Hot Spots destinacije

Kome će pripasti Mrduja? – Vječita borba između Bračana i Šoltana

IMG_1426 1a

Potezanje Mrduje 2014.

Inicijativa da se legenda o potezanju Mrduje oživi i napokon dobije odgovor na vječno pitanje “Čija je zapravo Mrduja?”, došla je sa oba otoka te je spremno prihvaćena od Općine Milna i Općine Šolta te njihovih Turističkih zajednica koje su zadužene za organizaciju ove manifestacije.

IMG_2698 1a

Smještena u Splitskim vratima, zapadno od Brača i istočno od Šolte, otočić Mrduja je od vječni je razlog prepirki žitelja ova dva otoka. Naime, od davnina postoji legenda o potezanju Mrduje u pokušaju stjecanja vlasništva nad ovim malim otočićem.

Otoci Brač i Šolta udaljeni su svega 800 metara, međutim nepostojanje brodske veze između njih učinilo ih je udaljenijim nego što zapravo jesu, a ova manifestacija je jedan od načina da se ova dva otoka povežu i približe. Ova dva dana godišnje direktna brodska veza između Brača i Šolte stanovnicima otoka jednako kao i gostima pruža priliku da posjete drugi otok i upoznaju se sa njim, a sve to u cilju obogaćivanja turističke ponude oba otoka te turističkog razvoja malih dalmatinskih mjesta.

IMG_2729 1a

PROGRAM DOGAĐANJA

Cjelokupna manifestacija “Potezanje Mrduje” sastoji se od tri dijela te traje dva dana. Prvi dio, “užežin”, održava se dan prije “potezanja” na jednom od otoka u večernjim satima u obliku pučke fešte sa muzikom uživo. Drugi dio, “potezanje”, održava se u posljepodnevnim satima drugog dana manifestacije u akvatoriju otočića Mrduja gdje se na dvije strane sakupljaju brodice sa oba otoka i veslanjem pokušavaju na svoju stranu nategnuti konop zavezan za Mrduju. Treći dio manifestacije održava se u večernjim satima drugog dana na drugom otoku u obliku pučke fešte. U provedbu manifestacije uključeni su i kulturni te tradicionalni resursi oba otoka pa tako svake godine na Potezanju sudjeluju i limene glazbe, klape, kulturno umjetnička društa i udruge sa Šolte i Brača.

F24 1a

Prvo “Potezanje Mrduje” organizirano je 2008. godine od kada se tradicionalno održava svake godine krajem srpnja ili početkom kolovoza.

Potezanje

POTEZANJE MRDUJE – RASPORED DOGAĐANJA

Petak, 25.7.2014.

MILNA

20:30 Polazak katamarana iz Milne za Stomorsku

STOMORSKA

21:30 Zagrijavanje uz DJ-a

22:30 Fešta užežin Potezanja Mrduje uz nastup grupe Face2Face

1:30 Povratak katamarana iz Stomorske za Milnu

IMG_0921 1a

Subota, 26.7.2014.

ROGAČ

14:45 Polazak komandnog broda Filip iz Rogača preko Stomorske

F18 1a

STOMORSKA

15:15 Polazak komandnog broda Filip iz Stomorske

MILNA

16:00 Polazak komandnog broda iz Milne

17:00 Potezanje Mrduje

17:15 Proglašenje pobjednika

F33 1a

MILNA

17:30 Dolazak komandnih brodova na rivu i nastup limene glazbe ŠGZ Olinta; zagrijavanje za feštu uz DJ-a

18:00 Povratak broda za Šoltu

ROGAČ i STOMORSKA

20:30 Polazak katamarana iz Rogača preko Stomorske (20:45) za Milnu

MILNA

21:30 Završna fešta Potezanja Mrduje 2014, Petar Dragojević & Bolero bend           

1:30 Povratak katamarana iz Milne za Stomorsku i Rogač
Karte za katamaran prodaju se u turističkim uredima na Šolti i u Milni te u agenciji Travelina u Milni. Cijena karte (jedan smjer) je 20,00 kn.

Karte za izlet komandnim brodom na Potezanje Mrduje se također mogu kupiti u turističkim uredima na Šolti i u agenciji Travelina u Milni po cijeni od 50,00 kn

Detaljan program Šoltanskog kulturnog ljeta pregledajte ovdje

Foto: Tz Šolta

Sponzorirani članak

visitsolta.com