Aktualno

Održan vodeći sajam inovacija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji

7. AGRO ARCA U BIOGRADU

09. – 11. svibnja 2014.

Vodeći sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji – AGRO ARCA održan je od 9. do 11. svibnja u Biogradu na Moru.

Novost sajma jest spajanje biogradskog sajma poljomehanizacije s Agro Arcom. Ovom prilikom izlagači proizvođači i inovatori iz zemlje i inozemstva razmjenili su svoja iskustva inovacije i ideje. Marko Bubaš, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, organizatora sajma, naglasio je kako je upravo poljoprivreda uz turizam druga komparativna prednost Hrvatske, koja ima za cilj prehraniti domaće stanovništvo, ali i oko 11 milijuna turista koji svake godine posjeti Hrvatsku, stoga može li biti većeg razloga za intenziviranje aktivnosti u cilju razvoja konkurentnosti hrvatske poljoprivrede i prehrambene industrije. Cilj hrvatske poloprivrede da te milijune turista prehranimo s domaćom hranom, a s druge strane s povećanjem konkurentnosti povećamo izvoz prehrambenih proizvoda“, rekao je Bubaš.

biograd nocna

Tako su se posjetitelji mogli upoznati sa najnovijim istraživanjima Veterinarskog fakulteta iz Zagreba, inovacijama različitih namjena od visokotehnoloških rješenja poput uređaja za pripremu i prikupljanje steriliziranog zraka za prehrambenu industriju dvojice karlovačkih inovatora Marina Cindrića i Vladimira Tudića ili pak MBO-T tehnologije gospodarenja otpadom tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca do raznih praktičnih rješenja poput vanjske hranilice i okretne pojilice za pčelare Brune Mavrinca iz Jadranova, ručne sijačice za male povrtnjake Riječanke Petre Juračić, solarno zračnih kolektora za sušenje voća i povrća šibenskog inovatora Ante Krvavice i eGAP aplikacije za dokumentiranje poljoprivredne proizvodnje osječke IT tvrtke SLink. Kreativna rješenja i proizvode ove godine predstavljaju i učenici srednjih i osnovnih škola, tako osnovnoškolci iz Sv. Filipa i Jakova izlažu proizvode od pomalo zaboravljenog prirodnog insekticida biljke buhač, dok oni nešto stariji srednjoškolci iz Benkovca nude čaj od lista masline.

05a

Na sajmu su se uz domaće, predstavili i izlagači iz desetak zemalja svijeta, najviše iz bliskoistočnih zemalja, Irana, Iraka, Sirije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i Katara. Upravo je zato i jedna od važnijih tema ovogodišnjeg sajma bila halal industrija i mogući izlazak hrvatskih proizvođača na tržište koje se procjenjuje na 635 milijardi američkih dolara. Predavanje na tu temu u sklopu sajma održao je Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete. Posjetitelji i izlagači mogli su poslušati i predavanja o zaštiti intelektualnog vlasništvu u djelatnostima vezanim uz poljoprivredu te o položaju i ulozi zadruga u maslinarstvu i uljarstvu, također je održana degustacija maslinovog ulja.

I ove su godine su izlagačima iz svih područja poljoprivrede i prehrambene industrije po vrlo povoljnim cijenama dostupni opremljeni štandovi u unutarnjem prostoru sajma u sportskoj dvorani OŠ Biograd na Moru.

Biograd virtualna

Biograd virtualna panorama

Turistička zajednica grada Biograd na Moru
www.tzg-biograd.hr

Facebook page

SPONZORIRANI ČLANAK