Hot Spots destinacije

Kulturno – povijesni spektakl na vrhu Kliške tvrđave oduševio posjetitelje

This post is also available in: English

klis - Image - Digital Journal - Mozilla Firefox

BITKA NA KLIŠKOJ TVRĐAVI

Piše: Paul Bradbury

Klis
– na Kliškoj tvrđavi, jednom od najveličanstvenijih povijesnih lokaliteta Splitsko – dalmatinske županije, u petak 25.07. i subotu 26.07. održana je rekonstrukcija povijesne bitke između Kliških uskoka i  osmanlijske vojske. Scene opsade, navale, pregovora, osvajanja, obrane, probijanja, pojedinačnih i skupnih borbi u koreografskoj i dramskoj izvedbi oko 250 kostimiranih sudionika, oduševile su prisutne te nas na trenutak vratili u 1532. godinu. Uskočki boj za Klis jedna je od najpopularnijih kulturno zabavnih manifestacija na ovom području, koja godinama privlači sve veći broj domaćih i stranih posjetitelja.

klis-battle-8

Kliški Uskoci – više od 250 kostimiranih sudionika sudjelovalo je u bitki

Ovom se manifestacijom godinama popularizira tvrđava, i povijest Klisa. Tvrđava je zadnjih godina ostvarila svoju najveću popularnost zahvaljujući, televizijskom serijalu Igra prijestolja, čija se četvrta sezona snimala na ovoj lokaciji. U najavi je snimanje i 5 sezone u 2015. godini.

klis-battle-2

Bitka se odvijala na nekoliko lokacija na tvrđavi, na kojima su također bili postavljeni veliki ekrani sa direktnim prijenosom bitke. 

Game of Thrones turizam uvelike je pridonio popularnosti ovog lokaliteta i Srednje Dalmacije općenito.  U tijeku je provedba EUprojekta Medpaths, u sklopu kojeg će se restaurirati dio tvrđave na Klisu.

klis-battle-5

Visko Haladić, Paul Bradbury i Joško Stella, na prestavljanju  EUprojekta Medpaths u Trilju, prošlog tjedna..

Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije pružila je financijsku potporu ovom događanju, a direktor Joško Stella još jednom ukazao na važnost ovakvih događanja za hrvatski turizam.

klis-battle-7

Povijesna postrojba Kliški Uskoci

Manifestacija je trajala 1 sat i 30 minuta

Rekonstrukcija bitke između Uskoka i Osmanlija

Bitka kod Klisa odigrala se 1537. godine kod kliške tvrđave. To je bila borba za komad Hrvatskoga Kraljevstva koji je ostao odsječen na jugu. Klis je do tada s bližim okružjem ostao jedinim slobodnim dijelom Hrvatskoga Kraljevstva na jugu.

klis-battle-11

Detalji bitke – autentičan pogled na bitku iz 1532.

Kulturno – povijesni  turizam je sve popularniji u Dalmaciji. Među brojnim gostima bili su i članovi Game of Thrones ekipe. Popularni HBO-ov serijal sniman je na Klisu prošle godine, a vrlo je izgledno da će se ovdje snimati i za sezonu 5. u 2015 godini.

klis-battle-10

Maja Zlokić, urednica popularnog Croatian Hot Spots magazina, sa Game of Thrones predstavnicima.

Nakon pravog scenskog spektakla ekipa medija i uzvanici uputili se na after party zabavu u jednu autentičnu klišku konobu čiji su vlasnici Tonči i Tracey Glavina, koji su se iz Amerike doselili u Klis.
Zabava je trajala dugo u noć.

klis-battle-6

Tracey Allison Glavina

This post is also available in: English