Hrvatski proizvodi

Otkrijte novo mistično lice Splita i okolice[:en]Boutique Game of Thrones tour launched in Split

[:HR]

UZBUDLJIVA TEMATSKA TURA INSPIRIRANA SERIJALOM GAME OF THRONES

Piše: Paul Bradbury

Game of Thrones groznica ne jenjava, turistička agencija Vetus Itinera u Splitu iskoristila povoljan trenutak te pokrenula specijalizirani obilazak glavnih lokacija na području Dalmacije na kojima su snimane scene iz četvrte sezone! Nova je turistička atrakcija, počevši od 22. svibnja, obogatila već ionako uzbudljivu splitsku turističku ponudu, a obilasku lokacija prisustovali su brojni mediji.

Vrhunac ture koja je obuhvatila četiri glavne lokacije – 1700 godina staru Dioklecijanovu palaču, kamenolom u Žrnovnici, Antoničin mlin te povijesnu tvrđavu Klis, bila je prigodna zakuska na tvrđavi s pogledom na cijeli Split, čiji su domaćini bili replika princeze Daenerys i jedan od njenih zloglasnih zmajeva!

The imperious cellars of Diocletian s Palace  one of Dalmatia s best treasures
Čak i za osobu koja nije ljubitelj serije, ova tura je bila izvrsna prilika za upoznavanje s baštinom, prirodom, tradicijom i gastronomijom Srednje Dalmacije, regije u kojoj turizam cvate, u koju se slijevaju čitave horde turista želeći uživati u jedinstvenoj kombinaciji sunca, mora, povijesti i gastronomije.

Guide Adriana Dada guides the group through the treasures of Diocletian s Palace  scene of some of t...

Naš vodič Adriana  provela nas je kroz prvu lokaciju tematske ture Game of Thrones

Prisustvo stručnog vodiča, te istinskog poznavatelja serije Adriane, bilo je od neprocjenjive vrijednosti za gorljive fanove. Počevši od Dioklecijanove palače, sagrađene kako bi istoimeni imperator imao gdje provesti svoje umirovljeničke dane, Adriana je predvodila skupinu kroz čitav niz lokacija za snimanje, počevši od scene kada su Unsullied vojnici kroz odvode ušli u grad-državu Meereen, prije njihova susreta s robovima.

While the tour centred on Game of Thrones  there was plenty of time to take in the Roman heritage of...
Kratka šetnja od povijesne palače do Gradskog muzeja, otkrila je mjesto gdje je jedan od Velikih Majstora upao u zasjedu i potom bio ubijen od strane pobunjenih robova. Jedna od prednosti ove ture je što se priča o Game of Thrones divno stopila s bezgraničnom baštinom i poviješću Splita, a fotografija sa onovremenim rimskim vojnicima – čuvarima palače, jedan je od primjera koji to potkrjepljuju!
Homemade bread was part of a delightful break at the filming location Antoncin water mill

Posjet idućoj lokacije za snimanje, Antoničinom mlinu, omogućio je sudionicima da dožive Dalmciju iz jednog sasvim drugačijeg aspekta – kroz njenu očaravajuću prirodu!

Vodenica, koja je bila poprištem scene kupanja svećenice Missandei, odiše spokojnom ljepotom.

Bilo je dovoljno vremena i za šetnju vrtovima te upoznavanje s tradicijom mljevenja brašna, koja se odvija na isti način već stoljećima!

The spectacular nature of Dalmatia was a theme of the trip. Game of Thrones filming location at Anto...Antoničin mlin

Izvrstan domaći kruh, poslužen uz više vrsta rakije, najbolji je dokaz da ova tradicija itekako funkcionira, a ovo zaustavljanje u trajanju od pola sata omogućilo nam je dobrodošao predah od užurbane atmosfere Splita.

