Gastro

Neponovljivi gastro užitak za najzahtjevnije gurmane

This post is also available in: English

drniški pršut

GASTRONOMIJA ŠIBENSKOG ZALEĐA

Bogatstvo okusa i mirisa, jednostavna priprema te upotreba isključivo svježih namirnica osnovne su značajke ukusne kužine Šibensko – kninske županije. Primorje i zaleđe zrcale se i u izboru jela, pa je ova kuhinja dvojakog karaktera – dok se „morski“ dio menija prirodno odnosi na sve što dolazi iz mora, gastronomija šibenskog zaleđa bazira se na mesu.

konoba

I dok se u šibenskim tećama krčkaju buzare od rakova ili školjaka, brudeti, rižoti od plodova mora ili pak ukusne riblje juhe, kad je riječ o mesnom dijelu menija, omiljen način pripreme je ispod peke. Riječ je o tradicionalnoj posudi nalik na željezno zvono koja se prekriva žarom, te se tako „zarobljena“ hrana peče nekoliko sati.

peka

Janjeće ili praseće meso spravljeno na taj način, s dodatkom pečenog krumpira i svježe salate, klasičan je, ali nezaboravan gastro doživljaj! I mesni i riblji specijaliteti također se pripremaju na ražnju ili gradelama, a na gostu je tek da odluči kojoj će vrsti „spize“ dati „prednost“!  Preporučamo kušati ukusni skradinski rižoto, nadaleko poznati specijalitet ovoga kraja koji se sprema po tradicionalnoj recepturi i kuha više od 12 sati!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dok su ovo neke od najtoplijih preporuka za gurmane, svakako ne smijemo zaboraviti ni čuveni pršut iz drniškog kraja, koji se može podičiti certifikatom zaštićenoga autohtonog proizvoda, pa je danas Drniš i službeno postao Gradom pršuta! Tradicionalan proces njegove proizvodnje traje čak 18 mjeseci a uključuje soljenje morskom solju, prešanje i sušenje na dimu, buri i jugu.

pršut

Izvrsno „društvo“ će tako ukusnom specijalitetu praviti i rijedak, ali potrage vrijedan specijalitet – slani, grudasti sir iz mišine koji sazrijeva u sušenom ovčjem mijehu punih četrdeset dana. Od tradicionalnih jela, izuzetno je popularan i neizostavni soparnjak, tijesto nadjeveno mješavinom maslina, smokava i maslinovog ulja!

sirIzMijeha

Ponajbolja mjesta za kušati ove delikatese su izuzetno atraktivno uređena seoska gospodarstva oko grada Drniša, Skradina i Knina nadaleko poznata po vrhunskoj domaćoj hrani i gostoljubivosti domaćina uređena po uzoru na staru krčmarsku tradiciju, o čijoj se hrani i domaćinskom pristupu sluša i van granica lijepe naše!

etno domaćinstvo

Brojna tematska sela u okolici grada, osim ukusne domaće hrane, nude širok dijapazon sadržaja i autentičan prikaz tradicije i autohtonih običaja.

etno domaćinstvo 2

Domaći obrok senzacionalna okusa najbolje je zaokružiti nekim od izvrsnih vina po kojima je regija nadaleko poznata. Mi preporučamo vina primoštenskih vinograda, čiji je okus ovjenčan brojnim priznanjima! Na raspolaganju su vam i desertna vina poput maraštine i prošeka, te više vrsta domaće rakije, koju ćete u znak tople dobrodošlice dobiti posluženu sa suhim smokvama.

primoštenski vinogradi 1

Želite li se još nečim zasladiti, odaberite ukusan tradicionalni desert – rožatu, fritule, kroštule, bajame, žižule ili pak kraljicu tamošnjih delicija – skradinsku tortu, finu slasticu od koštunjavog voća bez imalo brašna koja ima status pravog pravcatog suvenira!

skradinska torta

Ona je jedna od „zvijezda“ agro sajma u Skradinu, koji se održava 30.04. i 1.05.2014. kojeg vrijedi posjetiti, budući da nudi izvrstan (i vrlo ukusan!) presjek svih specijaliteta regije!

skradinska torta

I naposljetku, u priči o jelu, nipošto ne smijemo zaboraviti ni ljude s ovih prostora, čiji je je topao domaćinski pristup čuven… jer, ima li što ljepše od ukusne hrane začinjene istinskom, domaćom gostoljubivošću?

etno domaćinstvo 1

Provjerite zašto posjet šibenskom zaleđu ostaje u najljepšem sjećanju čak i najzahtjevnijim gurmanima!

sibenikregion.com

VIDEO YOU TUBE
Facebook page

Foto: arhiv Tz Šibensko kninske županije, arhiva turističkih zajednica

Uredi

This post is also available in: English