Hot Spots destinacije

Split – svjetski prepoznata turistička destinacija ove godine očekuje milijun noćenja

split-glavna

GRAD KOJI ŽIVI 24 SATA

Strane posjetitelje najviše zanima katedrala sv. Duje i priča o caru Dioklecijanu. U manjim grupama obilaze središte grada, žele kušati izvorna dalmatinska jela.

Split

KULTURNO – TURISTIČKA PRIJESTOLNICA EUROPE

Punih 17 stoljeća traje priča o Splitu, još otkako je rimski car Dioklecijan odlučio baš na tom poluotoku blizu velikog rimskog grada Salone izgraditi palaču u kojoj bi u miru proveo posljednje godine svoga života.

Splitsko ljeto 1

U tih 1700 godina Palača je polako postajala i postala grad, sve do današnjeg važnog turističkog i kulturnog centra, koji mami bogatom tradicijom, veličanstvenom poviješću, ljepotom prirodne i kulturne baštine.

SPLIT 3

Dioklecijanova palača i cijela povijesna jezgra Splita na spisku su svjetske baštine UNESCO-a još od 1979., duže čak i od takvih bisera kakva je Venecija, i to ne samo zbog izvanredne očuvanosti same Palače, nego bar jednako zbog toga što Palača i njezin grad (ili grad i njezina Palača, kako vam drago) i dalje žive punim životom.

Guide Adriana Dada guides the group through the treasures of Diocletian s Palace  scene of some of t...
Game of Thrones tematska tura – novi turistički programi u Splitu

U toj strukturi vidljivi su i još uvijek živi svi povijesni slojevi od starog Rima, preko srednjeg vijeka do danas.

split dioklecijanDioklecijanova straža na Peristilu

Šetnjom kroz drevni grad moguće je putovati kroz vrijeme, promatrati vrhunske primjere antičke arhitekture poput Peristila, srednjovjekovne romaničke crkvice i gotičke palače, renesansne portale plemićkih kuća, barokne fasade, sve do moderne arhitekture izvanredno uklopljene u tu bogatu baštinu. Takva slojevitost odražava se i u svakodnevnom životu Splita.

pazar
Pazar – popularna gradska tržnica

Lokalni stanovnici sjede u istim kafićima, restoranima i kupuju u istim trgovinama s turistima, dajući im dojam da su dolaskom u Split postali sastavnim dijelom grada i njegovog ritma. Tržnica i ribarnica u centru su života svake splitske obitelji, kao što se cijeli društveni život grada od 200 tisuća stanovnika ogleda na njegovoj Rivi, gdje će svaki gost koji drži do sebe popiti kavu sjedeći do bučnih, temperamentnih Splićana.

Riva

GRAD DOBRE ZABAVE I KVALITETNE GASTRO PONUDE

Sve to čini da je Split mnogo više od veličanstvene arhitektonske kulise, umrtvljenog grada spomenika. Grad je to u kojem je moguće uživati u vrhunskoj gastronomiji i vinima, naći brojna kulturna događanja poput filmskih i kazališnih festivala, izložbi, vrhunskih muzeja i koncerata.

Ultra musuc
Ultra Europe festival

Grad koji nudi veliki izbor zabave, od brojnih klubova i barova preko uličnih događanja do festivala kakav je Ultra Europe kojeg svake godine posjeti i do 100 tisuća mladih iz stotinjak zemalja svijeta.

DOM POZNATIH SPORTAŠA

Split sa svojim desecima osvajača olimpijskih i drugih medalja ima i sportsku tradiciju kao malo koji drugi grad njegove veličine na svijetu.
A kad vam dosadi gradska vreva, tu je Marjan, brdo simbol nad gradom, sa svojom šumom, stazama za trčanje, planinarenje i biciklizam, crkvicama, rekreacijskim terenima, ali i drevnim crkvicama u kojima su stari Splićani tražili duhovni mir. Tu su i plaže, za grad veličine Splita neobično brojne i čistog mora, od slavnih pješčanih Bačvica do kamenih osamljenih oaza oko cijelog Marjana.

Proba opere Nabucco na PeristiluSplitsko ljeto, fotografija: HNK Split

Nakon svega, ima li koga tko sumnja u naslov stare pjesme “Nima Splita do Splita”?

Split – destinacija koja je očarala redateljsku i glumačku ekipu “Igra prijestolja”

Podrumi antičke palače rimskog cara Dioklecijana u Splitu, prekrasni riječni krajolici Žrnovnice, zeleno zaleđe parka prirode Biokovo iznad Baške Vode i tvrđava Klis poslužili su kao savršena scenografija, kojom su podjednako opčinjeni i glumci I redatelj.

Pogledajte što poznati glumci govore o Splitu

Igra prijestolja

SPLIT – DESTINACIJA PREPOZNATA U SVIJETU

Split godinama ulaže puno truda u brendiranje destinacije. I za ovu sezonu turistička zajednica grada Splita pripremila je fantastične programe. Osim tradicionalne manifestacije Dani Dioklecijana, Splitskog Ljeta, svjetski popularnog festivala elektronske glazbe Ultra Europe, na rivi će se održati brojna događanja: koncerti, festivali…

Pharrell Williams - Happy Split

Pogledajte splitski Happy video koji je i sam Pharrell Williams uvrstio u svoju ‘Happy’ kompilaciju videa koju je objavio povodom Međunarodnog dana sreće…

Tekst: Ivica Profaca
Foto: Tz grada Splita

visitsplit.com

Facebook stranica

Sponzorirani članak

Izvor: Croatia HotSpots