Traditional mills such as the one at Antoncin have operated the same way for centuries
Nakon šetnje uz prekrasnu rijeku, nakratko smo se vratili u klimatizirani autobus koji nas je prevezao do slijedeće lokacije, impresivnog kamenoloma u Žrnovnici!
game-of-thrones-split-tour-17
Na mlinu se može razgledati i foto-album sa slikama sa snimanja.

Kamenolom je važan dio snimanja četvrte sezone, te je poprište scene u kojoj Daenerys stiže pred zidine Meereena (iako ne postoji stvaran grad ili mjesto u blizini), te dvoboja između Daaria Naharisa i prvaka Meereena.
With its natural beauty and rich heritage  it is not hard to see why Dalmatia is becoming more popul...

Zbog svojih prirodnih ljepota i bogate kulturne baštine Hrvatska je sve zanimljivija filmska destinacija.

Game of Thrones turizam stigao je prošle godine u Hrvatsku, nakon što je serijal sniman u Dubrovniku. Pojavio se niz tematskih tura vezanih za ovu priču, a ljubitelji serije masovno su odlazili na mjesta gdje su zvijezde snimale.

Zrnovnica quarry
Žrnovnica kamenolom

Brojne ture počele su se pojavljivati i u Splitu, ali velika većina njih pokrila je samo osnove, dok su posjet vodenici ili kamenolomu, a kamoli prigodna gozba i osvježenje, rijetko uključeni u program.
A view from the top of the hill of the tour at Zrnovnica quarry

Pogled s vrha kamenoloma

Obilazak se nastavio do svoje posljednje i vjerojatno najimpresivnije lokacije, a to je tvrđava Klis – važna strateška točka za pristup unutrašnjosti Dalmacije već stoljećima!
Time for a photo op at the entrance to Zrnovnica quarry

Nekoliko scena u četvrtoj sezoni odigrava se na impresivnoj tvrđavi, a uslijedila su detaljna objašnjenja.
The final explanations on the tour in a spectacular setting. The islands in the background were digi...

S Kliške tvrđave pruža se spektakularan pogled na Split i otoke.

The Bench  the preserve of the older Dalmatia male  will soon see a little more activity with the ar...
Ležerno popodne u dobrom društvu

Arrival at Klis Fortress

Kliška tvrđava

Hostess Daenerys welcomes the group to Klis Fortress

Na kraju ture pojavila se i sama Daenerys koja je pozdravila prisutne.

A fitting setting to end the tour  with dinner overlooking Split and the Dalmatian islands
Konobari odjeveni u prigodne odore pripremali su večeru za kraj ture.
Attending waiters added to the authenticity

Pogled s bedema s upaljenim bakljama dočarao je duh drevnih vremena!
A banquet is prepared

Večera je spremljena!

Poslužena je i večera – vrhunska selekcija tradicionalnih dalmatinskih specijaliteta, pod budnim okom zmaja kojeg su naručili organizatori, agencija Vetus Itinera.

The torchlit setting for the culmination of the tour

Gosti su uživali u druženju i upijali opuštajuću atmosferu uz spektakularan pogled. Njima su se pridružili i pojedini visoki dužnosnici, poput gradonačelnika Klisa koji je bio pun riječi hvale za novonastalu turu, koja je, kako je rekao, izvrsno upotrijebila izniman turistički potencijal tvrđave.

Daenerys greets a dragon child

Daenerys sa zmajem.

“Željeli smo ponuditi više”, objasnila je Ivana Kovačević, vlasnica agencije Vetus Itinera koja je pokrenula specijaliziranu tematsku turu. “Za Game of Thrones postoji velik interes. Željeli smo našim klijentima pružiti najopsežniji mogući obilazak lokacija značajnih za serijal, ali i priliku da upoznaju prekrasnu prirodu i gastronomiju Dalmacije.”

“Sigurna sam da će se pojaviti još mnogo Game of Thrones tura, koje će nuditi tek djelić onoga što mi pokušavamo učiniti. No mi vjerujemo da će pravi fanovi za sebe htjeti maksimum. To je kao s Guccijem – možete kupiti pravu svar, ili pak nešto što tek nalikuje na pravu stvar!”

