Aktualno

6. Štruklijada – izbor najboljih zagorskih štrukli u Mariji Bistrici

bb stuklijada(1)
12. Srpnja, Marija Bistrica

Zagorje- bajka na dlanu zadovoljno nas poziva na nezaboravni gastro doživljaj i dobar provod!

Krapinsko – zagorska županija, Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije i Zagorska razvojna agencija pozivaju Vas na popularnu štruklijadu, natjecanje u pripremanju Zagorskih štrukli, jela koje ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra.

Štruklijada će se održati u subotu, 12. srpnja 2014. godine s početkom u 15:00 sati u Mariji Bistrici na Trgu pape Ivana Pavla II.

marija-bistrica-crkva-svetiste_640_426

U sklopu programa održava se poseban kulinarski show gdje će snage odmjeriti slovenska i zagorska ekipa u spravljanju štrukli na slovenski te na zagorski način. Cijeli događaj biti će popraćen bogatim kulturno umjetničkim programom.

PROMOTIVNA AKCIJA – Zagorske štrukle po promotivnoj cijeni od -50%.

U promotivnom periodu od 28.06.2014. do 20.07.2014. na svim označenim lokacijama na karti moći će te kušati zagorske štrukle po promotivnoj cijeni od -50%. Kartu možete pogledati ovdje.

štrukli
Foto: Portal za kulturni turizam

JELO KOJE ZAHTJEVA PRAVO UMIJEĆE
Zagorski kraj prava je riznica neobičnih poslastica koju su silom prilika i siromaštva domišljate Zagorke pripremale svojim mnogobrojnim obiteljima. Štrukli se mogu pripremati kao slani i slatki, mogu se kuhati i peči, a poslužuju se kao juha, predjelo, desert, glavno jelo i samostalno malo jelo.

Kako pripremiti najbolje štrukle?

Omjer namirnica za štrukle je sljedeći: izmiješa se pola glatkog i pola oštrog brašna, doda se mlake vode u koju se stavi malo octa, sol, jedno jaje, 2 žlice ulja i dobro se mijesi na dasci. Mijesi se tako dugo dok se tijesto počne odvajati od daske. Izmiješano tijesto se podijeli u mlinčeke, prekrije čistom krpom i pusti da stoji oko 1 sat. Zatim se tijesto razvlači na stolu, na stolnjaku ili plahti.

Ovisno o nadjevu, štrukli se nazivaju sirni štrukli, tikvači, makači i štrukli z repom.
Namirnice za sirne su štrukle jedan kravlji sir, jaja, sol, vrhnje, a može se dodati i malo šećera da budu slatki. Sve se združđe vilicom ili rukom i fila se tijesto. Protvan se podmaže, štrukli se slože u protvan i zaliju otopljenim putrom, margarinom, uljem ili vrhnjem.

CILJ MANIFESTACIJE – PROMOCIJA ZAGORSKE GASTRONOMIJE

Štruklijada je županijska manifestacija čiji je osnovni cilj promocija te zaštita zagorskih štrukli, ovog tradicionalnog zagorskog jela i prepoznatljivog brenda Zagorja. Na manifestaciji sudjeljuju brojni ugostitelje koji žele prezentirati svoje umijeće spravljanja zagorskih štrukli te se izboriti za titulu prvih štrukla Zagorja.

Krapinsko – zagorska županija 2011. godine zaštitila je naziv manifestacije  verbalnim žigom.

Domaćin ove manifestacije je Općina Marija Bistrica.

Više informacija potražite na linkovima
www.tzkzz.hr,
www.kzz.hr

hrvatska logo

Zagorje_Logo_mali

Foto: Tzkzz