Aktualno

Travanj je mjesec Jazza u Zagrebu

U travnju, u Zagrebu održati će se više od 50 koncerata u dvoranama, ali i malim klubovima

Sve počinje večeras koncertom četiri vokalistice: Zdenke Kovačiček, Valerije Nikolovske, Lele Kaplowitz i Maje Savić u Vip Clubu.

Glavna promotorica i koordinatorica Mjeseca jazza u Zagrebu je Maja Savić, mlada jazz pjevačica koja se uspješno bavi i skladanjem i vokalnom pedagogijom, pa će tako uz pedesetak koncerata ovog mjeseca biti i zanimljivih pedagoških radionica.

Mjesec jazza otvara koncert četiri hrvatske vokalistice, Zdenke Kovačiček, Valerije Nikolovske, Lele Kaplowitz i same Maje Savić, uz pratnju Joe Pandura na gitari, Viktora Lipića na klaviru, Zvonimira Šestaka na basu i Borka Rupene na bubnjevima, u Vip Clubu Dražena Kokanovića. Osim ponedjeljkom, u Vip Clubu će se i utorkom održavati jazz koncerti, pod egidom Jazzarella, isključivo ženskih pjevačica.

Najzvučnije ime svakako je Cassandra Wilson koja 8. travnja u Lisinskom otvara 10. sezonu Vip Jazz Festivala. Već sljedeća tri dana u maloj dvorani Lisinskog traje Jazz.hr/Proljeće, festival Davora Hrvoja, na kojem će nastupiti američka trubačka zvijezda Charles Tolliver.

Sviraju i tamburaši

3. travnja odigrava se Brazilsko-hrvatska jazz epizoda u MM-u, zatim 6. travnja održava se Afro latin Big Band Night s Arturo O’Farrillom na klaviru u Lisinskom, a iste večeri u Studiju Bajsić na Prisavlju jazz svira i Tamburaški orkestar HRT-a s gostima. Tu je i niz radionica. Danas u SC-u je Jazz lab radionica Marka Lazarića, “Bubnjevi i bubnjarsko pripovijedanje”.

Radionicu će vodit i 8. travnja članovi benda Charlesa Tollivera u MM centru, a na Free Jazz Jam Session u KSET-u 24. travnja koji počinju Grga Savić na saksu, Pavle Jovanović na gitari, Joe Kaplowitz na hammondu i Bojan Krhlanko na bubnjevima, pozvani su svi koji žele slobodno improvizirati.

Pod starim krovovima

Mjesec jazza u Zagrebu završava obilježavanjem Međunarodnog dana Jazza 30. travnja, koncertom HRT Jazz Orkestra s Davorom Križićem u Vip Clubu, dok će iste večeri u lokalu Pod starim krovima Matija Dedić održati koncert “Tribute to Duke Ellington”.

Izvor: jutarnji.hr
Autor: Saša Drach