Inside Klis Fortress. A private moment for Daenerys
Šuška se da će se iduće sezone serijal snimati na novim lokacijama u Dalmaciji – u Šibeniku i Imotskom, pa je potencijal Dalmacije da ovim dodatno proširi i obogati svoju turističku ponudu zbilja primamljiv!

Paul Bradbury, Total Split

[:en]

 A new tourist attraction

deneris

By Paul Bradbury

Split – With Game of Thrones fever continuing, a Split tourist agency Vetus Itinera launches a specialised boutique tour of the main Dalmatian locations of Season 4.

A new tourist attraction arrived on the already busy Split tourism scene on May 22, 2014, with the launch of the first comprehensive boutique tour of the Dalmatian filming locations of popular HBO series Game of Thrones, a tour attended by Digital Journal. The tour, which took in the four main locations of the 1,700 year-old Diocletian’s Palace, the Zrnovnica Quarry, Antonicin water mill at Zrnovnica and the historic fortress at Klis, culminated in a feast overlooking Split from the fortress, an event hosted by a replica Daenerys and one of her infamous dragons.

The imperious cellars of Diocletian s Palace one of Dalmatia s best treasures

The imperious cellars of Diocletian’s Palace, one of Dalmatia’s best treasures

Even for non-Game of Thrones fans, such as this Digital Journalist, the tour was an excellent introduction to the heritage, nature, traditions and gastronomy of Central Dalmatia, a region where tourism is booming, as tourist flock to experience its unique combination of sun, sea, history and gastronomy.

Guide Adriana Dada guides the group through the treasures of Diocletian s Palace scene of some of t...
Guide Adriana  guides the group through the treasures of Diocletian’s Palace, scene of some of the filming

For true fans, however, the expert knowledge of local guide and true Game of Thrones fan Adriana was an invaluable addition to a highly informative day out. Starting in the cellars of Diocletian’s Palace, built as a retirement home for a Roman Emperor of the same name, Adriana led the group through a series of filming locations, beginning with the scene where the Unsullied entered Meereen through the sewers before meeting the slaves.

While the tour centred on Game of Thrones there was plenty of time to take in the Roman heritage of...

While the tour centred on Game of Thrones, there was plenty of time to take in the Roman heritage of Split

A short walk through the historic palace to the City Museum revealed the location where one of the Grand Masters was ambushed and killed by rebelling slaves. One of the strengths of the tour is the ability to blend the story of the Game of Thrones filming with the boundless heritage and history of Split, and a photo op with modern-day Romans guarding the palace of Emperor Diocletian was one such example.

Homemade bread was part of a delightful break at the filming location Antoncin water mill
Homemade bread was part of a delightful break at the filming location Antoncin water mill

A smooth transfer out of Split to the next filming location, Antonicin water mill in Zrnovnica, gave the group a chance to experience a different aspect of Dalmatia, its stunning nature.
The spectacular nature of Dalmatia was a theme of the trip. Game of Thrones filming location at Anto...

The spectacular nature of Dalmatia was a theme of the trip. Game of Thrones filming location at Antoncin water mill

The water mill was the scene of the Missandei bathing scene, and there was no doubting the serene beauty of the location.

Traditional mills such as the one at Antoncin have operated the same way for centuries

Traditional mills such as the one at Antoncin have operated the same way for centuries

There was ample time to wander through the gardens and learn more about the tradition of milling, which has continued in the same manner without interruption for hundreds of years.

game-of-thrones-split-tour-17

Among the attractions at Antoncin water mill was a photo album of the Game of Thrones filming at the location

Homemade bread, which was served with various domestic rakijas, was ample proof of the quality of the product, and the half-hour stop provided a welcome natural contrast to the busy city of Split.

With its natural beauty and rich heritage it is not hard to see why Dalmatia is becoming more popul...

