujevića:

vinograd5

„S vinom su nekada na vjernost se kleli,
s bukarom u krugu oplakali mrtve.
Sa žmulom na gozbi vijenac mladoj pleli,
s kupom osvetnici zahtijevali žrtve“.

Imotski2

Znate li za naše vrhunske sorte vina?

Prema procjenama djelatnika Poljoprivredno-savjetodavne službe u Imotskom vinogorju je pod vinogradarskim površinama 900 ha zemljišta, a nekad (80-ih godina 20.stoljeća) se ta brojka kretala oko 2.000 ha. Najrasprostranjenija sorta u vinogorju je autohtona sorta Kujundžuša, koja zauzima 90 posto svih vinogradarskih površina. Kujundžuša daje harmonična, lagana i lepršava vina s blagom mineralnošću i nježnim voćnim tonovima. Kujundžuša se preporuča kao pratnja uz bijelu ribu, plodove mora, lagane sireve i salate, te jela od šparoga, a zbog svog osvježavajućeg karaktera pogodna je i za neobavezno pijuckanje u vrućim ljetnim mjesecima. Osim kujundžuše, od bijelih sorti se uzgajaju i chardonnay, sauvignon, pošip i pinot sivi i žilavka, od kojih se proizvode vina različitih stilova: od laganijih i lepršavih do ozbiljnih i odležanih bijelih vina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Crna vina  imotskog vinogorja

Od crnih sorti u vinogorju su najrasprostranjenije domaće sorte trnjak i vranac, koje većina vinara kupažira sa svjetski poznatim sortama kao što su merlot, cabernet sauvignon, a u posljednje vrijeme i syrah. Za razliku od većine priobalnih crnih vina koja se odlikuju visokim alkoholima i ekstraktima s obiljem tanina, crna vina imotskog  vinogorja su po svojoj svježini i eleganciji sličnija klasičnim bordoškim kupažama, ali ipak sa prepoznatljivim južnim karakterom.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uz kontrolu prinosa u vinogradu i primjereno odležavanje u podrumu, crna vina Imotskog vinogorja pokazuju zavidan potencijal odležavanja te se mogu poslužiti uz različite vrste hrane kao što su dalmatinska pašticada, divljač, roštilj i različiti tvrdi sirevi. Jedna od zanimljivosti vinogorja je i to da se tu proizvodi i prvi pjenušac proizveden u Dalmaciji, koji se proizvodi klasičnom šampanjskom metodom u podrumima Vinarije Grabovac.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gdje pronaći dobru kapljicu?

Danas su uz Imotu d.d.,nositelji proizvodnje vina brojne privatne vinarije, od kojih svakako treba izdvojiti vinarije Grabovac, Jerković, Matković, Šimunović, Sušić, Rebić, Buljan i Glavota.

Zadnjih godina sve veći broj turista s ovoga područja obilazi Imotsko vinogorje i lokalne vinare u potrazi za dobrom kapljicom.

Osim vrhunskih vina i domaće spize, vinski turisti, obilazeći Vinske pute Biokova (vinske ceste Imotskog vinogorja) bolje upoznaju povijesnu, kulturnu i prirodnu baštinu ovog kraja.S ciljem promocije imotskih vina i autohtonih sorti, u prvom redu kujundžuše, imotski vinari okupljeni su Udrugu „Cvit razgovora“ koja zadnjih godina neumorno radi na promociji i podizanju kvalitete imotskih vina, te na povezivanju imotskih vinara i ugostitelja iz priobalnog područja Dalmacije.

kusic

Kako bi svoje goste pobliže upoznali sa imotskim vinima i lokalnim specijalitetima, udruga „Cvit razgovora“ svake godine 13.kolovoza, u Imotskom organizira Festival kujundžuše. Ova manifestacija okuplja 15-ak imotskih vinara s više od 50 etiketa te više tisuća posjetitelja, s područja Imotske krajine i cijele Dalmacije. Kupnjom čaše svaki posjetitelj ostvaruje pravo degustiranja ponuđenih vina, a  fešta uz tamburaše se nerijetko protegne duboko u noć.

Zainteresirani za dobru kapljicu u romantičnom pejzažu Imotske krajine? Sve što trebate je potražiti na mapi Dalmatinske zagore, neke od vinskih adresa, dogovoriti posjetu i priuštiti si nezaboravan eno – gastro izlet ovim krajem. Dobro došli!

Vinari su:

Vinarija Buljan
Zmijavci bb, 21 266 Zmijavci
Mob: +385 (0) 98 315 111
abuljan2@net.hr
www.seosko-domacinstvo-buljan.com

Vina: Kujundžuša, Sauvignon blanc, Žilavka

Imota d. d.
Perinuša bb, 21 264 Donji Proložac
Tel: 021 841 566021 841 566
imota@st.t-com.hr
Vina: Kujundžuša, Vranac

Vinarija Grabovac – Provin d.o.o.
Križnog puta 17, 21 264 Donji Proložac
Tel: 021 846 010021 846 010
provin@st.t-com.hr
www.vinarijagrabovac.hr

Vina: Kujundžuša, Chardonnay, Sauvignon, Pošip Žilavka, Modro jezero, Modro jezero Grand reserve, Crveno jezero (rose), Pjenušac Grabovac, Syrah

Vinarija Jerković
Runovići 59, 21261 Runovići
Mob: +385 99 214 92 95
vinarija.jerkovic@gmail.com                           
www.vinarija-jerkovic.com
Vina: Kujundžuša, Chardonnay, Mračaj

Vinarija Rebić

Donji Vinjani bb, 21 260 Imotski
Mob: 098 663 338098 663 338
ivan_rebic@yahoo.com
Vina: Morlak bijeli, Vranac, Merlot

Vinarija Sušić
Glavina donja bb, 21 260 Imotski
Tel: 021 841 655021 841 655
www.vinarija-susic.com
Vina: Kujundžuša, Jokan

SPONZORIRARNI ČLANAK

Turistička zajednica grada Imotskog
www.visit-imotski.com
www.tz-imotski.hr
info@tz-imotski.hr
Jezeranska bb, 21260 Imotski
Tel 021 842 221021 842 221
Foto: Tz grada Imotskog

Sponzorirani članak