Hot Spots destinacije

Fešta o’ tradicije u Murteru

PUČKI SVADBENI OBIČAJI POSTALI SU PRAVA TURISTIČKA ATRAKCIJA

01. kolovoza.

Sad već tradicionalni 7. po redu Murterski pir održat će se u petak 01. kolovoza, s primarnom nakanom predstavljanja zaboravljenih tradicijskih svadbenih običaja kao dio bogate kulturne baštine kroz manifestaciju koja će istodobno zaintrigirati i domaće ljude i brojne goste.

Murterski pir je prikaz murterskih svadbenih običaja koji su se zadržali i očuvali do današnjih dana.

pir1_

Sudionici Murterskoga pira, muškraci, žene i djeca, odjeveni su u tradicijske nošnje, formirani u povorku na čijem su čelu mlada i mladoženja te mladina «drugarica». Odmah za njima idu «pirovnjaci» s mladenkinom «dotom», koja uključuje starinsku škrinju punu posteljine i razne odjeće koju mladenka donosi u buduću kuću, razni alat za poljoprivredne radove i nazaobilaznu «kudiju» na kojoj će buduća mlada supruga presti vunu.

pir_

Vesela i raspjevana povorka kreće od Sela prema Hramini, odnosno od crkve do mladoženjine kuće, a na tom putu mještani koji su na bilo koji način povezani s objema kućama iznose vino. U pravilu to je dvolitreni «bocun» crnoga vina i dvije čaše u ruci ili na «dubokomu pijatu». Na ulazu u mladoženjinu kuću (mladenkin novi dom), svadbenu povorku dočekuju svekar, koji u jednoj ruci drži praznu čašu, a drugoj bocun pun vina, i svekrva, koja u naručju drži muško trogodišnje dijete.

pir2-


Ona mladoj skida veo i zamjenjuje ga «šudarom» vezanim «na pelišku». Tim činom ona prestaje biti mlada djevojka i postaje supruga i buduća majka. Mlada potom daruje svekra i svekrvu i time se zaključuje ceremonijal uvođenja mlade u novu kuću. Svi sudionici pira potom na središnjem mjesnom trgu plešu tradicijsko kolo, posebne koreografije i ritmike, samo uz glazbu za ples do kasnih sati uz uživanje u raznim tradicionalnim delicijama.

Posebnu atraktivnost daju stolovi koji su postavljeni duž cijelog puta svadbene povorke. Na stolovima se nude brojne murterske delicije kao i dobra vina, prošek ili rakija.

pir3_

Svadbena povorka kreće iz stare Pijace u 19.00 sati.

Murter – nezaobilazna nautička – gastro destinacija

Murter se mora posjetiti zbog odlične zabave, mnoštva ljudi, prava vruće ljetne atmosfere, ležernog odmora, mora kafića, terasa, ugostiteljskih objekata s ponudom koja može zadovoljiti i nepca naj-probirljivijih turista. Zapravo nema onoga tko će odoljeti friškoj ribi sa žara s malo maslinova ulja, brujetu ili jastogu, školjkama i pečenim srdelama, spremljenim na tradicionalne i moderne načine. I uvijek od svježih i friških namirnica iz Murterskog mora ili otočnih polja.

tzo-murter.hr

Foto: Tz Murter