With its natural beauty and rich heritage, it is not hard to see why Dalmatia is becoming more popular as a filming location

Included at the mill was a photo album of the actual shooting of Game of Thrones at the location.

Zrnovnica quarry
Žrnovnica quarry

A short walk along the pretty river brought the group back to the air-conditioned bus for the short transfer to the next location, the impressive Zrnovnica quarry.

A view from the top of the hill of the tour at Zrnovnica quarry

A view from the top of the hill of the tour at Zrnovnica quarry

The quarry is an important part of the Season 4 filming, and it was featured in the scene of the arrival of Daenerys at the gates of Meereen (even though there is no actual city or town nearby), as well as the duel between Daario Naharis and the champion of Meereen.

Time for a photo op at the entrance to Zrnovnica quarry

Time for a photo op at the entrance to Zrnovnica quarry

Game of Thrones tourism arrived in Croatia last year after the filming of previous series in Dubrovnik, and tours of a range of quality have emerged as a result, as fans of the series flock to the locations where the stars were filming.

The final explanations on the tour in a spectacular setting. The islands in the background were digi...

The final explanations on the tour in a spectacular setting. The islands in the background were digitally removed from the actual production

A number of tours have started to appear in Split as well, but the vast majority of them merely cover the basics, and a visit to the water mill or quarry, let alone refreshments are rarely on the menu.

The Bench the preserve of the older Dalmatia male will soon see a little more activity with the ar...

The Bench, the preserve of the older Dalmatia male, will soon see a little more activity with the arrival of Game of Thrones tours

The tour continued to its final, and arguably most impressive location, Klis Fortress, which has been the gateway to inland Dalmatia for centuries.

Arrival at Klis Fortress

Arrival at Klis Fortress

Waiting to greet her guests was Daenerys herself.

Hostess Daenerys welcomes the group to Klis Fortress

Hostess Daenerys welcomes the group to Klis Fortress

The impressive fortress featured in several scenes in the fourth series, and detailed explanations were forthcoming.
A fitting setting to end the tour with dinner overlooking Split and the Dalmatian islands

A fitting setting to end the tour, with dinner overlooking Split and the Dalmatian islands

Attending waiters in themed costumes made preparations for dinner at the end of the tour.

Attending waiters added to the authenticity

Attending waiters added to the authenticity

The view from the torchlit ramparts was impressive indeed, with a real sense of history.

A banquet is prepared

A banquet is prepared

And dinner was served, a superb selection of traditional Dalmatian cuisine, all presented under the watchful eye of an attentive dragon, which had been commissioned by event organisers, Vetus Itinera.

The torchlit setting for the culmination of the tour

The torchlit setting for the culmination of the tour

Guests were free to mingle and take in a relaxing atmosphere with spectacular views. Various local dignitaries, including the Mayor of Klis, joined the group, with the mayor expressing his enthusiasm for the tour, the first Game of Thrones tour using Kllis Fortress to its full potential by finishing with a banquet.

Daenerys greets a dragon child

Daenerys greets a dragon child

“We wanted to do something a little extra,” explained Ivana Kovacevic, owner of the agency Vetus Itinera which is running the specialised tour. “We can see that there is plenty of interest in Game of Thrones, and we wanted to give our clients the option of experiencing the most comprehensive tour of Games of Thrones, as well as having an opportunity to experience the wonderful nature and gastronomy of Dalmatia. “I am sure there will be many Game of Thrones tours being offered, which only include a fraction of what we are trying to do, but we believe true fans will want to get the very most out of a tour. It is the same with Gucci: you can buy the real thing or something which resembles the real thing.”

Inside Klis Fortress. A private moment for Daenerys

Inside Klis Fortress. A private moment for Daenerys

With rumours that next season’s filming will include new Dalmatian locations of Imotski and Sibenik, the potential for Dalmatia to expand its quality Game of Thrones tourism is enticing.

Paul Bradbury, Total Split

[:]

shares